De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit.
Ook als de droogte lang duurt, is er in het algemeen geen probleem met de drinkwatervoorziening. Er zijn grote voorraden en die worden continu aangevuld. De natuur en landbouw hebben veel water nodig. Vergeleken daarmee is wat we nodig hebben voor drinkwater maar erg weinig.
Dus, in 2040 kunnen we nog steeds lekker, gezond en voldoende drinkwater leveren. Maar dat vraagt van ons allemaal wel goede zorg voor natuur en milieu. Van de 47 miljard liter drinkwater winnen we zeven miljard uit oppervlaktewater van de Drentsche Aa. Ruim 200.000 Groningers ontvangen dit elke dag uit de kraan.
Er komt voorlopig dus nog geen einde aan de droogte. De aanvoeren van de rivieren zijn nog steeds laag, het neerslagtekort is verder opgelopen en ook de grondwaterstanden zijn uitzonderlijk laag. De effecten van de droogte zijn voor de scheepvaart, landbouw en natuur nog zeer goed voelbaar.
Oorzaken van droogte en tekort aan water
In een periode met warm weer en weinig regen kan er een tekort aan water ontstaan door: Veel verdamping door hoge temperaturen en veel zonlicht. Minder aanvoer van water door rivieren. Onder meer de Rijn en de Maas.
Dat heeft in Nederland onder meer te maken met de windrichting. 'Als de wind langere tijd uit het oosten komt, dus vanuit Rusland en Polen, wordt het droger in Nederland', zegt Wanders. 'In het oosten ligt veel landmassa. Daar komt minder vocht vandaan dan vanaf zee.
Als we de aarde als één geheel nemen, is er drinkwater tot in de eeuwigheid. Het water dat we drinken, of het nu uit de kraan komt, uit een fles of misschien wel rechtstreeks van de bron, is immers allemaal afkomstig van de neerslag, en er valt oneindig veel meer regen dan de totale mensheid ooit kan drinken.
Wat doet de overheid? De overheid en drinkwaterbedrijven hebben noodplannen klaarliggen. Als er langer dan 24 uur geen drinkwater uit de kraan komt, dan leveren drinkwaterbedrijven (zoals Vitens) nooddrinkwater uit aan klanten. Dit gebeurt met mobiele watertanks met tapkranen op verschillende plaatsen.
De externe invloed van Nederlandse consumptie is het grootst in landen die reeds met waterschaarste te maken hebben, voornamelijk Volksrepubliek China, India, Spanje, Turkije, Pakistan, Soedan, Zuid-Afrika en Mexico.
Metingen kwaliteit drinkwater in Nederland
Het drinkwater in Nederland voldoet bijna altijd aan de eisen aan de kwaliteit uit het Drinkwaterbesluit. Heel soms stellen drinkwaterbedrijven vast dat het drinkwater een grotere hoeveelheid van een stof heeft dan mag. Dit heet een normoverschrijding.
In Nederland komt water uit de kraan dat zo schoon is dat u het zonder zorgen kunt drinken. Het RIVM werkt samen met drinkwaterbedrijven en de overheid aan gezond en veilig drinkwater voor iedereen. De drinkwaterkwaliteit in Nederland is goed.
Wist je dat meer dan 40% van de wereldbevolking geen toegang heeft tot drinkbaar kraanwater? In feite hebben 664 miljoen mensen in de wereld helemaal geen toegang tot schoon drinkwater. Vooral in Afrikaanse landen als Ghana, Ethiopië, Nigeria en Oeganda is het waterprobleem enorm.
Bij watertekorten kunnen Rijkswaterstaat en de waterschappen het waterpeil tijdelijk verhogen. Bijvoorbeeld door via een gemaal meer water in het gebied te pompen. Hierdoor ontstaan tijdelijke voorraden zoet water. Het waterpeil kan niet onbeperkt worden verhoogd.
Nee, want het is een kringloop. Water op aarde is constant in beweging. Er vindt voortdurend uitwisseling plaats tussen de oceanen, de ijskappen, het grondwater en de atmosfeer door verdamping, neerslag en stroming.
Wat kunnen we doen tegen watertekorten? Onderzoek en innovatie helpen dus om zout water zoet te maken. Maar daarnaast moeten we volgens Deltares ook blijven monitoren op de waterbeschikbaarheid, de tekorten en de maatschappelijke gevolgen daarvan.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
de gemiddelde inwoner van India—980 kubieke meter per jaar.
Er komt op aarde geen water bij en er gaat niets af. De hoeveelheid water op aarde blijft gelijk. Je kunt geen water bijmaken. Wel verandert de toestand en positie van het water op aarde steeds: ijs, water in de lucht, wolken, vloeibaar water in zee, rivier en grondwater.
Je hoort het goed. Té veel water op korte tijd drinken kan voor watervergiftiging zorgen. Een gezonde volwassen persoon met een normale voedselinname kan tot 15 liter water per dag drinken.
Drinkwater in Nederland moet voldoen aan heel strenge eisen, en is van uitstekende kwaliteit. Het is schoon, veilig en goedkoop. Het kraanwater thuis nog eens extra filteren is nergens voor nodig. Bovendien loop je het risico dat het filter vuil wordt, waardoor het water in plaats van schoner juist viezer wordt.
De grondwaterspiegel in Nederland bevindt zich over het algemeen binnen de 2 meter onder het maaiveld. Het grondwater kunt u daardoor gemakkelijk meten. In Nederland wordt de grondwaterstand uitgedrukt ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP).
Het woestijnklimaat komt vooral voor in de Sahara (Noord-Afrika), Arabië , Australië, en op hoog gelegen droge vlaktes in bergen. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het woestijnklimaat een BW-klimaat en is daarom een droog klimaat (B-klimaat).
De grondwaterstanden zijn - landelijk gezien - gemiddeld tot verhoogd voor de tijd van het jaar. Rijkswaterstaat houdt een verhoogd peil op het IJsselmeer en Markermeer aan om beter voorbereid te zijn op een mogelijk watertekort deze zomer.
Dijken, sluizen, dammen en andere waterkeringen houden water tegen en beschermen ons land zo tegen overstromingen. De bekendste waterkeringen zijn de 13 Deltawerken. Ze zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust. De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk.