Geldzaken. Als u wilt dat iemand anders namens u uw bankzaken regelt, dan kunt u die persoon een volmacht geven. Daarmee geeft u hem of haar toestemming om namens u rekeningen te betalen en geld over te maken. Als u wilt kunt u ook regelen dat de gevolmachtigde uw bankzaken kan inzien.
Met een bankvolmacht regel je dat iemand je helpt met je financiën. Deze persoon heeft toestemming om je bij- en afschrijvingen te bekijken en/of geld over te maken. Deze persoon mag niet de limieten van je rekening veranderen, een betaalpas aanvragen of andere wijzigingen aan je rekening of passen doorgeven.
Als iemand van 18 jaar of ouder niet meer goed voor een deel of het geheel van zijn geldzaken kan zorgen, kan de rechter een bewindvoerder benoemen die deze geldzaken beheert. De rechter controleert of de bewindvoerder dat goed doet.
Met een machtiging geeft de rekeninghouder (volmachtgever) een ander (de gemachtigde) toestemming om een deel van zijn bankzaken te kunnen regelen. De rekeninghouder blijft wel zelf verantwoordelijk voor zijn rekening.
Heb je een notariële volmacht opgesteld of van iemand een volmacht gekregen? Start hier de registratie van een algemene volmacht of levenstestament. Na het registreren kan de gevolmachtigde bankzaken regelen voor de volmachtgever.
De juridische status van de en/of rekening
Als een bankrekening op één naam staat is uitsluitend de rekeninghouder gerechtigd om betalingen vanaf die bankrekening te doen. Een en/of rekening is een gezamenlijke rekening. Beide rekeninghouders kunnen geld storten en/of geld opnemen dan wel betalingen doen.
Was u of bij leven van de rekeninghouder gemachtigd voor toegang tot de rekeningen? De machtiging vervalt na overlijden. Dat betekent dat u geen geld op kunt nemen.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Neem dan contact op met uw bank. Uw bank kan binnen 13 maanden controleren of het bedrijf een machtiging heeft om geld af te schrijven. Heeft het bedrijf geen geldige machtiging? Dan stort de bank het geld terug op uw rekening.
Bij budgetbeheer komt uw inkomen binnen op een aparte rekening. Een instantie voor budgetbeheer beheert uw rekening. Bijvoorbeeld de gemeentelijke kredietbank, de sociale dienst, een bewindvoerder of een speciaal budgetbeheerbureau. U krijgt een afgesproken bedrag - per week of per maand - voor dagelijkse uitgaven.
In enkele gevallen kan budgetbeheer verplicht worden gesteld door je gemeente. Bijvoorbeeld om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening. Desondanks blijft budgetbeheer een vrije keuze.
Een volmacht (ook vaak 'machtiging' genoemd) is een juridisch instrument om rechtshandelingen in naam van een volmachtgever te kunnen verrichten, waardoor niet de gevolmachtigde, maar de volmachtgever wordt gebonden.
Als je een bankrekening hebt die op één naam staat, ben jij als enige gerechtigd om betalingen te doen en je bent ook als enige gerechtigd tot het saldo. Een en/of-rekening is daarentegen een gezamenlijke rekening, waarbij beide rekeninghouders geld kunnen storten of opnemen of betalingen kunnen doen.
Met een bankvolmacht machtigt je naaste iemand om haar betaalrekening te beheren. De gemachtigde mag dan betalingen voor haar doen. Een bankmachtiging regelt je naaste met een formulier bij de bank. Het formulier moet zowel door je naaste als door degene die zij wil machtigen worden ondertekend.
Geef het zo snel mogelijk aan je bank door als er geld van je rekening is verdwenen om je rekening te laten blokkeren. Bel doorvoor de Bankpassen Meldcentrale: 0800-0313 (ben je in het buitenland, bel dan + 31 (0)88-3855372). Elke vorm van cybercrime is strafbaar.
Als je betaalpas is gestolen, kan een dief je rekening plunderen als hij je pincode weet. Schrijf deze dus nooit op of alleen op een onherkenbare manier. De bank kan een schadevergoeding afwijzen als je 'grof nalatig' bent door je niet aan de veiligheidsvoorschriften van je bank te houden.
Gebruik daarvoor de link 'Check de (ver)koper' U kunt zoeken op IBAN-rekeningnummers, e-mailadressen, telefoonnummers of een url van bijvoorbeeld een webwinkel. Geeft de checkfunctie de uitslag “Er zijn over deze partij geen meldingen bekend”, wees dan nog steeds voorzichtig.
Je rekeningnummer kun je geven. Daar kan een ander, zonder bijkomende gegevens, niets mee doen. Is ook op veiling-advertentiesites niets ongebruikelijks. Gewoon je naam, nummer, adres geven.
Fraude via betaalverzoeken is een nieuwe variant van phishing. Bij phishing worden persoonlijke gegevens ontfutseld met behulp van valse websites. Dit kan via een betaalverzoek, maar ook via SMS, e-mail of WhatsApp.
Bijvoorbeeld illegale arbeid, mensensmokkel, drugshandel, witwassen van geld en allerlei vormen van fraude. Door een identiteit te stelen, kopen criminelen op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Of ze kunnen namens iemand anders communiceren of illegaal werken.
In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen van een overledene zijn. Soms vraagt de bank om zo'n verklaring. Met deze verklaring kunnen de erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op het banktegoed van de overledene. Een verklaring van erfrecht moet worden opgesteld door een notaris.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
Neem contact op met de bank van de overledene voor de regels in jouw situatie. Banken hebben vaak een nabestaandenservice of -loket om te helpen met het afwikkelen van bankzaken van een overleden klant.