De waarheid is dat leds, strikt genomen, door branden. Tenminste niet in de zin die we gewend zijn van gloeilampen. LED-armaturen geven na verloop van tijd minder licht, zoals we hebben besproken in het artikel over de levensduur van een gloeilamp.
Dit komt door de LED technologie. Deze is uiteraard anders dan bij een gloeilamp het geval is. LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een 'koele' en duurzame manier.
Een lampje brandt door als ergens in het gloeidraadje (en dat kan op een zwakke plek zijn) het smeltpunt van het draadjesmateriaal wordt overschreden. Door wrijving van elektronen langs de atomen in het metaalrooster ontstaat warmte.
LED-Lampen kunnen tot wel 50.000 branduren meegaan. Dit komt omdat de LED geen licht geeft door middel van een gloeidraad, zoals bij de gloeilamp. Een LED lamp brandt zodra er in de juiste richting stroom op de diode gezet wordt. De elektronen bewegen in de halfgeleider en deze beweging zorgt voor licht.
Het aantal jaren dat de LED verlichting meegaat, is dan afhankelijk van het aantal uren dat u de lamp per jaar laat branden. Als we ervan uitgaan dat u een lamp 250 dagen per jaar, 10 uur per dag laat branden, gaat uw LED lamp dus gemiddeld zo'n 14 tot 15 jaar mee.
Hogere temperatuur, lagere levensduur bij LED
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
LED lampen worden relatief gezien niet erg warm, dat wil zeggen dat een (op dit moment) krachtige LED lamp van zo'n 6W in een reguliere behuizing zo'n 40-50 graden wordt. Als de lamp een tijd heeft aangestaan kan je hem vaak niet zomaar beetpakken.
De schakelaar is uit, dus waarom gaat de LED lamp dan niet uit en waar komt de spanning om de lamp te laten branden dan eigenlijk vandaan? Dit komt door een lekstroom en die is vrijwel niet tegen te gaan. Veel apparaten hebben condensatoren of transformatoren waardoor er - weliswaar kleine – lekstroom ontstaat.
Als je een voltmeter hebt, sluit deze dan aan over de pennen van de led; als de spanning in beide gevallen (bijna) hetzelfde is als de batterijspanning, is de led vrijwel zeker kapot. Als de spanning in één geval 1,9 volt bedraagt, gaat het mogelijk om een infrarode led (die dan ook nog gewoon goed kan zijn).
Niet aanraken
Waarom mag een halogeenlamp niet met de blote handen worden aangeraakt? Dit komt door het kwartsglas waarvan de lamp is vervaardigd. Op dit glas blijven vuil en vet van de vingers achter, die door de hoge temperatuur van de lamp inbranden.
Doordat de gloeidraad steeds dunner wordt zal hij op een gegeven moment doorbranden bij inschakelen(bij de lage weerstands waarde van de koude draad is de stroom inderdaad veel groter). De levensduur wordt verkort door een lamp op een te hoge spanning aan te sluiten.
Dit is de zogenaamde lekstroom of inductiespanning. Eenmaal de spanning voldoende is, wordt deze ineens ontladen wat resulteert in kort nagloeien van de lamp. Dit is niet gevaarlijk en leidt niet tot een vermindering van de levensduur van de lamp maar het kan wel vervelend zijn.
Het antwoord op deze veelgestelde vraag is ja. Weliswaar wordt een led-lamp niet zo warm als een gloei- of halogeenlamp, maar het is een fabeltje dat deze helemaal niet warm wordt. De manier waarop led-verlichting haar warmte afgeeft is in tegenstelling tot traditionele verlichting wel compleet anders.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
LED-stripverlichting zullen waarschijnlijk niet in brand vliegen. Zoals bij elk elektrisch product is er echter altijd een klein risico op brand.
Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo'n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag. Een ledlamp is een stuk zuiniger, bij een lamp van 8 watt heb je pas na een avond één cent verbruikt.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
De Pharox LED Eco van Lemnis Lighting komt als beste uit de test. Deze lamp heeft de hoogste lichtopbrengst (249 lumen) en is met €9,99 ook één van de goedkoopste lampen uit de test. De slechtste lamp is van Gamma. Hij kost €22,95 en heeft een lichtopbrengst van 138 lumen.
Omdat gloeilampen en halogeenlampen een hogere stroomtoevoer nodig hebben, krijgt de LED lamp teveel stroomtoevoer. Hierdoor kan een LED lamp gaan flikkeren. U doet er verstandig aan om bij het gebruik van LED verlichting, ook een LED dimmer te gebruiken. U heeft dan de minste kans op een flikkerende lampen.
Oplossing: Indien je led wilt dimmen, dien je dimbare led lampen op een led dimmer aan te sluiten. Hoef je niet persé te dimmen? Dan kun je de led lampen op een normale aan/uitschakelaar aansluiten.
Wanneer het licht alleen flikkert wanneer je de lamp net aan doet, kan het bijvoorbeeld aan de lichtknop liggen en niet aan de bulb. Wanneer je niet zeker bent over de oorzaak van een flikkerende lamp, raden we je aan om advies in te winnen van een professional. Op die manier weet je zeker dat het goed opgelost wordt.
Een gemiddelde led-lamp gaat 50.000 uur mee. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat maar 1.000 uur mee. Aan- en uitschakelen heeft geen invloed op levensduur van led-lampen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld spaarlampen. Led-lampen zijn ook geschikt voor buiten.
Daarnaast hebben LED lampen nog meer voordelen, zoals: LED lampen springen direct aan op 100%, zelfs buiten bij vorst. Dit is niet zo het geval bij spaarlampen.
Een LED spot wordt bij (langdurig) gebruik zo'n 30 - 50 graden warm. Dit is een stuk koeler dan bijvoorbeeld een halogeenlamp waarvan de temperatuur tot wel 250 graden kan stijgen.