Snurken verstoort de nachtrust en leidt tot moe wakker worden. Vanzelfsprekend geldt dat voor de partner, maar ook voor de snurker die zichzelf wakker snurkt. Snurken is het gevolg van een vernauwing van de luchtweg tussen de neusgaten en de stembanden.
Als u erg snurkt, kan dat wel problemen geven. Bijvoorbeeld: U schrikt zelf vaak wakker door uw gesnurk. U kunt moe en slaperig zijn overdag.
Snurken is niet alleen vervelend, maar mogelijk ook nefast voor de gezondheid, blijkt uit VUB-onderzoek. Snurken is niet alleen storend, maar kan ook leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, obesitas, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsstoornissen.
Snurken wordt bevorderd door: Slapen op de rug; hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren. Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig. Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong door oververmoeidheid en door ouder worden.
Omdat op de rug liggen het snurken versterkt, helpt het om op de buik of op de zij te slapen. Slapen op de buik is ideaal voor snurkers, want dan belemmert de tong de keelholte niet. Toch is dit niet aan te raden, omdat de nekwervels extra onder druk komen te staan. Zijlig is een betere oplossing.
Ja, zeker. Naast een breed spectrum aan oorzaken, zijn er ook veel verschillende type snurkers. Zo zijn er mensen die snurkers die snurken met hun mond dicht. Deze manier van snurken kan erop wijzen dat uw tong wegzakt waardoor de luchtdoorgang wordt verhinderd.
Vertel als jouw partner snurkt hoeveel hinder jij hebt van het snurken en hoe het jou belast. Maak hem duidelijk dat jij je niet meer uitgerust voelt en dat je niet meer goed kunt slapen. Vertel hem ook dat dit op lange termijn jouw gezondheid kan beïnvloeden, jij mist tenslotte een groot deel van jouw slaap.
Houdt uw mond open en adem in via de neus, maak nu een snurk geluid. Steek nu uw tong een beetje uit en bijt er zachtjes op, zodat de tong niet naar achter kan. Adem nu weer in via de neus en probeer een snurkgeluid te maken. Lukt dat niet, dan bent u waarschijnlijk een tong snurker.
Het is waar: mannen snurken meer dan vrouwen. Dat komt door de vrouwelijke geslachtshormonen: de oestrogenen. Die zorgen ervoor dat het weefsel van de keelholte strakker en soepeler blijven dan die van mannen. Daardoor blijft de keelholte langer wijder, en is er minder kans op snurken.
Het geluid van de snurker verstoort de slaapcyclus. Dat kan leiden tot werkelijke relatieproblemen. Daarnaast kan het concentratieproblemen en allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Ook voor de snurkende partner kan het snurken leiden tot problemen.
Het Medicomfort kussen is een speciaal kussen dat gebruikt kan worden bij zowel de buik- als zijligging. Als je slaapt met dit kussen, komt er meer ruimte tussen de slijmvliezen. Hierdoor kan er meer lucht doorstromen en wordt het vibreren, en dus snurken, voorkomen.
Snurkgeluiden variëren in intensiteit van 40 tot meer dan 80 decibel. De maximale toelaatbare grens voor nachtelijk geluid in de woning bedraagt 45 decibel. Luid snurken kan de oorzaak zijn van een gestoord slaappatroon bij de bedpartner of bij de patiënt zelf.
Het snurkgeluid kan worden veroorzaakt door het trillen van de huig (het kegelvormige uitsteekseltje van het zachte gehemelte aan de ingang van de keel) en het zachte gehemelte zelf tijdens de inademing.
Zo'n twintig procent van de mannen en tien procent van de vrouwen snurkt elke nacht. Gemiddeld beginnen mensen ermee als ze tussen de dertig en veertig jaar oud zijn. Snurken kan erfelijk zijn, in ongeveer zeventig procent van de gevallen is er sprake van genetische aanleg.
Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk. Anders zou je nooit in slaap komen en zou je zelfs wakker kunnen liggen van je eigen ademhaling.
Bij een op de zes relaties is snurken de oorzaak van relatieproblemen, vaak ook indirect. Minder rustgevende slaap leidt tot een slechtere stemming – dat weten we allemaal, irritaties zijn daardoor bijna onvermijdelijk. Maar het kan ook leiden tot gezondheidsproblemen.
Snoreeze Neusspray is ideaal als het snurken wordt veroorzaakt door een verkoudheid, een allergie of een verstopte neus. De spray zorgt ervoor dat de luchtwegen verder open gaan, zodat de luchtdoorstroming verbetert.
Het Shiepz Anti-Snurk Spraysysteem voorkomt en vermindert snurken op basis van natuurlijke extracten. Het verbetert de kwaliteit van slapen. De keelspray met pepermuntsmaak werkt direct en effectief en is eenvoudig in gebruik.
Meer stelletjes dan je denkt slapen apart van elkaar – het is zelfs zo veelvoorkomend dat het een naam heeft gekregen: de slaapscheiding. Eén op de vier echtparen heeft een aparte slaapkamer. Apart slapen is geen taboe meer en redt zelfs huwelijken.
De kosten komen in de praktijk regelmatig uit op 700-1200 euro, afhankelijk van het type prothese.
Hard snurken wordt door veel mensen geaccepteerd als een blijvende, weliswaar onschuldige maar vervelende kwaal. Snurken kan echter wel degelijk een medische oorzaak hebben en duiden op een slaapaandoening. Een van de meest voorkomende aandoeningen is slaapapneu.
Oplossing voor keelsnurken
Deze manier van snurken is wat lastiger aan te pakken. Daarom zijn er inmiddels speciale anti-snurkbeugels tegen keelsnurken ontwikkeld. Een andere manier om het keelsnurken op te lossen is door EPAP-neuspleisters te gebruiken.
Het MRA brengt de onderkaak iets naar voren, waardoor de luchtweg tijdens de slaap open blijft. De beugel kan de klachten snurken en slaperigheid laten verdwijnen, maar geneest de aandoening apneu niet. Het is belangrijk de beugel elke nacht te blijven dragen. Als u de beugel niet draagt komen de klachten weer terug.