Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
Laat iemand in je omgeving toch merken dat hij of zij zich alleen voelt, neem dat gevoel dan serieus. Spreek het uit als je het herkent, of zeg simpelweg: 'dat lijkt me heel naar'. Ga in elk geval niet oordelen – aan een opmerking als 'Maar jij hebt toch heel veel vrienden? ' heeft niemand wat.
Wat is het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid?
Als je alleen bent, heb je niemand om je heen. Wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement. Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander.
Eenzaamheid heeft een grote invloed. Het leidt tot gezondheidsrisico's, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Helemaal als het gevoel van eenzaamheid langer aanhoudt. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op vroegtijdig overlijden.
Wie zich eenzaam voelt, moet juist goed voor zichzelf zorgen. Sociaal werkster Nancy Wohlrabe zegt dat mensen die zich eenzaam voelen, zich ook apathisch kunnen voelen en dat ze zichzelf kunnen verwaarlozen. Omdat ze gezonde gewoonten zoals regelmatig bewegen, gebalanceerd eten en genoeg slapen aan de kant zetten.
Met oprechte deelneming. Onze oprechte deelneming met het verlies van… Gecondoleerd met het verlies van jullie… Heel veel sterkte gewenst bij dit enorme verlies.
Wat schrijf je aan iemand die slecht nieuws heeft gekregen?
'Ik weet niet wat ik moet zeggen' of 'Ik heb hier geen woorden voor' is eigenlijk altijd goed. goede uitslag', 'Ik voel met je mee', 'Ik vind het heel erg voor je' en 'Ik denk aan je. ' Ook 'Gecondoleerd' kan bij een overlijden altijd, al vinden sommige mensen het een woord met weinig gevoelswaarde.
Ze steunen je in moeilijke situaties, stellen je gerust en bieden een luisterend oor. Vooral dat laatste is belangrijk als je je niet gelukkig voelt. Praten klaart de lucht van negatieve gedachten en emoties en je voelt je achteraf bijna altijd beter dan voor het gesprek.
U kunt iemand met psychische klachten vaak al helpen door goed naar hem/haar te luisteren: Probeer echt te luisteren, zonder te oordelen of meteen adviezen te geven. Probeer niet in discussie te gaan. Luister gewoon en probeer uw naaste te begrijpen.
Wat je echt moet aanbieden is je oor. Niet sussen, niet oplossen (mannen, leest u even mee?), maar luisteren. Zoals de Vlaamse psycholoog en rouwexpert Manu Keirse zo mooi tipt over troosten: "Als ik dan toch één tip moet geven, dan is het deze: Eerst en vooral moet je luisteren. En daarna moet je luisteren.
Het maakt deel uit van de vroege socialisatie en hangt samen met de gezinsomgeving waarin je bent opgegroeid. In veel gezinnen wordt in feite niet over gevoelens gesproken, genegenheid wordt niet openlijk geuit. Wie zich openstelt voor zijn gevoelens wordt gebrandmerkt als zwak.
Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico's, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen de eenzaamheid versterken.
Ouderen van 85 jaar en ouder voelen zich eenzamer dan ouderen van 75 tot en met 84 jaar. Van de 85-plussers voelt 63% zich eenzaam, bij 74-84 jarigen is dit 52%. Uit deze gegevens blijkt dat onder 85-plussers ongeveer even veel vrouwen als mannen zich eenzaam voelen (respectievelijk 63% en 62%, niet in figuur).
Heb je het idee dat het te lang duurt, is eenzaamheid iets waar je als het ware elke dag last van hebt, zoek dan hulp. Een periode van negen maanden wordt in het algemeen als normaal beschouwd. Duurt het langer, blijf je je eenzaam voelen, onderneem dan actie en zoek hulp.