Pas ze toe op een bewolkte dag of bij valavond. Combineer geen kunstmeststof met aaltjes want hierdoor zullen de aaltjes sterven.
Aaltjes zoeken het plaaginsect op en dringen naar binnen. Door het afscheiden van bepaalde bacteriën sterft het plaaginsect al na 2-3 dagen. Het plaaginsect wordt gebruikt als broedkamer en de aaltjes vermenigvuldigen zich snel om na 2-6 weken weer nieuwe plaaginsecten op te zoeken en te infecteren.
Zet de aaltjes 's ochtends of 's avonds uit wanneer er geen zon is aangezien de aaltjes slecht tegen UV-licht kunnen. Het uitzetten van de aaltjes kan gewoon met een gieter en het mengen van de aaltjes kan je het beste in emmers doen. De bestrijding met aaltjes in het gazon moet na twee tot drie weken herhaald worden.
De nematoden kunnen worden gebruikt wanneer de eitjes van de processierupsen zijn uitgekomen, dit gebeurd over het algemeen eind maart/begin april. Om een maximaal effect te behalen raden we je aan de behandeling binnen twee weken nogmaals te herhalen.
Welke aaltjes bestrijden? Voor een aantal schadelijke aaltjes kunt u bij ons terecht voor de beste bestrijdingsmiddelen. Koop Pireco Bodem Aaltjes Korrels 2500 gr en verdelg het wortelknobbelaaltje.
Bij bodemtoepassing kunnen de aaltjes, bij de juiste temperatuur en vochtigheid, ongeveer 2 weken overleven. Bij bladtoepassing overleven de aaltjes meestal maar enkele dagen. Dat komt omdat ze niet tegen zonlicht kunnen en op een blad snel uitdrogen.
Aaltjes voeden zich met planten, bacteriën, schimmels en zelfs andere nematoden. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van insectenlarven. Ze gebruiken de larven om zich te voeden en zich voort te planten.
Zorg ervoor dat de bodem bij de plant lichtvochtig (en dus niet kletsnat) is. Open de verpakking (1) en voeg de complete inhoud toe aan de hoeveelheid water die de kamerplanten nodig hebben (reken 200 ml per plant). Roer het mengsel 1 à 2 minuten zodat de aaltjes goed verdeeld zijn in het water.
De aaltjes (ook Nematoden genoemd) parasiteren de engerlingen (ze dringen dus in de engerling) en door het afscheiden van bacteriën gaat de engerling dood na 2 tot 3 dagen. In de dode engerling groeien de aaltjes verder en vermenigvuldigen zich.
Zo bestrijden ze met name naaktslakken, engerlingen, larven van taxuskever, larven van varenrouwmuggen en emelten (larven van langpootmug). De aaltjes of nematoden dringen het schadelijk insect binnen via natuurlijke lichaamsopeningen. Ze infecteren hun prooi met specifieke bacteriën die het schadelijke insect doden.
Het knoflookextract bevat een organische zwavelverbinding die beschermt tegen aaltjes (nematoden) in wortelen en zo de schade door de aaltjes vermindert. 'Groene middelen' hebben minder risico voor mens, dier en milieu en er is minder kans op resistentie.
Aaltjes kun je niet zien, want ze zijn microscopisch klein.
Verspreiding aaltjes
Rondwormen kunnen verspreid worden door landbouwmachines, verontreinigde grond, plantmateriaal, dieren of insecten. Zo maakt de dennenhoutnematode Bursaphelenchus xylophilus gebruik van boktorren van het geslacht Monochamus voor de verspreiding.
Aaltjes, ook wel nematoden (Nematoda) genoemd, zijn wormvormige, microscopisch kleine beestjes van meestal 1-2 mm lang en 0,2 mm dik. Ze zijn nog net met het blote oog te zien.
Tagetes afrikaantjes bonita worden veel gebruikt ter bestrijding van aaltjes (nematoden) en stikstof productie. Pratylenchus penetrans is een vrijlevend wortellesieaaltje.
Toepassen van aaltjes tegen engerlingen
Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte. Giet met de gieter of sproei met onze nematodenspuit het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daarrond. Indien je veel kale plekken hebt, kan je best het volledig gazon behandelen.
Om engerlingen te bestrijden, is het belangrijk om aaltjes te gebruiken. Preventie is belangrijk, dus voorkom dat larven in het gras komen door je gras goed te onderhouden. Uiteindelijk gaan engerlingen vanzelf weg en als ze geen schade achterlaten is er niks aan de hand.
Wil je dus voorkomen dat engerlingen in je gazon komen, plaats dan preventief sterk geurende planten en kruiden in je tuin, zoals bijvoorbeeld citroenkruid en knoflook. Engerlingen zijn niet dol op die geur, en zullen zich verplaatsen.
Dit loopt zolang de bodemtemperatuur boven de 12 °C blijft. U bestrijdt engerlingen vanaf begin juni tot en met eind september.
Slechts een klein aantal soorten is schadelijk voor planten en veroorzaakt plantenziekten, ook wel plantparasitaire aaltjes genoemd. In Nederland komen ruim 1.200 soorten aaltjes voor. Daarvan zijn er ongeveer 100 schadelijk voor planten, ook wel plantparasitaire aaltjes genoemd.
Hoeveel aaltjes heb ik nodig? Voor een toepassing van 10 m² heb je 5 miljoen aaltjes nodig. Behandel je 100 m² heb je 50 miljoen aaltjes nodig. Overdosering is niet mogelijk, je kan dus beter te veel als te weinig aaltjes toepassen.
Bestrijding in de zin van een middel toevoegen aan de grond om aaltjes te doden kennen we binnen de biologische landbouw niet. Er worden wat successen geboekt met biologische grondontsmet- ting, waarbij grote hoeveelheden vers organisch materiaal de grond in wordt gewerkt en afgedekt met luchtdichte folie.
De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) is vooral bekend als effectieve bestrijder van de larven van langpootmuggen, of te wel emelten. Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende parasitaire wormen (Nematoden) die minuscuul klein zijn en onzichtbaar voor het oog.
In de dode larven ontwikkelen zich nieuwe generaties nematoden die op hun beurt op zoek gaan naar emelten. De aaltjes blijven maximum 6 weken actief in de grond op voorwaarde dat de grond vochtig blijft en de bodemtemperatuur meer dan 12°C bedraagt.
Rozen, Suikerbiet, tulp, ui, tuinboon, schorseneer, peen, kroot en aardbei zijn zeer gevoelig.