Ja. Als je via
Voor onderwijzers, pedagogisch medewerkers, taxichauffeurs, gastouders en als u een nieuwe baan heeft in de langdurige zorg (verzorging en verpleging, hulp bij vervoer, hulp bij het huishouden, dagbesteding, begeleiding in het dagelijkse leven of bij het wonen in een zorginstelling) is een VOG wettelijk verplicht.
Strafblad. U krijgt geen VOG als de strafbare feiten belangrijk zijn voor de functie of baan die u wilt. Voor een taxichauffeur bijvoorbeeld is een veroordeling voor rijden onder invloed een probleem.
Een VOG vraag je aan bij Justis en houdt eigenlijk in dat jouw (justitiële) verleden niet gevaarlijk is voor het vervullen van jouw taak als zorgverlener. Er wordt gekeken naar strafbare feiten die een risico kunnen vormen voor het uitvoeren van het beroep óf het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.
Waarom is een VOG verplicht voor bepaalde zorgfuncties? Door de invoering van de Wkkgz heeft iedere zorgaanbieder een vergewisplicht. Dit houdt in, dat je als zorginstelling dient te controleren of het arbeidsverleden van een zorgverlener geen invloed heeft op het leveren van goede zorg.
In artikel 3 staat dat binnen de Wlz-zorg een VOG verklaring, op het moment dat je in dienst treedt, niet ouder mag zijn dan 3 maanden. Ben je een zelfstandige zorgverlener die Wlz-zorg verleent, dan mag je Wkkgz VOG verklaring niet ouder zijn dan 3 jaar.
In de langdurige zorg en de zorgverlening binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt daarom iedere 3 jaar een VOG geeist. Ook mag de VOG bij ingang van het dienstverband of de opdracht niet ouder zijn dan 3 maanden. Daarnaast mogen zorgorganisaties vaker om een nieuwe VOG vragen.
Het hebben van een strafblad kan betekenen dat sommige beroepen niet mogen worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat van advocaat, notaris, leraar, deurwaarder of minister. Ook iemand die solliciteert als politieagent zal van onbesproken gedrag moeten zijn.
Verzorgende beroepen vragen veel van mensen. Bijna veertig procent van de mensen met een verzorgend beroep kampt met een combinatie van fysiek zwaar werk en een hoge werkdruk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Iedereen die in het onderwijs werkt (in het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs), moet bij indiensttreding een actuele VOG (geen kopie en niet ouder dan zes maanden) overleggen. Dit is wettelijk verplicht.
Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag kijkt Justis of u strafbare feiten op uw naam heeft staan die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor u de VOG aanvraagt. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet.
De terugkijktermijn voor een VOG P is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens.
Mensen schatten hun kansen op een VOG vaak laag in. Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing. Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd: in 2019 slechts 0,33%.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
Hoe beoordeelt Justis de VOG-aanvraag? U krijgt altijd een VOG als er geen strafbare feiten op uw naam staan. Zijn die er wel, dan kijkt Justis of ze relevant zijn voor het doel van uw VOG-aanvraag (bijvoorbeeld een nieuwe baan) en van hoelang geleden de strafbare feiten zijn.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Dit zijn de criteria die worden gehanteerd om te kunnen bepalen of iets een zwaar beroep is: fysiek belastend werk. belastende werkorganisatie. verhoogde veiligheidsrisico's.
U bent verplicht de waarheid te vertellen en dus aan te geven als u een strafblad heeft. Ook kan een strafblad problemen opleveren met het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning. Of uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Verder wordt het onmogelijk om bepaalde beroepen uit te oefenen.
Alle relevante gegevens, veroordelingen (ook overtredingen), strafbeschikkingen, transacties, openstaande zaken, sepots (behalve als iemand ten onrechte als verdachte was aangemerkt) staan vermeld in iemands justitiële documentatie, ook wel strafblad genoemd. Deze aantekeningen blijven daar in principe altijd op staan.
Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd: in 2019 slechts 0,33%.
U bent boven of onder de 18 jaar en u staat niet ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, dan kunt u helaas geen aanvraag digitaal doen. Mocht u wel ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente, beschikken over DigiD en over iDEAL, dan kunt u digitaal een VOG aanvragen.
Hoe vaak moet ik voor mijn vrijwilligers een VOG aanvragen? Wij adviseren om elke drie jaar een nieuwe VOG te vragen aan uw vrijwilligers.