Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk. Door kalk te strooien ga je mosvorming tegen. Tenslotte kun je ook beluchten. Met een riek, prikroller of prikvork maak je gaatjes in de mat.
Uw gazon bemesten voorafgaand aan het verticuteren is sterk aan te raden. De reden hiervoor is dat het gras dan al in de groei is. Hierdoor kan uw grasmat lekker doorgroeien waardoor kale plekken eerder dicht zijn.
Nadat je het gras hebt geverticuteerd, kun je vervolgens het beste gazonkalk strooien. Zoals we eerder al aangeven, groeit mos en onkruid snel op te zure bodems.
Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid. Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium.
Mossen houden van een lage pH-waarde en staan bekend als snelle groeiers. Mos kan vrij snel het gras verdringen, zeker bij een beschadigd gazon. Een sterke en volle grasmat zal dan ook het resultaat zijn van het strooien van kalk. Daarnaast heeft kalk ook een uitstekende preventieve werking.
Door het strooien van kalk ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen. Je kunt het gazon tegelijk kalken en bemesten.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel in, en dek af met DCM bodemverbeteraar Vivimus® Gazon. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
De bodem wordt hard en ondoorlaatbaar. Het gras kwijnt weg, mos voert de boventoon. Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid.
Gazon bemesten na verticuteren: maak je geen zorgen over het uitzicht van de grasmat na de werkzaamheden. Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht.
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel hoeveel kalk je nodig hebt voor je gazon. De hoeveelheid gazonkalk hangt altijd af van de gebruikte kalksoort en de pH-waarde van je grond. Als je je tuin regelmatig bekalkt, kan je je richten op ongeveer 100 gram per vierkante meter voor een lichte, zanderige grond.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
Wanneer moet ik verticuteren? Door te verticuteren belast je ook het gazon, daarom verticuteer je het beste in een periode dat het gras goed groeit. Dit is in het voorjaar maart t/m mei en in het najaar Eind augustus t/m oktober. Gras groeit niet onder 10 graden Celsius bodemtemperatuur.
Stap 3: Stel de verticuteermachine af. Deze pas je aan op de dikte van de viltlaag. Kies bij een dikke viltlaag voor de diepste stand van de machine en ga bij een dunne viltlaag oppervlakkiger te werk. Stap 4: Trek met de verticuteerder rechte banen over je gazon.
HET BESTE MOMENT OM HET GRAS TE VERTICUTEREN
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius.
Eerste keer gras maaien na zaaien. 13 april 2021 Leestijd 6 min. Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn.
Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Tomaten, aubergines en paprika's kunnen calciumtekort hebben als ze groeien, waardoor ze gaan rotten. Een tip om dit te voorkomen is om eierschalen in de grond te begraven. Zoals eerder vermeld, kan het calcium dat ze bevatten, door de grond worden opgenomen en vervolgens door de planten worden gebruikt.
Kalk maakt de grond namelijk minder zuur. Mos en ander onkruid worden zo ontmoedigd. Daarnaast kan het gras haar voedingsstoffen beter opnemen in een minder zure grond. Zo kan het gras beter dichtgroeien en wordt het een sterkere, groene grasmat.
Door je gazon twee keer per jaar te kalken, blijft je gras altijd in goede conditie. Kalk strooien zorgt voor: de juiste zuurtegraad van de grond. minder mos en onkruid.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Kalk strooien gebeurt het best in het najaar of in de winter. De groei van mossen kan hierdoor effectief worden tegengegaan, waardoor het gazon er gezond en vitaal bij ligt in het voorjaar. Kalk kan het best worden gestrooid wanneer het wat regenachtig weer is en bij voorkeur vlak na het maaien van het gazon.
Gras kan best wel een tijdje zonder water. Als het gras zwart is, dan is het dood. Is het hooiachtig, dan is er geen probleem. Gras kan wel tegen een stootje.