Je houdt van elkaar en deelt belangrijke momenten samen. Alleen woon je niet samen, net zoals aan het begin van de meeste relaties. De lat in latrelatie staat voor living apart together. Jullie hebben beiden je eigen huis, maar slapen soms wel bij elkaar (dat verschilt natuurlijk per relatie).
Hoe vaak je elkaar ziet bij een latrelatie bepalen jullie zelf. Het ene stel ziet elkaar ieder weekend, een ander stel ziet elkaar vaker en weer een ander juist minder vaak. Daar zijn geen vaste regels voor. Ook de verdere invulling van de relatie is aan jullie.
Tijdens een LAT consult kun je onder andere regelen welke beslissingen je partner voor je neemt als je dat zelf niet meer kan. Verder kun je regelen wat je partner erft en uiteraard kun je afspraken maken over gemeenschappelijke eigendommen.
Op basis van diepte-interviews blijkt dat latters een sterke emotionele band hebben met hun partner, maar dat hun toewijding voor de langere termijn minder sterk en duidelijk is. De manieren waarop mensen in Nederland hun liefdesleven en gezinsleven vormgeven zijn veel diverser dan vroeger.
Een latrelatie is een vaste relatie waarbij de partners niet samenwonen. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 5 mensen die niet samenwonen een latrelatie.
Als een LAT-relatie tegelijk een open relatie is, geven de partners elkaar de vrijheid om - samen of apart - ook seksuele contacten met anderen te hebben. Een echte LAT-relatie vraagt enorm veel communicatie. Je moet bewust tijd maken voor de ander, de agenda vaak overlopen, dingen laten vallen om samen te kunnen zijn.
Relatiepatroon Afstand – Verbondenheid. Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren.
“Twee of drie weken is in de meeste gevallen ideaal." Bespreek ook op voorhand wat het doel is van de pauze, maak duidelijke afspraken en stel regels vast. Denken jullie na over jullie relatie, de toekomst, jezelf, elkaar? Blijven jullie contact houden?
Afstand nemen is positief wanneer mensen negativiteit brengen in jouw leven. Bijvoorbeeld: Wanneer de ander jouw energie en tijd opslokt, je geheel opeist of zelfs claimt. Bij voortdurende ruzie of conflicten die onoplosbaar lijken te zijn.
Polyamorie is gewoon een andere term voor een open relatie. Nee, polyamorie is anders dan het hebben van een open relatie. Als je in een open relatie zit dan heb je één vaste relatie en daarbuiten ga je verhoudingen aan met anderen. Bij polyamorie heb je daarentegen meerdere vaste relaties.
Uit onderzoek van 3Vraagt en 3FM HUMAN blijkt dat 86 procent van de jongeren het gevoel heeft dat een relatie hebben de norm is in onze maatschappij. Zo'n 80 procent heeft dan ook het gevoel dat de maatschappij is ingericht op koppels en niet op singles.
Je hebt bij haar niet het idee dat je de stiltes moet opvullen of dat je haar moet vermaken. Nee ook als het stil is dan is dit fijn met haar. 11 Je bent jezelf wanneer je met hem bent. Je bent je niet bewust van jezelf, je denkt niet na over de dingen die je doet of zegt, nee je bent gewoon heerlijk jezelf.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
In het onderzoek denkt zo'n 32 procent van de jongeren dat mensen niet monogaam zijn. Toch staat maar achttien procent open voor een open relatie, en nog minder, dertien procent, voor een polyamoreuze relatie (waarbij je een liefdesrelatie met meerdere mensen tegelijk hebt).
In 'De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen' van Kate Rose leer je onderscheiden tussen drie soorten liefdes die je in je leven kunt hebben. In De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen van Kat…
In een relatie of huwelijk is emotionele verwaarlozing wanneer een partner consequent de gevoelens van een partner of echtgenoot niet opmerkt, er aandacht aan schenkt en er niet tijdig op reageert. In beide gevallen heeft het verstrekkende negatieve gevolgen voor de relatie.
Intimiteit groeit vanzelf.
Onderzoek toont het tegenovergestelde aan. Wanneer partners op een dag veel persoonlijke informatie met elkaar hebben gedeeld, goed naar elkaar hebben geluisterd en elkaar hebben gesteund, ervaren ze meer intimiteit in hun relatie.
De belangrijkste conflicten en spanningen in het samengestelde gezin in onze ervaring zijn: communicatieproblemen en onduidelijkheid over rollen, verantwoordelijkheden en verwachtingen. Ook kan er jaloezie ontstaan tussen stiefkinderen en biologische kinderen, of tussen stiefouder en biologische ouder.