Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
Overigens kan niet elk soort vlees even lang bewaard worden in de vriezer. Zo kunt u gehakt en lamsvlees 3 maanden invriezen en varkensvlees maar 2 maanden. Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Liggen er sappen, voornamelijk rozige, vleesachtige sappen onderin je vriezer? Slecht teken. Waarschijnlijk is je vriezer onopgemerkt wat opgewarmd en is er iets ontdooid. Let op: alles wat met deze sappen in aanraking komt, kan bederven.
,,Als je te veel hebt gekookt, laat het restje dan binnen twee uur afkoelen en doe het in een bakje met een datum erop. In de vriezer is het dan nog drie maanden houdbaar.'' Een waarschuwing: een ontdooid kliekje kun je beter niet opnieuw invriezen, want dan loop je het risico op een voedselinfectie.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Gekookte pasta kan je 1 tot 3 maanden in een vershoudbakje in de vriezer bewaren.
Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van het vlees wat achteruit gaan.
– Gehakt kun je 2 maanden bewaren in de vriezer. Gehakt bewaar je na ontdooien, of als het vers gekocht is van de slager of supermarkt, het beste in de koelkast. Dan blijft het één tot twee dagen goed. Let bij gekocht gehakt ook vooral op de houdbaarheidsdatum.
Vriesbrand is niet schadelijk
Vriesbrand zijn de uitgedroogde, en soms grijze, plekken die op bevroren voedingsmiddelen kunnen ontstaan. Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ijs is uitgedroogd, ranzig, en er zijn ijskristallen gevormd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
De meeste zelf ingevroren gesneden groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de diepvries. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette kun je zelfs 12 maanden bewaren. Zo heb je altijd genoeg groenten in huis voor een gezonde maaltijd!
Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Gehakt van rund, kalkoen, lam of kalf blijft bevroren drie tot vier maanden goed. Dat geldt natuurlijk ook voor hamburgers en gehaktballetjes. Vlees dat al verwarmd werd, is minder lang houdbaar in de diepvries. Bereid gevogelte kan je bevroren vier tot zes maanden bewaren.
Invriezen stopt de vermenigvuldiging van bacteriën in je eten. Hierdoor is je voedsel veel langer houdbaar, wat invriezen zo ideaal maakt. Maar belangrijk om te weten, is dat bacteriën niet doodgaan. De van nature aanwezige bacteriën kunnen de 'vriesbewaring' grotendeels overleven.
Rauwe en gekookte eieren: eigeel zet zich uit in de diepvries, waardoor het ei kan ontploffen. Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen.
Bewaar vlees goed afgedekt onderin de koelkast zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken. Invriezen van vlees kan ook.
Ben je niet van plan om de komende twee dagen te koken met je kliekjes? Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C.
Het is niet aan te raden. De gekookte pasta gaat nog extra vocht opnemen en bij het ontdooien wordt al het vocht opgeslorpt, waardoor je dikke waterachtige pasta krijgt. En dan moet je hem nog terug opwarmen, waardoor hij overgaar gaat zijn.
Sauzen bewaren
Geopende, verse sauzen, zoals pastasaus, tomatensaus en satésaus, kun je twee dagen bewaren in de koelkast. Sauzen zoals mayonaise, ketchup, curry en chilisaus, kun je geopend negen maanden tot een jaar bewaren in de koelkast.
De belangrijkste oorzaak van het bederf ligt in het feit dat er bij het bevriezen scherpe ijskristallen ontstaan. Die kristallen prikken de cellen van vlees en groenten lek, waardoor agressieve enzymen van buitenaf ín de cellen kunnen komen.