Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen.
Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen? Sporten waarbij je je eigen gewicht draagt en die dus je botten belasten, zijn zeer goed voor mensen met osteoporose; denk hierbij aan wandelen, fietsen, tennissen of tuinieren.
Voor stevige botten is bewegen waarbij uw benen en voeten uw lichaamsgewicht dragen, het beste. Touwtje springen, hardlopen en wandelen hebben bijvoorbeeld meer effect dan fietsen en zwemmen. Bewegen is niet alleen goed om uw botten stevig te maken en te houden, maar ook om uw spieren te trainen.
Volgens verschillende apps, stappentellers en lifestylecoaches zouden we 10.000 stappen per dag moeten zetten om fit en gezond te blijven. Dat komt neer op zo'n 7,5 kilometer.
Ga je bijvoorbeeld normaal met de fiets naar werk en doe je daar zo'n tien minuten over dan is het wat betreft calorieverbruik 'beter' om te gaan wandelen. Daar doe je namelijk langer over. Op die manier is wandelen dus gezonder, omdat je er in verhouding op afstand meer calorieën mee kwijt bent.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Wanneer je wandelt verbruik je dus minder calorieën dan wanneer je loopt. Zelfs als je aan tien kilometer per uur snelwandelt, verbruik je nog 10% minder energie dan met lopen.
Recente onderzoeken bevestigen dat volop: wandelen versterkt spieren en botten, verlaagt de bloeddruk, vermindert het risico op hartproblemen, verbetert de kwaliteit van slaap en stimuleert de stofwisseling, waardoor je makkelijker naar de wc kunt.
Alleen wandelen is dus niet genoeg om de spieren te versterken. Probeer als het mogelijk is om verschillende vormen van bewegen te combineren. Bijvoorbeeld door na een wandeling of fietstochtje thuis nog een paar oefeningen te doen. Het helpt ook om op vaste momenten in de week de oefeningen te doen.
Wandelen activeert de grote spieren in je lichaam, zoals je rug- en beenspieren. Daardoor gaat je lichaam flink aan het werk. En hard werken, betekent calorieën verbranden! Hoeveel calorieën je precies tijdens een wandeling verbrandt, hangt af van het wandeltempo en je lichaamsgewicht.
Suikers zijn wellicht de grootste veroorzaker van de toename van botontkalking op jonge leeftijd. Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren.
Met medicijnen uit de groep van de bisfosfonaten is de meeste ervaring opgedaan. Ze helpen om de botsterkte te stabiliseren en de meeste mensen verdragen deze medicatie goed. Het is bewezen dat bisfosfonaten helpen om het fractuurrisico (een volgende botbreuk) sterk te verlagen.
De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot. Denk aan je gewrichten soepel houden, een frisse neus halen, je bloeddruk en cholesterol verlagen, een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten, en natuurlijk calorieën verbranden.
En slechts tien tot twintig procent van de patiënten die het overleeft, komt terug op het oude niveau. Vijftig procent blijft permanent invalide. De impact is dus heel groot. Dat geldt ook voor spontane wervelbreuk als gevolg van osteoporose.
Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week.
Als je langzaam wandelt, verbruik je hoofdzakelijk vetten en hoe meer je versnelt, hoe meer koolhydraten en hoe minder vetten je verbruikt. Als je wil afvallen, is het dus beter om niet al te snel te wandelen zodat je meer vetten dan koolhydraten verbrandt.
Higgins raadt aan om zeker eens per week je korte wandeling in te ruilen voor een lange wandeling. Een lange wandeling levert qua voordelen voor het hart ongeveer hetzelfde op, maar daarnaast heb je met een lange, matig intensieve wandeling minder kans op blessures en vergroot het jouw uithoudingsvermogen.
Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen persoon is 4 à 5 km per uur. Hoeveel kilometer kan ik op een dag wandelen? Dat hangt onder meer af van je ambitie en conditie. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag.
Nog een laatste rekensommetje: Als je elke dag een 5 km-wandeling van een uur maakt, verbrand je 300 kcal extra per dag. Dat is 2100 kcal per week en 8400 kcal per maand.
Neem regelmatig pauzes
Trek voor een wandeling met kinderen twee keer zoveel tijd uit dan wanneer je zelf deze afstand zou afleggen. Voor een wandeling van 5 kilometer kun je dus over het algemeen rekenen op twee uur.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
1: Je wordt gezonder
Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk. Daarnaast vliegen de extra pondjes er met gemak vanaf; per kilometer verbrand je tot wel 70 calorieën. Even snel rekenen: dat zijn 175 calorieën per wandeling van een half uur.
10.000 stappen per dag staat gelijk aan het lopen van 7 à 8 kilometer. Als je 5 kilometer per uur wandelt, dan ben je ongeveer 1,5 uur bezig om de 10.000 stappen te halen. En dat betekent doorstappen. Maar die stappen hoef je natuurlijk niet achter elkaar te zetten, maak gewoon gedurende de dag meters!