Als de buitentemperatuur hoger wordt dan 24oC kan een konijn al last van de warmte krijgen, stijgt de temperatuur boven de 27oC dan kan het slechter gaan eten, of zelfs stoppen met eten.
Konijnen kunnen slecht tegen de hitte. Al vanaf 24 graden wordt het te warm voor een konijn. Zet daarom nooit een konijnenhok in de volle zon. Andere knaagdieren kunnen ook slecht tegen warmte, houd die dus ookuit de hitte.
Konijnen zijn niet goed bestand tegen de warmte. Een langdurige oververhitting kan soms zelfs dodelijk zijn. In de natuur graven ze een tunnel en zo kunnen ze zich lekker fris houden onder de grond.
Een konijn kan niet zweten om af te koelen zoals de mens. Het enige wat zij kunnen doen, is het wapperen van de oren. Konijnen die in het wild leven, kruipen onder de grond om verkoeling te zoeken.
Een konijn is oververhit als de lichaamstemperatuur 40 graden of hoger is. Symptomen van een oververhit konijn zijn: uitgestrekt liggen met de ogen half gesloten. ademen met de bek open: dit is altijd alarmerend.
De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen de 38 en 39,5 graden. Een konijn is oververhit als zijn of haar lichaamstemperatuur 40 graden of hoger is. Oververhitting is zeer gevaarlijk bij konijnen, zij kunnen hier aan overlijden.
Je moet een konijn in zo'n geval zo snel mogelijk zien te koelen. Dit kun je doen door het konijn naar een koele omgeving te brengen en met het koelen van de oren te beginnen. De oren bevatten belangrijke bloedvaten welke worden gebruikt om de warmte aan de omgeving kwijt te raken.
Een gezond tussendoortje voor je konijnen
Doe bijvoorbeeld een stukje appel zonder pitten (niet te groot want fruit bevat veel suiker) in de blender aangelengd met water. Vul een lollyvorm (of een yoghurtpotje met stokje erin) en laat je appelijsje hard worden in de diepvriezer.
Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Van nature zijn ze gewend om zich bij warm weer terug te trekken in hun hol onder de grond, waar het tussen de 10 en 20 graden is. Onze huiskonijnen hebben die mogelijkheid niet. Zodra de buitentemperatuur warmer wordt dan 24 graden kunnen konijnen al last krijgen van de hitte.
Konijnen hebben moeite met temperaturen hoger dan 26 graden Celsius. Konijnen kunnen niet zweten zoals mensen. Daarnaast kunnen ze ook niet goed door hun mond ademen; in tegenstelling tot honden kunnen konijnen dus niet hijgen om hun warmte af te voeren. Konijnen kunnen hierdoor snel oververhit raken.
Lichaamstemperatuur: De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen ongeveer 38 en 39,5 graden Celsius, dit kan per konijn wat verschillen. Het kan handig zijn om de temperatuur van uw konijn eens op te meten zodat u weet wat voor uw konijn normaal is.
Leg een grote steen uit de diepvries, een speciaal koelproduct (zoals een icepod/coolpod) of plastic fles/kruik met bevroren water (¾ vullen en in diepvries leggen) neer. Pas op met gewone koelelementen; vele zijn giftig en konijnen kunnen ze kapot knagen! Gebruik ook geen glas; dit kan breken.
De vacht kan tegen regen en als het konijn altijd buiten zit kan dat geen kwaad. Als het konijn niet uit de tuin kan en ook nergens onderdoor (graven) dan kan je het konijn ook de hele tuin geven. Ik zou wel zorgen dat het konijn naar binnen kan om te eten en te drinken.
Kun je een konijn wassen? Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om een konijn te wassen, omdat ze het stressvol vinden en gemakkelijk gewond kunnen raken.
Draag dunne kleding. Omdat uw lichaamstemperatuur hoog is, moet uw lichaam veel warmte kwijt kunnen. Trek daarom luchtige en comfortabele kleding aan. Eet gekoeld voedsel.
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Neem buitenkonijnen 's winters niet mee naar binnen; konijnen kunnen namelijk erg slecht tegen deze temperatuurwisselingen. Let op! Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen.
Vermijd stressvolle situaties en vervoer een konijn alleen in geval van nood in de auto. Zorg indien mogelijk voor ventilatie bij het hok, let op je konijn mag niet in de tocht staan maar het is prettig als er een briesje door het hok heen gaat. Dit mag ook met een ventilator.
Konijnen kunnen zwemmen. De populariteit van de Amerikaanse president Jimmy Carter daalde tot een dieptepunt nadat hij bekende ooit in een kano te zijn aangevallen door een boos, zwemmend konijn.
Kom met uw konijnen voor een jaarlijkse gezondheidscontrole naar de praktijk. Laat uw konijnen elk jaar vaccineren tegen myxomatose en RHD. Bij een juiste verzorging kunt u jarenlang plezier aan uw konijnen beleven!
Als een konijn pijn heeft laat hij dit soms op (één van) de volgende manieren merken: tandenknarsen, lusteloosheid, gebogen zitten, niet willen bewegen, bewegen kost moeite, hijgen, trillen, ander gedrag (bijv. plotseling agressief, grommen of piepen), niet meer eten of niet meer drinken.