Mieren zijn altijd op zoek naar eten. Voorkom dus dat jouw huis aantrekkelijk wordt voor de kleine diertjes. Ruim etensresten direct op en bewaar voedsel goed afgesloten. Maak je huis ook aan de buitenkant 'mierproof', zodat ze niet binnen kunnen komen, en breng mieren die al binnen zijn op een dwaalspoor.
Omdat mieren gek zijn op zoetigheid kan je ze daarmee lokken. Doe bijvoorbeeld jam of honing in een bakje, hierbij moet dan nog een beetje water met gist of bakpoeder bij worden toegevoegd. Zet het bakje dicht bij het nest en de mieren zullen op de zoetigheid afkomen.
Waarom krijgt u last van mieren? Mieren komen uw huis binnen omdat ze in het voorjaar en de zomer constant op zoek zijn naar eten. Daarom is het erg belangrijk dat u de voedselbron of de verleidingen in uw woning wegneemt, zodat de mieren er niets meer te zoeken hebben.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Mieren houden niet zo van koper, ze lopen er absoluut niet overheen. Je kan dus wat koperen euromuntjes neerleggen of een koperdraadje spannen. Zo blijven de mieren buiten de deur.
De truc om van mieren af te geraken is om het geurspoor dat ze volgen te onderbreken. Dat kan door andere sterke geuren te gebruiken. Chloor is één van de mogelijkheden.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker.
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren. Kleine mieren dringen binnen in tunnels van grote mieren en stelen hier voedsel.
De bekendste natuurlijke vijand is de miereneter, maar deze zul je in Nederland niet snel in het wild aantreffen. Een andere bekende vijand van de mier zijn aaltjes.
Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab
Strooi de kruiden, de lavendelblaadjes of koffiedrab op plaatsen waar je veel mieren ziet, alsook in de gaatjes waaruit je ze naar boven ziet komen. Doe dit om de paar dagen, zodat de geur scherp blijft.
Oorzaak mieren in de tuin
Als je opvallend veel mieren in de border signaleert, is de kans aanwezig dat je binnenkort last hebt van bladluizen. Mieren doden namelijk natuurlijke vijanden van de bladluis, zoals het lieveheersbeestje.
1: Kokend water
Het nest van de mieren kan diep in de grond zitten. Het is daarom belangrijk om het kokende water meerdere keren in het nest te gieten. De overlevende mieren zullen hun nest niet veilig meer vinden en gaan weg.
Op internet lees je vaak dat azijn als onkruid- en ongedierteverdelger gebruikt kan worden. Ook mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Milieu Centraal waarschuwt wel dat schoonmaakazijn als bestrijdingsmiddel gevaarlijk kan zijn voor het milieu en de gezondheid. Daarom is het beter om natuurazijn in te zetten.
Hoe herken je een mierennest in de grond? Vaak zie je een opgeworpen hoop zand, in een gazon of tussen tegels. Soms zie je zelfs meerdere hoopjes naast elkaar liggen. Afhankelijk van de mierensoort zijn dit meerdere ingangen naar één nest.
Maak een spray van een mengsel van citroen en afwasmiddel. Mieren hebben een hekel aan citroenzuur, dus dit kunt u prima als afschrikmiddel gebruiken. Meng voor een juiste verhouding 1 deel citroensap met 3 delen water. Spray het mengsel op de mieren of op het spoor dat zij in huis volgen.
Wat eten mieren? Mieren zijn eigenlijk de 'alleseters' onder de insecten. In de vrije natuur genieten ze namelijk van honingdauw (dit is een vloeistof dat wordt uitgescheiden door bladluizen) en kunnen ze zich ook tegoed doen aan noten, fruit en planten. Helaas komen mieren ook af op voedsel en dranken van mensen.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden. Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen.
In sprays tegen kruipend ongedierte zit overwegend pyrethrine en tetramethrin. Het verlamt mieren direct zodra ze ermee in contact komen. Het is belangrijk om bij nestingangen en looproutes te sprayen. Houd de spuitbus zo dicht mogelijk bij de nestingangen.
Kunnen mieren bijten? In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mieren die tijdens de strijd gewond raken, om hulp roepen. Ze doen dat door een chemische substantie af te geven. Soortgenoten snellen dan toe en dragen de gewonde mieren naar het nest. Eenmaal in het nest aangekomen, wordt de gewonde mier verzorgd.
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.
Het gaat mieren tegen. Ook mieren zijn niet gediend van kaneel. Stuif er wat van op de plek waar veel mieren zitten. De poederige substantie werkt verstikkend en de geur zorgt ervoor dat mieren geen eten meer kunnen ruiken.
* Met een 5 cent euro muntstuk, houdt u mieren op een afstand. Leg een muntstuk (of meerdere) bij de deuropening, en de mieren blijven liever buiten. * Een teentje knoflook open snijden en bij het nest neerleggen.
Talkpoeder
Strooi talkpoeder op de plaatsen waar mieren binnenkomen of zich verzamelen. Talkpoeder verstikt de mieren en voorkomt dat ze zich kunnen verplaatsen.
Verder hebben mieren niet veel 'echte' natuurlijke vijanden. Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.