Kan mijn draadloze lader tegen water? Sommige fabrikanten zeggen dat hun smartphone waterafstotend of zelfs waterbestendig is, maar de meeste laders zijn dat niet. Net als voor alle elektrische apparaten die op een stopcontact worden aangesloten, geldt dat contact met vloeistoffen heel gevaarlijk kan zijn.
Een USB stekker aan het einde van een snoertje kan prima tegen water. Het water eruit schudden en goed op laten drogen. In zo'n stekkertje zit geen elektronica en alleen lage spanning. Als je de USB uitgang aan de oplader bedoeld, dat is deze oplader waarschijnlijk afgeschreven.
Opladen met een stopcontact in de regen
Het risico van kortsluiting bij een oplaadsessie is aanwezig. Vermijd trouwens ook het vasthouden van kabels met natte handen en/of apparatuur, of met de voeten in het water. Vermijd het aansluiten van de stekkers als ze niet helemaal droog zijn.
Tijdens de omzetting van wisselstroom naar gelijkstroom wordt energie verbruikt, en deze wordt verspreid in de vorm van warmte. Daarom is het normaal dat de temperatuur van de oplader stijgt. Oplossing: Als de oplader oververhit raakt, houdt u op met opladen en maakt u een back-up van uw gegevens.
Elektrische energie wordt via een magnetisch veld overgebracht tussen twee objecten, zoals bijvoorbeeld een lader en een smartphone. Op die manier heb je geen kabels nodig om een toestel op te laden.
Het kan de levensduur verkorten
Dit komt omdat snelladen de accu blootstelt aan hogere temperaturen en stromen dan bij normaal laden. Zo bleek uit Canadees onderzoek dat auto's die enkel thuis waren opgeladen na 4 jaar ongeveer 10 procent beter scoorden dan accu's die voornamelijk aan een snellader zijn opgeladen.
Je oplader van bijvoorbeeld je Playstation, telefoonoplader, of laptopoplader kun je maar beter niet in het stopcontact laten zitten als die volledig is opgeladen. Ongemerkt blijven deze apparaten dan namelijk toch stroom verbruiken. En dat kost geld. Heel wat toestellen verbruiken energie als je ze niet gebruikt.
Als de poort of oplaadkabel nat is, schakel je de telefoon uit. Leg de telefoon op een vlakke ondergrond en laat hem drogen bij kamertemperatuur. Als de poort of oplaadkabel vuil bevat, tik je hem voorzichtig tegen je hand (met de poort naar beneden) om het vuil te verwijderen.
Hoe u weet of uw laptop adapter kapot is
Meestal merkt u dat op een bepaald moment de accu niet meer oplaadt. Dit is een teken dat de adapter geen stroom meer levert aan de laptop en dat deze dus defect is. In veel gevallen begint het defect met het af en toe uitvallen van een laptop adapter.
Kan een oplader ook te heet worden? Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Als uw adapter te heet wordt betekent dit vaak dat hij overbelast wordt. Dit betekent in veel gevallen dat de adapter versleten is en niet meer het vereiste vermogen kan leveren. In dit geval is het verstandig uw adapter te vervangen zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Oververhitting is een slecht teken
Tijdens het opladen kan je toestel wat warmer worden, dit is gebruikelijk. Toch is het een slecht teken als je toestel heel warm wordt. Dit betekent namelijk dat de warmte in het toestel niet weg kan.
Mogelijke schadeplekken op uw oplader
Uw telefoonoplader bestaat uit onderdelen zoals een USB-kabel, een oplaadadapter en twee USB-connectoren aan weerszijden van de kabel. De kabel is degene die vaak beschadigd raakt. Het kan ofwel halverwege de kabel of in de buurt van de connector rafelen.
Als uw iPhone is blootgesteld aan vloeistof, moet u alle kabels loskoppelen en kunt u het apparaat pas opladen als dat volledig droog is. Het gebruik van accessoires of het opladen terwijl de iPhone nat is, kan schade veroorzaken aan de iPhone.
De rijst zal het vocht langzaam uit het toestel trekken zonder je smartphone te beschadigen. Laat je gsm minstens 24 uur drogen. Laat de ongekookte rijst desnoods zelfs 72 uur zijn werk doen. Indien nodig, vervang je de nat geworden brei door nieuwe.
BuitenlandIn Frankrijk is een 45-jarige vrouw die in bad zat om het leven gekomen door elektrocutie. Alles wijst erop dat ze haar gsm in bad liet vallen terwijl die aan het opladen was.
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Een traditionele lader neemt iets meer tijd in beslag om batterijen volledig op te laden. Gemiddeld 8 tot 16 uur. Wederom afhankelijk van de batterij. Wil je een lithium-ion batterij opladen, dan duurt dit zo'n 4 á 5.
Een lader die niet aan het opladen is verbruikt continu ongeveer 1 watt in het stopcontact. 'De vuistregel was ooit dat een apparaat dat 1 watt verbruikt, 2 euro op jaarbasis aan elektriciteit kost. Tegen de huidige tarieven zal dat nu zo'n 5 euro zijn. '
Laat de iPhone achter in een droge ruimte met enige luchtstroom. Laat de iPhone ten minste 30 minuten drogen voor je deze probeert op te laden met een Lightning-kabel of aansluit op een Lightning-accessoire.
Wacht minimaal vijf uur voordat je het apparaat oplaadt of een Lightning-accessoire aansluit. Om de iPhone droog te krijgen, tik je deze zachtjes tegen je hand terwijl de Lightning-connector naar beneden is gericht, zodat de vloeistof eruit loopt. Leg het apparaat op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Je hebt niet per se de originele oplader nodig
Al onze opladers zijn veilig en beschadigen je batterij niet. Goedkope opladers van Chinese stuntsites kunnen wel slecht zijn voor je batterij, dus koop altijd bij een betrouwbare partij.
De gemiddelde stroomprijs voor een kilowattuur voor 2019 is in Nederland 23 cent. Een wattuur kost dus 0,023 cent en de iPhone-lader gebruikt per dag 14,4 wattuur. Een lader in het stopcontact laten zitten kost dus tussen de 0,3 en 0,5 cent per dag. Dat komt neer op € 1,- tot € 1,80 per jaar per oplader.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.