Hallo is altijd goed.
'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
Hallo, hoi, hey. Informele begroetingen in Nederland en Vlaanderen.
Gangbaarheid. Het woord hoi staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het beste antwoord. Het hangt ervan af wat jouw relatie is met die persoon. Tegen een onbekende zeg je dat niet, dan ben je gewoon beleefd met 'goeiedag, goedemorgen/middag/avond'. En bij het weggaan zeg je: tot ziens, tot de volgende keer, fijne dag verder, of iets dergelijks.
Waarom zijn we 'hallo' dan massaal als begroeting gaan gebruiken? Het woord 'hallo' vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het Oud-Hoogduitse 'halôn' (te halen), wat men geroepen zou hebben om vanaf de overkant een veerman aan te roepen. De uitroep vond vervolgens haar weg naar het Oud-Engels.
Nederlanders zeggen het, maar ook Surinamers. 'Hoi' kan gebruikt worden als begroeting, maar ook als een vorm van doei zeggen. In Limburg bijvoorbeeld, zeggen ze nadat een gesprek is afgelopen vaak 'hoi hè!
Tussenwerpsel. Hoi. Een oproep om iemands aandacht te trekken ; Hoi!
De Herstelondersteunende intake (HOI) is netwerkgericht en focust zich op de kracht en veerkracht van u als cliënt. Vanuit herstelondersteunend werken speelt ervaringsdeskundigheid een belangrijke rol.
Als de gesprekspartners elkaar niet kennen, raad ik toch een formele variant aan: 'Tot ziens', 'Da-ag' of 'Prettige dag'. Mensen die elkaar kennen kunnen alles zeggen wat in hun hoofd opkomt: 'Doei' of 'Doeg', 'Werk ze', 'De mazzel', 'De ballen' of dat soort kreten. Of gewoon met de standaard afscheidsgroet 'Da-ag'.
Geachte of Beste
Bij e-mail ligt het wat ingewikkelder. Ken je de ontvanger helemaal niet, of is er sprake van een formele situatie, dan is ook hier Geachte de beste keuze. Bij informelere berichten is Beste een goede optie, maar ook bijvoorbeeld Dag, Hallo of Goedemorgen/-middag zijn mogelijk.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
In een formele setting: altijd een hand, man óf vrouw. In een informele setting is het wat lastiger, gelukkig hebben we hier wat uitgebreide tips. Maar hou als vuistregel: bij vrouwen één kus en eventueel een (halve) knuffel, bij mannen een stevige hand en eventueel een halve knuffel.
Geachte, Geachte heer/mevrouw is het meest formeel. Eigenlijk zie je dit nauwelijks nog in e-mails, tenzij deze wordt gestuurd aan een hooggeplaatst persoon. Het alternatief voor een mailbericht aan iemand die je niet kent is 'beste' of 'hallo'.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
1) Aanroep 2) Begroeting 3) Dag 4) Gegroet 5) Goedendag 6) Groet 7) Ho 8) Ho-geroep 9) Hoi 10) Iemand gedag zeggen 11) Joehoe 12) Latijnse groet 13) Telefonische begroeti...
Als Nederlanders elkaar begroeten, gebruiken ze veelal het woord “hoi”. In Vlaanderen is dit minder gebruikelijk. Als u iemand tegenkomt, kunt u beter Hey zeggen. Hallo komt echter wel in zowel Nederland als Vlaanderen voor.
Neem je afscheid, dan zeggen Limburgers niet 'doei'. Net als bij het groeten gebruiken ze hiervoor 'haj(e)' en 'hoj(e)'.
Goedemorgen - Goedemiddag, Goedenavond, Goedenacht - Formele begroeting afhankelijk van tijdstip. Goedendag, Goeiendag of Gedag - Een algemene begroeting met een middeleeuws verleden toen zij voluit luidde: God geve u een goede dag! Met 'goede dag' werd 'geluk' bedoeld.
Ik hou van jou ligt op ieders lippen in Nederland, in Vlaanderen is het ik zie u/je graag/gaarne.
(informeel) goeie genade!
Op 7 november 2018 is de Vereniging Sensorimotor Psychotherapy Nederland, afgekort SPIPA-NL, notarieel opgericht met een eerste bestuur.
"Ewa drerrie" is het kinderwoord van 2020 en betekent "Hey gast!". "Simp" is het tienerwoord van het jaar en betekent zoveel als "een jongen die te veel moeite doet voor het meisje dat hij leuk vindt". Al enkele jaren organiseert Ketnet een verkiezing van het kinderwoord van het jaar.