Kan ik kalk en mest tegelijk strooien? Ja, dat kan geen kwaad. Echter voor een optimale werking van zowel de kalk als de meststof is het aan te raden om na het strooien van kalk twee weken te wachten voordat u gaat bemesten.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Wanneer strooi je kalk op je gazon. Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Veel mensen doen het, maar het is belangrijk om op meerdere zaken te letten. Zo hebben niet alle planten kalk nodig. Sterker nog, er zijn planten die juist minder goed ontwikkelen wanneer er kalk wordt gestrooid.
Korrelkalk. Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk is daarom heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen.
Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid. Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium.
Heeft je gazon ook een verticuteerbeurt nodig? Strooi dan kalk na het verticuteren.
Kies wel voor kalk met magnesium er in, dit zorgt voor een mooie groene kleur van het gras en dat is precies wat je wilt.
Na het bemesten moet je je gras vochtig houden zodat de mest snel intrekt. Dan kan doordat er regen valt of door geregeld te sproeien. Als je al gras hebt gezaaid, zorg dat er dan minimaal 2 weken zit tussen het gras zaaien en bemesten.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Koemest kan je het hele jaar door strooien. Heb je een moestuin? In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Kunstmest is een stuk goedkoper en werkt sneller dan organische mest. Het resultaat is zichtbaar na een week tot tien dagen, terwijl dit bij organische mest twee tot drie weken duurt. Een ander voordeel is dat je precies kan doseren; met alleen de voedingsstoffen die het gewas nodig heeft.
Strooi kunstmest altijd in de vooravond op een droog gazon en besproei daarna pas het terras. De korreltjes kunnen dan goed tussen de grassprieten naar beneden vallen en blijven niet al te veel plakken aan de grassprietjes. Kunstmeststoffen bevatten zouten die snel vocht kunnen opnemen.
Gazon kalk gaat de groei van onkruid tegen. Het zorgt er namelijk dus voor dat de bodem minder zuur wordt. Gazon kalk laat de ph-waarde stijgen. En hierdoor krijgen onkruiden steeds minder kans om te groeien.
Een jaarlijkse kalkgift (magnesium houdend), na de herfst, verdient de aanbeveling om verzuring van de grond te voorkomen en het kalkgehalte zo nodig te verhogen. Een 2 jaar oude hoogstamfruitboom geef je een paar handjes vol. Een 25 jaar oude fruitboom krijgt jaarlijks een halve emmer vol (1 kg) met kalk.
Mos groeit goed in schaduw, gras niet. Mos kan goed tegen nattigheid en groeit ook bij een verdichte grond, gras niet. En als laatste groeit mos bij lagere temperaturen en minder zonlicht. En je raadt het al: gras niet.
Kalk verbetert de bodemstructuur. Daardoor kan een actief bacterieleven in de bodem ontstaan, kunnen meer regenwormen worden voorkomen en kunnen planten een beter wortelstelsel vormen. Een goede bodemstructuur betekent vaak dat een bodem meer vocht kan vasthouden (maar ook minder 'natte' plekken).
Mos houdt niet van licht en zon en zal zich het beste ontwikkelen op vochtige, schaduwrijke plaatsen. Daarom kammen we de grasperken uit en verluchten wij de bodem. Zo wordt er plaats gemaakt voor de meststoffen en voor nieuwe grassprietjes. Verluchten van het grasperk gaat de verdichting van de bodem tegen.
Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia. Geef de hortensia regelmatig voeding, kies bij voorkeur voor Hortensia voeding, deze voeding is speciaal afgestemd op rijkbloeiende hortensia's.
Wanneer je eierschalen aan de grond toevoegt van je planten of moestuin geven ze voedingsstoffen af. De schalen hoef je hier alleen maar voor te verpulveren en te mixen met de potgrond. Dit werkt vooral goed met tomaten-, paprika-, peper- en komkommerplanten.
Veel kalk nodig (1-1,5 kg/10 m²):
Bladgroenten, zoals: sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei … Koolgewassen, zoals: witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool …
Kalk strooi je in je moestuin, op je gazon en dus ook in je border. Op je gazon haal je blad weg, in de border laat je het juist liggen. Je kunt daar gewoon kalk bovenop strooien, het spoelt door de regen de grond wel in. Bovendien heeft het daarvoor de hele winter de tijd.