Als de spoelvloeistof niet spontaan inloopt, knijp dan licht in het zakje of oefen met de stamper van de spuit lichte druk uit. Doe dit absoluut niet te hard. Continu blaasspoelen houdt in dat er continue spoeling plaatsvindt via een speciaal druppelsysteem, een drielumenspoelkatheter en een urineopvangzak.
Als je de NACL 0,9% niet in de katheter kan krijgen of de vloeistof loopt niet terug, dan moet de katheter verwijderd worden en een nieuwe ingebracht worden. Knip de katheter eventueel los, om te kijken wat de reden is van de verstopping.
Loopt de katheter niet (gedurende 2 à 3 uur geen urine) ondanks bovenstaande adviezen dan is het mogelijk dat de katheter verstopt zit. Knijp dan in de katheterslang, soms komt de urinestroom dan weer op gang. Zijn de klachten hiermee niet verholpen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
Door het zakje hoger te houden dan blaasniveau of voorzichtig te knijpen, loopt de vloeistof via de katheter in de blaas. Nadat het zakje leeg is, houdt u het zakje weer lager en dan stroomt de urine vanuit de blaas weer in het zakje (sol G en sol R moeten ongeveer 2 minuten inwerken).
Als er geen urine meer in de opvangzak loopt, controleert u de volgende dingen: Zit er een knik in de katheter en/of opvangzak? Zit uw broek te strak waardoor de slang afgekneld wordt en de urine niet kan weglopen?
Naast een overactieve blaas kan langdurig de plas ophouden op termijn leiden tot blaasontstekingen en nierproblemen. Blaasontstekingen ontstaan doordat bacteriën uit de darmen in de blaas terechtkomen.
Het Flip-flo® katheterventiel moet elke week vervangen worden. Dit kan door de thuisverpleegkundige gebeuren.
Actief of passief
Bij passieve blaasspoeling wordt meestal een gesloten systeem gebruikt om een volle blaas te voorkomen en omdat de hulpverlener die de spoeling toedient anders heel lang bij de patiënt moet gaan staan.
Bekijk de hoeveelheid teruggelopen vloeistof in relatie tot de ingebrachte hoeveelheid en observeer de samenstelling van de teruggelopen vloeistof. Rapporteer bij afwijkingen aan de arts. Zorg dat een open verbinding met de blaas zo kort mogelijk duurt in verband met infectiegevaar.
De vloeistof dient 5 minuten in de blaas geïnstilleerd te blijven.
Hoe weet ik dat de katheter goed zit? U weet zeker dat de katheter goed zit als na inbrengen van de katheter de urine uit de katheter loopt. Wordt mijn blaas niet lui als ik me langdurig katheteriseer? De blaas wordt niet lui door katheteriseren.
De verblijfskatheter kan verstopt raken door slijm, vlokken, sliertjes, kleine bloedstolseltjes, gruis of kleine blaassteentjes. De urine kan dan niet meer in de urine-opvangzak stromen. Om de verstopping te verhelpen, moet de verblijfskatheter doorgespoeld worden met een zoutoplossing.
b Giet de steriele spoelvloeistof in het steriele bakje en plaats de dop terug. c Neem een spuit uit de verpakking en laat de verpakking open liggen. d Trek met de spuit 10 - 50 ml spoelvloeistof op. e Leg de spuit terug in de geopende verpakking, zorg dat de conus steriel blijft.
Blaasspoelen is een voorbehouden handeling die je als zorgprofessional, voor de veiligheid van de cliënt, correct moet kunnen uitvoeren.
Je kunt 1 of meer blaasspoelingen krijgen. Hoeveel blaasspoelingen je krijgt en met welk medicijn bespreekt je arts met je. Dat hangt er vanaf hoe groot de kans is dat de tumor terugkomt na de behandeling.
De meest voorkomende complicaties zijn: − herhaaldelijk aandrang om te plassen; − pijnlijk of branderig gevoel in de blaas of de plasbuis; Page 9 PATIËNTENINFORMATIE 9 − moeite met het ophouden van urine; − aanwezigheid van bloed- of weefseldeeltjes in de urine.
De meeste patiënten verdragen blaasspoelingen probleemloos. Als er toch bijwerkingen optreden, beperken deze zich gewoonlijk tot klachten van de blaas zoals frequente aandrang om te plassen, pijnlijk of branderig gevoel in de blaas en plasbuis, moeite met ophouden van de urine, bloed of weefseldeeltjes bij de urine.
En het allerlaatste wat je wilt, is een infectie en/of nog meer beschadiging. Omdat ik zoveel met deze groep patiënten werk, was ik direct enthousiast over het innovatieve product uit Hongarije, om een blaasspoeling te kunnen doen zonder katheter. Sinds twee jaar is dit alternatief beschikbaar en heet ialuadapter.
Bij blaasspoelingen met Mitomyicine eenmaal per dag gedurende twee dagen het toilet met groene zeep schoonmaken. Bij eventueel huidcontact kunt u het beste de huid direct afwassen met water. Bij eventueel morsen buiten het toilet moet u direct de omgeving reinigen.
Wanneer blaasspoelen? Blaasspoelen wordt gedaan als je (kwaadaardige) poliepen in je blaas hebt. Deze kunnen verwijderd worden met een operatie, maar keren vaak weer terug. Een blaasspoeling verkleint de kans dat de poliepen terugkeren.
Het continue blaasspoelen heeft als doel: - reinigen en voorkomen van verstopping van de blaas door stolsels (bij hematurie) en weefselresten (bijvoorbeeld bij ernstige urineweginfecties; pyurie) weg te spoelen; - doorgankelijk houden van de verblijfskatheter.
Seksualiteit. Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Bij een suprapubische katheter geeft dit geen problemen. Vrouwen met een transurethrale katheter kunnen de katheter op de buik vastplakken.
De katheter kan een korte of langere tijd blijven zitten. Zolang u een verblijfskatheter heeft, kunt u niet gewoon plassen. De urine loopt weg door de katheter, zonder dat u het merkt.
U kunt ook gewoon douchen of in bad. Voordat u gaat douchen of in bad gaat, verwijdert u de beenzak en/of de nachtzak. Vervolgens sluit u de katheter (tijdelijk) af met de katheterstop. Wij adviseren u om 2 liter per dag te drinken.