Direct handelen. Bij anafylaxie moet direct gehandeld worden (altijd eerst handelen, dan pas 1-1-2 bellen): Leg de benen omhoog. Het bloed stroomt dan beter terug naar het hart.
Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken. Wanneer het slachtoffer liever op de zij ligt of met opgetrokken knieën is dat geen probleem. Controleer regelmatig bewustzijn en ademhaling. Blijf bij het slachtoffer tot professionele hulp ter plaatse is.
Distributieve shock: Een distributieve shock wordt veroorzaakt door een probleem in de verdeling van het bloed. De bloedvaten in de perifere circulatie (voornamelijk de extremiteiten) gaan te veel openstaan (vasodilatatie) waardoor er relatief te weinig volume is om de druk te behouden.
Meest ideale positie bij shock: Plat op de rug. Benen ongeveer 40cm omhoog. Is dit pijnlijk dan gewoon de benen op de grond laten.
Onrustig, angstig. Suf/verminderd bewustzijn. Bewusteloosheid.
Houd de luchtweg vrij en leg het slachtoffer in de stabiele zijligging. Geef NOOIT iets te eten of te drinken. Bij shock neemt het lichaam vocht niet meer op en er is gevaar voor verslikking en braken.
Distributieve shock Distributieve shock wordt veroorzaakt door een verkeerde verdeling (distributie) van bloed. De bloedvaten gaan te veel openstaan waardoor de bloeddruk daalt. Hierdoor kan het bloed niet goed meer rondgepompt worden.
Vasodilatatie is het verwijden van de bloedvaten door middel van de daar aanwezige spieren. Het doel hierbij is de bloeddruk te verlagen. Dit kan nodig zijn bij onder andere een te groot extracellulair volume, wanneer men ligt en/of slaapt en bij een hoge omgevingstemperatuur.
Bel 112. Zet het slachtoffer in rechtop zittende of halfzittende houding. Bescherm slachtoffer tegen de kou. Laat het slachtoffer in shock niet alleen.
Cliënt laten liggen bij voorkeur met het hoofd zo laag mogelijk (bloedvoorziening hersenen ondersteunen dus voeten eind bed omhoog). Dek cliënt toe met een deken om warmte bij zich te kunnen houden. Blijf tegen cliënt praten om bewustzijn te stimuleren. Indien cliënt bewustzijn verliest in stabiele zijligging leggen.
Shock kan alleen door professionele hulpverlening verholpen worden. Wacht niet tot de symptomen van shock erger worden of allemaal zichtbaar zijn. Leg het slachtoffer in de shock positie als hij dit wil. Meestal kiest het slachtoffer zelf al de meest prettige houding.
Wat is GEEN rede om een reanimatie te stoppen? Het slachtoffer geeft duidelijke tekenen van leven. Je denkt dat het geen zin meer heeft. Je bent volledig uitgeput.
Septische shock of ernstige infectie die zich uit in orgaanfalen. Dit is de meest voorkomende vorm van shock. Hij wordt veroorzaakt door bacteriële afbraakproducten die in de bloedbaan terechtkomen.
In shock moeten de longen en het hart harder werken om zoveel mogelijk zuurstof op te nemen en te verspreiden door het lichaam en neemt de ademfrequentie toe. Als een dier snel veel bloed verliest zie je dat de bek wijd open gesperd wordt om maximaal in te ademen.
Het verloop kan minuten of uren duren. Er is wel een duidelijk lijn in de fases die een slachtoffer met shock doorloopt. Een eerstehulpverlener (EHBO'er) kan wegens het ontbreken van kennis en medicijnen niets doen om de shock op te heffen maar er zijn wel handelingen om de ontwikkelingen van de shock te vertragen.
Hoe herken je een hypovolemische shock
De patiënt is misselijk en heeft bijna geen kracht meer in zijn lichaam. Ook kan hij klagen over dorst. De patiënt kan suf worden, traag reageren op vragen en zelfs bewusteloos raken. Maar hij of zij kan ook juist heel onrustig zijn en angstig worden.
Voor het visueel presenteren van de samenhang tussen ademhaling en circulatie kan de zogeheten 'law of eight' gebruikt worden. Dit is een grafisch model dat de circulatie afbeeldt in de vorm van een 8. Het model kan worden gebruikt om de verschillende anatomische plaatsen van verschillende parameters weer te geven.
Een directe behandeling is van levensbelang, bel gelijk een ambulance wanneer je iemand ziet die een shock heeft. Totdat het ambulancepersoneel er is, is het belangrijk om onder andere rustig te blijven en te zorgen dat het slachtoffer gaat liggen.
Een septische shock is een distributieve shock die ontstaat als er bacteriën in de bloedbaan komen (sepsis) en aanleiding geven tot prikkeling van de vaatwand. Het lichaam reageert hierop met vasodilatatie, het openzetten van de bloedvaten. Dit leidt tot een lage bloeddruk en een versnelde pols.
De bloeddruk kan ook plotseling ernstig dalen. Dit komt bijvoorbeeld door hevig bloedverlies of bloedvergiftiging. Dit wordt 'shock' genoemd en is wel gevaarlijk. Het lichaam krijgt dan namelijk te weinig bloed en zuurstof.
Vaak zie je dat het slachtoffer tijdens een shock verward raakt. Het slachtoffer kan bijvoorbeeld niet meer duidelijk kan praten, wordt onrustig of gaat vreemd uit zijn ogen kijken. Wanneer deze symptomen uit het niets ontstaan, kan er sprake zijn van een shocktoestand. Let hier dus goed op.
Sommige mensen krijgen een lage bloeddruk en een hoge hartslag door sepsis. Dit heet een septische shock. Die ontstaat doordat door de sepsis de bloedvaten uitzetten. Hierdoor daalt de bloeddruk sterk.
Bij cardiogene of obstructieve shock: 250 ml. Bij ernstige bloedingen: tot systolische RR 80-90 mmHg.