Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Hoewel er mensen zijn die ´s avonds nog veel eten, is de cena normaal gesproken minder uitgebreid dan de middagcomida. Het bestaat uit licht eten, zoals een salade, een sandwich of tapas. De Spanjaarden eten dit avondeten pas op een laat tijdstip, vooral in weekenden en tijdens de zomer pas tussen 21.00 - 23.00 uur.
Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena. Vaak is dit een veel lichtere warme maaltijd dan het middagmaal. Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
15 – 17 uur: Siësta tijd: de kinderen slapen, volwassenen doen een middagdutje en de winkels zijn dicht. Het openbare leven draait op slow modus. Alleen grote supermarkten en bepaalde horecazaken blijven open. 17 – 20 uur: Het openbare leven hervat zich tot ongeveer 20 uur.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
Net als veel Nederlanders beginnen Spanjaarden de dag 's ochtends vroeg met een simpel ontbijt, el desayuno. Ze nemen bijvoorbeeld een stuk geroosterd brood met wat boter, marmelade, kaas of vleeswaren. Vaak ontbijten Spanjaarden buiten de deur, onderweg naar werk.
Ontbijt (desayuno)
Een croissant of zoete koek kunnen ook deel maken van een ontbijt. Je drinkt hierbij een kop koffie met melk (café con leche), verse sinaasappelsap (zumo de naranja) of gewoon melk (leche).
Het Spaanse zonnetje is vooral in de zomermaanden ontzettend warm. Daarom houden de Spanjaarden op het warmste moment van de dag een siësta. Hierdoor laden ze optimaal op en hebben ze extra energie om langer door te werken.
Buen apetito. Als het een formele situatie betreft dan is 'buen apetito' de juiste uitdrukking vooraf aan de maaltijd om eet smakelijk te zeggen. Het betekent letterlijk eet smakelijk in het Spaans net zoals in het Frans. Als je maar 1 manier wilt onthouden dan is deze uitdrukking wel het beste.
– Als je soep met een lepel eet, blaas dan niet op de soep en maak geen harde slurpgeluiden, want dat kan in de Spaanse cultuur als onbeleefd worden beschouwd. Probeer ook je ellebogen van de tafel te houden tijdens het eten, want ook dat kan als onbeleefd worden beschouwd.
Spanje (83,5 jaar) en Italië (83,4 jaar) kennen binnen de EU-28 de hoogste levensverwachting. Inwoners van Bulgarije, Letland en Litouwen zitten met 74,9 jaar zes jaar onder het EU-gemiddelde. In Nederland was de levensverwachting bij geboorte 81,7 jaar.
Ontbijt (desayuno)
Spanjaarden beginnen thuis of onderweg naar hun werk met hun ontbijt. Thuis nemen ze een kop koffie met melk en een stuk brood of een aantal cakejes. Sommige Spanjaarden stoppen onderweg naar hun werk bij een bar, om daar een koffie met een croissant te gaan eten als ontbijt.
De laagste bruto maandsalarissen zijn te vinden in de thuiszorg- en schoonmaaksector met 997,30 euro gevolgd door de horeca met 1.119,50 euro, landbouw en visserij met 1.373,60 euro, administratieve werkzaamheden met 1.423,00 euro en andere diensten met 1.493,30 gevolgd door artiesten etc.
Volgens de wet is het niet verboden. Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol kopen of bij je hebben. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet. Een kroegeigenaar is zelfs strafbaar als hij/zij alcohol verkoopt aan personen onder de achttien jaar.
Bij goede service kunt u er voor kiezen om de rekening naar boven af te ronden of 10-15% fooi over het te betalen bedrag achter te laten. In hotels geeft u de portier of piccolo zo'n 0,4 Bahreinse dinar (BHD) per koffer. Hetzelfde geldt voor kamermeisjes; het is gebruikelijk om per nacht 0,4 BHD fooi te geven.
Het brood in Spanje
Dan gaat het over stokbroden (baras de pan of de Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en volkorenbrood (pan integral) welke vaak van slechte kwaliteit zijn.
Een regio (zoals Andalusië) kan een feestdag die op een zondag valt, verplaatsen naar de maandag. Of als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, nemen Spanjaarden de dag tussen het weekend vaak vrij voor een lang weekend.