Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam. Er zijn veel soorten afweerstoornissen, die in ernst en verschijnselen sterk kunnen verschillen.
De virussen die je in het verleden hebt gehad, hebben ook veel invloed op je afweersysteem. Osterhaus: "Als je een bepaald influenzavirus hebt gehad, dan ben je daar voor een jaar of vijf tegen beschermd. Daarna verandert zo'n virus vaak weer." Wat ook meespeelt in de gevoeligheid voor griep, is iemands leefstijl.
Mensen kunnen zichzelf in hun vrije tijd ook ziek maken door slaapgebrek, ongezond eten, overmatige alcoholconsumptie of drugsgebruik. Nog een mogelijke verklaring is dat mensen zo opzien tegen de dingen die ze in hun vrije tijd moeten doen, dat ze er ziek van worden. Denk aan verplichte familiebezoeken.
Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Hoewel dit ook te maken kan hebben met chronische stress of laaggradige ontsteking, gaat het bij een verminderde weerstand vaak gepaard met regelmatig terugkerende ziektebeelden of infecties.
Een lage weerstand kunt u herkennen doordat u vatbaarder bent voor infecties, zoals een verkoudheid of griep. Ook kunnen infecties heftiger verlopen bij mensen met een lagere weerstand.
Stress heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem en kan een verhoogde vatbaarheid voor infecties veroorzaken. Zo deed The Chinese University of Hong Kong onderzoek naar chronische stress.
Uw weerstand verhogen
Zorg dat u een goede balans krijgt tussen inspanning (beweging/sport) en ontspanning (rust/slaap). Daarnaast is gezonde voeding heel belangrijk. Uw lichaam heeft voldoende vitaminen en mineralen uit voeding nodig voor uw afweersysteem.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Stress die lang duurt geeft een hoger risico op ziekten van uw hart en bloedvaten, zoals hartkramp en een hartaanval. Door de stress gaan mensen vaak ongezonder leven: weer of meer roken, ongezonder eten, meer alcohol drinken, minder bewegen en minder tijd nemen om te ontspannen.
Mensen met hypochondrie denken bij dat soort klachten dat ze ernstig ziek zijn. Ze denken dat ze een bijvoorbeeld kanker hebben of een hartaanval. Hypochondrie noemen we ook wel ziektevrees.
Die wordt veroorzaakt door een virus: een verkoudheidsvirus. Daar zijn er meerdere van. Volwassenen worden twee tot vijf keer per jaar verkouden, kinderen vaker. Wanneer iemand een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander type virus, meldt de KNO-vereniging.
Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand opnieuw griep krijgen.
Mensen die een besmetting met het coronavirus achter de rug hebben, ontwikkelen antistoffen tegen het virus en zijn voor een bepaalde periode immuun. Deze antistoffen verdwijnen echter geleidelijk, waardoor een nieuwe besmetting opnieuw kan leiden tot covid-19.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Stress zorgt ervoor dat je lichaam in de “vecht-of-vlucht stand” komt. Dit is niet altijd slecht, soms zelfs nuttig of noodzakelijk! Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen.
DRINK VOLDOENDE WATER
Genoeg drinken houdt je immuunsysteem dus sterk! Probeer daarom dus echt die 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Vermijd hierbij frisdrank en alcohol. Drink eventueel kruidenthee of (zelfgemaakte) bouillon.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt.
Naast Vitamine D, zink en selenium boost je je immuunsysteem met Vitamine C, en Omega-3 vetzuren, voor een betere weerstand. Tenslotte zijn supplementen met vitamines en mineralen voor de weerstand geen vervanging voor een gezonde levensstijl met voedzaam, gevarieerd eten, voldoende slaap, ontspanning en beweging.
Dit doet het lichaam o.a. door koude rillingen en deze krijg je doordat spieren zich snel en oncontroleerbaar samenspannen en vervolgens ontspannen, met als doel snel veel energie te verbruiken en hierdoor warmte aan te maken, koorts dus. Het influenza virus kan niet tegen hoge temperaturen.
Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel.