Hoe vaak je je heg moet knippen, hangt af van de planten in je heg. Heggen moeten ongeveer twee keer per jaar worden gesnoeid voor gezonde groei en een blijvend mooie vorm. In het voorjaar, tot begin maart, vindt de zogenaamde lentesnoei plaats. Dit betekent dat de heg sterk wordt gesnoeid en in vorm wordt gesneden.
Door voldoende zon en aangename temperaturen krijgen de meeste hagen in het voorjaar hun eerste groeischeut. Je hagen scheren doe je dus best: de eerste keer voor de zomer start, tussen half mei en half juni. de tweede keer na de zomer, tussen eind augustus en begin september.
De voornaamste kandidaten om nu te trimmen zijn taxus, liguster, Chinese kamperfoelie, beuk en haagbeuk. Belangrijk: Ga in de winter voorzichtig te werk en snoei niet teveel tegelijkertijd. Professionals adviseren één kant per jaar en de andere kant het volgende jaar.
Algemeen gelden volgende regels: je snoeit best van onder naar boven. Zo verlies je nooit de onderste takjes uit het oog wanneer het snoeisel naar beneden valt. Zorg ervoor dat de onderkant van de haag ongeveer 10 cm breder is dan de bovenkant, anders krijgen de onderste takken te weinig licht.
Bij voorkeur wacht u dan totdat de echte groei klaar is. Meestal is dit zo rond eind juni. Het hout is dan wat meer afgehard en kan beter tegen een stootje. Bovendien kunnen sommige planten tijdens de volle groei gaan bloeden.
De meeste tuiniers kiezen er echter voor om deze haagplanten jaarlijks twee keer te snoeien, zodat ze er extra strak uitzien. Laat de eerste van de twee snoeibeurten vóór de langste dag plaatsvinden. Snoei uw haag onderin wat breder dan bovenin.
Hagen die minder snel groeien zoals de Laurierkers (Prunus lusitanica), de olijfwilg (Elaeagnus ebbingei), de hulst en de taxus hoef je slechts één maal per jaar te snoeien.
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Knip of snoei alleen niet tijdens heet en droog weer. Knip een haag van boven smaller dan van onderen. Het licht kan dan de onderste takken beter bereiken, waardoor de planten daar beter groen en gesloten blijven. Als een haag vrij in de tuinruimte staat, is dat minder belangrijk.
Wanneer klimop snoeien
U kunt het hele jaar door knippen, maar de beste tijd is het voorjaar. De groei zit er dan goed in zodat de twijgen snel weer uitlopen en nieuwe bladeren vormen. Zo nodig knipt u een tweede keer in september.
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Heggen die al jaren staan hebben, op wat regelmatige snoeibeurten na, weinig onderhoud nodig. Je kunt bij warm weer of lange droogte een flinke scheut water bij de grond van de heg gieten. En geef een heg een goed begin met wat buitenplantenvoedsel in het voorjaar. Dat zal hij zeker op prijs stellen!
Snoeien mag alleen bij droog en niet vriezend weer gebeuren. Als het regent bestaat er meer infectiegevaar, doordat ziektekiemen via de druppels in de nog open snijwonden terecht kunnen komen.
In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij. Beukenhagen en haagbeuken zie je veel in Nederland. Deze snoei je twee keer per jaar goed.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
Wist jij dat je je planten en bomen niet moet snoeien in de volle zon? Het snoeien kan op dat moment zogenaamde snoeiwonden veroorzaken. Een snoeiwond ontstaat door het verkeerd knippen van een tak. Er komt dan vocht vrij op de plek van de wond.
Niet snoeien in de winter
Vorstgevoelige struiken, zoals Abutilon, Phlomis, lampenpoetser, zonneroosje en lavendel. Groenblijvende planten zoals Hebe, Escallonia, Pieris, Pittosporum en Rhododendron.
Verwijderen uw buren de takken niet? Dan kunt u de takken zelf weghalen. U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom.
Wat is eigenlijk het verschil tussen heggen en hagen? Een heg is strak, bestaat vaak uit beuk, meidoorn, veldesdoorn of haagbeuk en wordt jaarlijks onderhouden. Een haag is hoger en breder, bestaat vooral uit meidoorn, sleedoorn, roos of wilg en wordt eens in de zes jaar onderhouden.
Dus, hoe hoog mag een haag zijn? Over het algemeen geldt dat een erfafscheiding in de achtertuin niet hoger dan 2 meter mag zijn. In de voortuin is dit een hoogte van 1 meter, maar dit kan verschillen per gemeente.
Ook de hulst, schijnhulst, Japanse broodboom, rhododendron, vuurdoorn, glansmispel en berberis zijn voorbeelden van struiken die hun blad niet verliezen gedurende de winter. Daarnaast bestaan er ook semi-wintergroene haagplanten zoals de wintergroene liguster, in het Latijn ligustrum 'Atrovirens' genoemd.
Liguster De liguster groeit erg snel en zeer dicht. De Liguster is daarom ideaal als snelgroeiende haagplant. Hoewel hij bladverliezend is, blijft hij redelijk groen in de winter en heeft meerdere soorten.