Voorbeelden zijn: teveel denken en te weinig doen, te veel ideeën in je hoofd, te praktisch of te oplossingsgericht. Valkuilen die te maken hebben met jouw communicatie: te kort door de bocht, bot, kortaf, teveel uitweiden, te lang van stof, te direct, onduidelijk, niet tot de kern komen.
Je kunt valkuilen nog het beste vergelijken met slechte eigenschappen. Een valkuil is dan ook een eigenschap of kwaliteit die je te veel, of als destructief talent, inzet en laat zien. Een kwaliteit wordt automatisch een valkuil als je er het woord 'te' voorzet (behalve dan bij 'te'vreden).
Optimisme heeft goede kanten, maar er zijn ook valkuilen. Want als je té positief denkt, kan het gebeuren dat je je problemen negeert, je niet goed voorbereidt, of niet groeit als mens. Alles is rozengeur en maneschijn, denk je, terwijl het eigenlijk niet goed gaat.
Positiviteit vind je in vertrouwen, liefde, vooruitgang, verbondenheid en hoop. Soms is het niet makkelijk om positief te blijven. Maar besef dat het juist in deze situaties des te waardevoller is om positief te zijn. Maak een positieve levenshouding belangrijk.
Positief denken, het effect
Door positief denken voel jij je blijer, opgewekter en geniet meer van alles om je heen. Je ziet sneller oplossingen, het maakt je creatiever en het trekt ook anderen aan. Angst, negatieve gedachten en zorgen hebben juist het tegengestelde effect.
De valkuil is: gemakzuchtig of laks, té snel genoegen nemen met, achteloos, te gemakkelijk ingesteld of te weinig alert en waakzaam.
Valkuil: Cynisch
Wanneer je té realistisch bent ontstaat er weinig ruimte voor een ideaal of een mooi idee. Waardoor mensen om je heen minder snel iets met je willen delen. Onthoudt dat jouw manier van reageren impact heeft op de mensen om je heen!
De valkuil van geduld is er ook en misschien herken je die wel: teveel tijd nemen en geen notie nemen van deadlines. te langzaam werken en niet begrijpen dat er druk is bij anderen of dat er deadlines zijn gesteld. dood gemoederd aan het werk gaan terwijl anderen in de stress zitten omdat iets af moet.
De valkuil is dat je té sociaal bent en geen grenzen aan kunt geven. Mensen met goede sociale vaardigheden kunnen het moeilijk vinden om nee te zeggen en van zichzelf te laten horen.
De belangrijkste valkuil is teveel aan het woord zijn, te weinig luisteren naar de gesprekspartner, tot zelfs de selecteur in de reden vallen. Door actief te luisteren en zelf ook enige goed voorbereide vragen te stellen, kan de sollicitant in zijn antwoord beter afstemmen op wat de andere partij relevant vindt.
Valkuilen bij loyaliteit
Wanneer je té loyaal bent is er sprake van over-loyaliteit. Een veelvoorkomende valkuil is dat je het belang van een ander voor je eigen belang zet. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit continu het geval is. Zorg er dus voor dat je ook loyaal en trouw aan jezelf blijft.
De valkuil voor zorgzaam is bemoederend of te zorgzaam zijn. Overzorgzaam komt voort uit een overmatige gerichtheid op de ander. Je wilt dat het goed gaat met die ander. En je spant zich volop in om dat te bewerkstelligen.
Let op de valkuil: je kunt erin doorslaan. soms wil je veranderen om te veranderen misschien. soms hou je teveel ballen in de lucht wellicht.
Ongezonde nieuwsgierigheid: valkuil
wanneer je onbescheiden iemand het hemd van het lijf vraagt en vragen stelt waar je niks mee te maken hebt. wanneer je een bemoeial wordt en indringt in iemands privacy. wanneer je vraagziek wordt, ook naar zaken die niet tot jouw verantwoordelijkheid behoren.
Perfectionisme als probleem omdat je uitdagingen uit de weg gaat. Ben je een echte perfectionist, dan is er alle kans dat falen een absolute doodzonde voor jou is. Falen wil je dan ook vermijden. Met als gevolg dat je geneigd bent om echte uitdagingen uit de weg te gaan en je lat dus laag te leggen.
Het is niet makkelijk om vooral positieve gedachten op te roepen, zeker niet als het leven je even tegenzit. Meer positieve gedachten zorgen voor meer succes en geluk in je leven. Je zit lekkerder in je vel, ervaart meer zelfvertrouwen en voelt je beter over jezelf.
Houd je gedachten in het nu en krijg zo meer tijd
Ook wel mindfulness genoemd. Wanneer je gaat nadenken of voordenken of je zorgen maken, brengt dit geen positiviteit met zich mee. Houd je gedachten bij wat je aan het doen bent. Ook dit zorgt ervoor dat je je prettiger voelt, meer energie hebt en meer tijd overhoudt.