curcumine), ook wel geelwortel of koenjit genoemd, kan de werking van medicijnen verminderen. Dat is het geval bij ontstekingsremmers, kankermedicijnen en bloeddrukverlagers. Die waarschuwing is te lezen op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Groene thee kan interageren met bloedverdunnende medicatie en ze net meer (bij aspirine) of minder (bij warfarine) (6) effectief maken. Overleg dit met uw arts en stop het gebruik van groene thee in ieder geval een aantal dagen voor een chirurgische ingreep.
Het gebruik van bepaalde kruidensupplementen, zoals ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia gaat niet goed samen met het gebruik van antidepressiva.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Bloedverdunners worden vaak in wisselende dosissen ingenomen, omdat iedereen er anders op reageert. De ene persoon is er gevoelig aan, de andere minder. Ook voeding met veel vitamine K, zoals sojaolie en spruitjes, kan de werking van bloedverdunners verstoren.
Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (3) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine) (4) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.
De kruidenproducten ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik met een bloedverdunnend medicijn neemt het risico op trombose of een hart- of herseninfarct toe. Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben.
Gebruik kurkuma niet in combinatie met antikankermedicijnen zoals tamoxifen en ontstekingsremmers zoals sulfasalazine. Kurkuma kan de werking van deze geneesmiddelen verminderen. Over het gebruik van kurkuma bij zwangerschap is nog niet veel gekend en daarom worden deze supplementen afgeraden bij zwangere vrouwen.
Gember kan het risico op bloeding verhogen als het samen wordt ingenomen met geneesmiddelen die invloed hebben op de stolling en de neiging tot bloeden, zoals aspirine, anticoagulantia zoals vitamin K antagonisten, heparine, bloedplaatjes- aggregatieremmers zoals clopidogrel, en niet-steroïde ontstekingsremmers zoals ...
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Diverse kruiden zoals bijvoorbeeld bladeren van de bosaardbei, bonenkruid, brandnetel, of rooibos kunnen gebruikt worden om de drank te bereiden.
Heb je letterlijk hartkloppingen en een 'steen in je buik' vanwege plankenkoorts of een examen? Citroenmelisse is je redder. Via het hart worden het zenuwstelsel, het hoofd en je spijsvertering gekalmeerd. Tijm staat vooral bekend als keukenkruid en minder als geneeskrachtig kruid.
Bij mensen die zowel een depressie als angststoornis hebben, helpt de combinatie van sint janskruid en valeriaan beter dan sint janskruid alleen. Valeriaan mag gebruikt worden naast cytostatica; de werking van deze medicijnen wordt niet beïnvloed door valeriaan.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Kan je van gember hartkloppingen krijgen? Overmatig gebruik kan namelijk problemen geven met je maag en/of darmen. Als je teveel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken.
Voor een gezonde bloedsomloop is ook de kracht waarmee het bloed tegen je vaatwanden duwt van belang. Dit wordt je bloeddruk genoemd. Doordat gember veel kalium bevat helpt deze krachtige wortel ook een normale bloeddruk in stand te houden.
Magnesium: magnesium kan zich binden aan coumarine-derivaten in de darm en daardoor de opname hiervan in het lichaam verminderen. Aangeraden wordt om minimaal 2 uur tussen inname van beide stoffen aan te houden.
Het is belangrijk dat u alle tabletten tegelijk op een vast tijdstip inneemt (bij voorkeur rond 18.00 uur 's avonds). Hierdoor kunnen wijzigingen in de antistollingsmedicatie nog dezelfde dag worden nageleefd. Het kan namelijk voorkomen dat op de dag van uw controle direct uw dosering moet worden aangepast.
Een van de voedingsstoffen die wel in verband wordt gebracht met bloedstolling is vitamine K. Vitamine K werkt het effect van antistollingsmiddelen tegen zodat het bloed dus dikker wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken, en dit wordt uit de voeding gehaald.
Munt en citroenmelisse
Het zijn woekerende kruiden. Plant ze daarom in een mand of bak, en blijf knippen. Soms krijgt munt last van meeldauw, dan hangt er een witte waas over het blad. Knip alles weg en al na een paar weken kun je opnieuw oogsten.
Te vermijden:
Best niet dezelfde teelten na elkaar, zeker geen koolgewassen bijvoorbeeld om knolziekte te voorkomen. Geen ui na prei of prei na ui. Geen erwten na bonen of bonen na erwten. Geen witloof na kolen, andijvie, spinazie, sla, knolselder, erwt.