Compost kun je elk jaar strooien. Het kan op elk moment waarop het je uitkomt, maar meestal wordt het in het voorjaar of in het najaar op de tuin gebracht.
1 keer per jaar is een laagdikte van +/- 1,5cm compost over uw tuin verspreiden voldoende. Standaard wordt gerekend met 10kg compost per m2 tuinoppervlakte. Een big bag van 700kg is dus voldoende voor een tuinoppervlakte van +/- 70m2. Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed.
In een moestuin die rijk is aan voedingsstoffen kan het volgens de ecologische vereniging geen kwaad om de bodem eens te laten 'uitmijnen' door eens een jaar geen compost te gebruiken. “De groenten zullen de overschotten aan nutriënten opnemen en afvoeren via de oogst”, adviseert Velt.
Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden. Bladafval kun je beter op een aparte plek laten composteren, omdat dat veel langer duurt.
In de herfst en vroege winter geef je met compost een ideale onderhoudsbeurt aan je tuin. De compost wordt door de bodemdiertjes mee in de bodem verwerkt, de humus kan gedurende de wintermaanden de bodem verrijken. Een laagje open geharkte compost in het gazon, verdwijnt na enkele regenbuien in het bodemoppervlak.
Geen compost: wortel, pastinaak, veldsla, groenlof, ajuin, sjalot, knoflook, erwt, boon, tuinboon, witlof en schorseneer. Door wisselteelt krijgen jouw wortelen nog genoeg oude kracht uit de compost die jouw kolen het jaar daarvoor kregen.
Wanneer is compost klaar? Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik. Het hele proces kost ongeveer zes maanden als de hoop regelmatig gekeerd is, maar het kan ook veel langer duren.
Humus zorgt voor een kruimelstructuur en dit is voor de moestuin de ideale structuur. Daarnaast zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen en water makkelijker in de grond worden vastgehouden, waardoor de planten hier meer van kunnen profiteren. Daarom is compost hier vaak een betere keuze dan mest.
Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter compost nodig. Onderhoud: jaarlijks een laag van 1 cm compost licht inwerken. Voor de meeste gewas soorten is deze bemesting voldoende en kan overige bemesting achterwege blijven. Een laag van 2 cm compost jaarlijks tussen de planten strooien.
Het is dus perfect mogelijk om in een dikke laag compost groenten kweken, het gaat zelfs zeer goed, maar … Je moet zeker kwaliteitscompost nemen en deze moet voldoende uitgewerkt zijn! Probeer je bedden goed op voorhand aan te leggen en test desnoods je compost een tijdje voordat je volop begint te planten en zaaien.
Compost is eigenlijk goed voor elke bodem voor het verbeteren van de structuur. Door compost wordt de bodem luchtig, houdt de bodem meer vocht en voedingsstoffen vast en compost verhoogt de vruchtbaarheid van de bodem.
Compost is geen potgrond. Compost dient om bodem te verbeteren door compost in de bodem te mengen bijvoorbeeld bij de aanleg van gazon, aanplanten van planten of struiken, … Om bloembakken, -potten, … te vullen gebruik je beter potgrond.
Bemesten is onmisbaar om planten in de tuin zo gezond mogelijk te houden. Afhankelijk van de plantensoort is dit 1 of meerdere keren per jaar nodig. In het voorjaar, de zomer en / of het najaar.
Compost spreid je, afhankelijk van het type beplanting en de hoeveelheid meststof die je eerder al had aangebracht, tot 5 cm dik uit en hark je daarna onder het oppervlak. Compost bevat grote hoeveelheden fosfaat en kalium.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Maar uiteraard zijn er ook nadelen, zo is de ruimte in een compostbak beperkt en zult u hier dus rekening mee moeten houden. En daarnaast komt er ook weinig zuurstof bij het compost in de bak wat de kwaliteit van het compost aan kan tasten. Maar het compost is wel weer goed beschermd tegen de eventuele harde wind.
Aarde en zand
Geen goede zaak, want ze sluiten ook de lucht af en belemmeren of beëindigen zelfs het composteringsproces. Daardoor neemt de kwaliteit van je compost af.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.
Houtas is sterk geconcentreerd dus zeker niet in grote hoeveelheden toe te dienen. Strooi houtas niet op je pad, of op een hoop buiten. Op den duur heb je daar een vervuilde plek, wegens te veel chemische stoffen bij mekaar. Gooi geen as op je composthoop.
Het keren (omscheppen) van de hoop bevordert de ontwikkeling van composteren. Door de inhoud van je bak te keren komt er zuurstof bij en dat bevordert het proces. Als je twee bakken hebt, kun je de inhoud van de gerijpte compost omscheppen in de tweede bak, terwijl je de eerste weer vult met het frisse groenafval.
Dan werk je bij de aanleg best een grote dosis compost in de grond in, een 10 tot 20 cm diep. Je gazon zal er maar liefst 15 jaar profijt van hebben!
Zet je compostvat of je compostbak op een zonnige plaats. We raden hierbij aan om het compostvat op tegels of een houten palet te plaatsen, zodat het overtollige vocht kan wegsijpelen en de compostdiertjes hun weg vinden naar het materiaal.