Klachten die mogelijk op een zuurstoftekort wijzen zijn kortademigheid, onrust, moeite om in slaap te komen, hartkloppingen, verwardheid en sufheid.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat.
Het tekort aan zuurstof kan ervoor zorgen dat de bloeddruk in je longen hoger wordt. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in je bloed nog verder af. Dan kunnen het hart en andere organen in de problemen komen. Om dit te voorkomen krijg je extra zuurstof.
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
De symptomen van algemene hypoxie hangen af van de ernst en van de snelheid waarmee het optreedt. Hierbij horen hoofdpijn, vermoeidheid, versnelde hartslag, kortademigheid (evt. zelfs hyperventileren), misselijkheid, tintelende vingers, blauw aangelopen vingers en soms toevallen.
hartkloppingen. duizeligheid en neiging tot flauwvallen. zweten. onaangenaam gevoel.
Waardoor ontstaat zuurstoftekort? Een tekort aan zuurstof in het brein kan optreden na: Hartstilstand (door infarct / hartritmestoornissen) en na langdurige reanimatie. Ademhalingsstilstand, bijvoorbeeld bij (bijna) verdrinking, verstikking of verslikking.
Soms wordt er ook bij andere ziekten zuurstof voorgeschreven. Klachten door zuurstoftekort Klachten die mogelijk op zuurstoftekort wijzen zijn: onrust, kortademigheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, hartkloppingen, sufheid en slecht in slaap komen.
Het brein is extreem gevoelig voor zuurstoftekort.
Hersencellen zijn het meest gevoelig voor zuurstoftekort. Na 3 tot 6 minuten treedt er onherstelbare schade op aan de hersencellen. Om dit te voorkomen MOET er bij een circulatiestilstand zo snel mogelijk basale reanimatie worden gegeven.
Je kunt niet meer prettig ademen of je hebt het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt. Soms kun je ook blauwe lippen, vingers of tenen krijgen. Andere woorden voor benauwdheid zijn: kortademigheid en dyspneu.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
In het ziekenhuis kan bloed uit een kleine slagader worden gecontroleerd op de zuurtegraad (pH), zuurstofdruk (pO2) en CO2-druk (pCO2). Aan de hand van die waarden kan je arts de juiste vorm van ademhalingsfalen achterhalen.
Hypoxemie is de verlaging van de partiële zuurstofdruk (PaO2) in het bloed. Hypoxie definieert een toestand waarin de toevoer van zuurstof naar het lichaam als geheel of een specifieke regio onvoldoende is.
Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%. Is dit bij jou lager dan 94%? Dan is het verstandig om je huisarts te bellen. Een lage saturatie kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Dit betekent dat er minder zuurstof in de lucht zit. Je lichaam gaat dit compenseren door meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Rode bloedlichaampjes zorgen voor het 'transport' van zuurstof vanuit je longen naar je spieren. Daarnaast vervoeren ze afvalstoffen vanuit je spieren.
Het is belangrijk om met een arts te overleggen als je last hebt van lage saturatie, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggend medisch probleem. Meet je saturatie met een saturatiemeter.
De klep tussen de rechterboezem en -kamer opent en het bloed stroomt naar de rechterkamer. Het hart pompt het bloed via de rechterkamer en de longslagader naar de longen. In de longen geeft het bloed koolzuur af en neemt het zuurstof op. Dit zuurstofrijke bloed stroomt door de longaderen terug naar het hart.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Een zuurstof meting kan worden uitgevoerd met een zuurstofmeter, gasdetector of een explosiemeter. Indien de gemeten zuurstofconcentratie onder de 18 vol% ligt is er sprake van verstikkingsgevaar.
Problemen met ademen na corona kunnen veel invloed op uw leven hebben. U wordt bijvoorbeeld snel benauwd als u iets doet. Of u ademt sneller of moeilijker dan voordat u corona had. Bij de meeste mensen gaan de problemen met ademen weer over.
Een gezond hart slaat 60 tot 100 keer per minuut. Deze frequentie is nodig om zuurstofrijk bloed naar uw lichaam te pompen. Patiënten met bradycardie hebben een hartslag die langzamer is dan 60 slagen per minuut, wat vaak duizeligheid, kortademigheid en zelfs flauwvallen tot gevolg heeft.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Als u teveel zuurstof binnen krijgt (bijvoorbeeld als u extra zuurstof inneemt voor uw COPD) kan het de opstapeling van CO2 versterken. Als u last heeft van hypercapnie neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts of het ziekenhuis.