Voor het weren van de warmte, bijvoorbeeld bij een hittegolf, is buitenzonwering de meest geschikte zonwering. Buitenzonwering zorgt dat de hitte buiten blijft. Bij binnenzonwering wordt de zon pas geweerd als de hitte al door het glas in huis is.
Als beste zonwering staat het rolluik met stipt op nummer een. Een rolluik kan volledig afgesloten worden zodat er geen zon doorgelaten wordt. Bovendien hebben de lamellen een isolerende functie welke tevens warmtewerend werken. Een rolluik biedt u dan ook de optimale bescherming tegen de zon.
Kenmerken en voordelen van screens
Het grote voordeel van screens is dat alle warmte van de zon tot wel 90% wordt tegengehouden, zodat het binnen koel blijft.
Bij een zwart screendoek wordt er meer warmte opgenomen dan bij een wit screendoek. Maar een wit screendoek laat juist weer meer warmte door dan een zwart screendoek. Om de kleuren te vergelijken op basis van effectiviteit is het belangrijk om alle drie de factoren mee te nemen.
Het is niet zo dat de ene zonwering beter is dan de andere. In tegendeel, beide types weren de zon goed, al doen ze dat elk op een andere manier. Het grootste verschil zit in de functie: screens worden gebruikt om je woning koel te houden, terwijl een zonnescherm vooral zorgt voor een schaduwplek op je terras.
Rolluiken zijn een zeer efficiënte vorm van zonwering, omdat ze mega verduisterend zijn. Zo blijft het een stuk koeler in huis op tropische zomerdagen: over het algemeen kan een rolluik tot 7 graden verschil maken in kamertemperatuur.
Als uw gevel op het zuiden-zuidwesten ligt: kies bij voorkeur donkere kleuren die beter tegen warmte en licht beschermen. Donkere kleuren blokkeren zonnestraling beter. Als uw gevel op het noorden-oosten ligt: kies een lichtere kleur om veel licht onder uw zonwering en in uw huis te laten vallen.
Zonnescherm voordelen
Als de zonnestralen op uw ramen branden, wordt het binnen als snel heel warm. Door het laten zakken van een eenvoudig knikarmscherm of een ritsscreen bereikt u al een temperatuurverschil van vijf tot zeven graden. Dit scheelt enorm in het werk- of wooncomfort.
Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken. In aanraking met de wind komt circulatie op gang en dan bereik je veel sneller verkoeling met een zwart jurkje dan met een wit jurkje.
Met screens kijk je niet van buiten niet naar binnen kijken, maar van binnen wel naar buiten. Doordat de screens niet volledig verduisteren, maar laten 3% licht door. Daardoor geven de screens geen opgesloten gevoel.
Screens in de winter
Het belangrijkste voordeel van screens is zonwering. Een zonnescreen is echter niet alleen in de zomer interessant. Screens hebben namelijk een isolerende functie die ook in de winter zeer goed van pas komt.
Verschil screens en rolluiken
En niet geheel onbelangrijk een rolluik is in prijs voordeliger dan een screen. In onderstaand tabel vind je een handig overzicht tussen de eigenschappen van screens en rolluiken.
Wilt u een zonwering voornamelijk om de zon te weren, maar wilt u wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een (rits)screen een prima oplossing. Wilt u echter de zon helemaal buitensluiten of wilt u een zonwering met inbraakwerend karakter, dan past een rolluik wellicht beter bij u.
Rolluiken houden de meeste warmte tegen. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen. Het weren van geluiden kan een prettige bijkomstigheid zijn tijdens zeer warme dagen, waar slapen waarschijnlijk lastiger is dan normaal.
Donkere kleuren houden meer warmte tegen dan lichte kleuren. Ook de dikte van het doek speelt een rol. Hoe dikker het doek, hoe meer warmte het tegenhoudt. Over het algemeen kunnen we stellen dat screens tussen de 70 en 90 procent van de zonnewarmte tegenhouden.
Zonwering voor jouw woning
Doeken van ritsscreens en zonneschermen zijn dus erg goed in staat om zonnenstraling te absorberen en reflecteren en voorkomen daarom dat de zon binnentreedt in jouw woning.
Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
Wit en lichte kleuren, zoals lichtblauw of -roze, weerkaatsen zonlicht, maar houden óók lichaamswarmte vast. Donkere kleuren absorberen lichaamswarmte juist.
We gaan er altijd vanuit dat we lichte kleuren moeten dragen met warm weer, met name wit. Toch gaat deze regel niet altijd op. Lichte kleding weerkaatst de stralen van de zon en donkere kleding absorbeert ze. Maar warmte komt niet alleen maar van de zon, warmte komt ook van binnenuit.
De levensduur van zonwering op een rijtje:
Motoriek: 20-25 jaar. Lamellen van rolluiken en terrasoverkappingen: 20-25 jaar.
Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: niet. Zonwering en water (regen) gaan in de meeste gevallen absoluut niet samen.
Standaard zonneschermen zijn uitgevoerd zonder omkasting. Dit betekent dat het doek van het zonnescherm niet beschermd is tegen (weers)invloeden van buitenaf. Kies je voor een zonnescherm met een semi- of volledige cassette dan is het doek van je scherm beschermd tegen vuil, stof en regen.
Het beste antwoord. Oranje is schijnbaar de meest uniforme kleur die te koop is. Er worden hier vaak regels over opgesteld in de splitsingsakte (indien het gebouw uit meer eigenaars bestaat). Het ziet er dan mooier uit als iedereen dezelfde kleur heeft.
De zonneschermdoeken bevatten een geïmpregneerde laag wat er voor zorgt dat de doeken waterafstotend zijn. De kwaliteit van deze laag en uiteindelijk ook van het doek kan achteruit gaan wanneer het doek heel veel regen vangt. Wanneer het begint te regenen is het aan te bevelen om het zonnescherm in te halen.