Koele kleuren zijn kleuren met een blauwe ondertoon, zoals blauw, groen en paars. Ook zwart en bepaalde tinten grijs en sommige tinten (helder)wit vallen onder koele kleuren. De kleuren groen en blauw liggen naast elkaar op de kleurencirkel en gaan perfect samen.
Net als alle andere kleuren combineert blauw goed met wit, zwart en grijs. Maar wat dacht je van blauw combineren met verschillende blauwtinten of met oranje, geel, bruin, (zacht)roze of donkergroen? Natuurlijke materialen, zoals hout, combineren ook erg goed met de kleur blauw.
Groen is perfect combineerbaar met bruin, blauw en geel. Let wel: voor deze kleur gebruik je best geen hoogglans, want dit zou wel eens een onnatuurlijk effect met zich mee kunnen brengen.
Combineer je groen met zijn kleurencirkel-buurman blauw, dan krijg de ruimte een wat geheimzinnige en vintage uitstraling. Hetzelfde geldt voor grijs- en bruintinten, prachtig voor in de slaapkamer!
Groen is een zeer expressieve en karaktervolle kleur, net zoals blauw en geel. Als je deze kleuren samen gebruikt, versterken ze elkaar. Werk je plafond of andere elementen gerust af met neutrale beige tinten.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Bij een triadische kleurencombi gebruik je drie kleuren die gelijk verdeeld zijn over de kleurencirkel. Met andere woorden: ze moeten precies even ver uit elkaar liggen. Denk aan de combinatie rood, geel en blauw, of juist paars, oranje en groen.
Een beetje preppy is de combinatie van donkerblauw met groen, maar niet als je het warme van het indigo combineert met frisgroen. Zo wordt groenblauw een combinatie die elk seizoen kan.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Het maakt niet uit waar je begint in de kleurencirkel, zolang de kleuren maar buren zijn. Olijfgroen kan met heel veel kleuren gecombineerd worden. Wat dacht je van olijfgroen met zwart of grijs, zalm, donkergroen of geel? Maar ook olijf gecombineerd met roze in verschillende tinten is prachtig.
Geef het groen meer warmte en laat het meer spreken door het te combineren met kleuren zoals geel, oranje of roze. Zo krijg je een heel warm en botanisch gevoel in je interieur. Het kan al in de kleine details zitten.
Wit en zwart passen altijd perfect bij een groene broek voor zowel dames als heren. Zo krijg je met een wit overhemd een tijdloze look die je overal naar toe kunt dragen. Ook andere kleuren zoals blauw of kaki zullen perfect passen bij je outfit.
De warme kleuren zijn rood, geel en oranje. Zet je die bij elkaar in een tekening, dan 'voelt' de tekening warm. De koude kleuren zijn paars, blauw en groen.
Vermijd wel complementaire kleurcombinaties zoals rood of roze en groen, geel en paars en blauw en oranje. Ook de primaire kleuren geel, blauw en rood combineren niet lekker. Kies voor tinten die iets dichter bij elkaar liggen zoals groen met oranje of blauw met paars of roze.
Wit is een van de kleuren bij uitstek om het te combineren, of het nu gaat om een donkerblauwe jeans of een chino-broek. Andere kleuren die perfect passen bij een donkerblauwe broek zijn bruin, beige of lichtblauw.
Zwart combineren met blauw
Er wordt wel eens gezegd dat zwart niet met blauw mag worden gemixt, maar er is niets zo elegant als de combinatie van deze twee tinten. Het zijn beide donkere en koele tinten, allebei super chique en tijdloos: je kunt ze niet verkeerd combineren!
In de kleurenleer staan de kleuren blauw en groen aangemerkt als kalmerend en rustgevend. Dit gegeven wordt ondersteund door onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge. Tijdens het onderzoek is bekeken welke kleuren in hotelkamers voor de beste nachtrust zorgen. De kleur blauw blijkt daarbij bovenaan te staan.
Ontspannend blauw, zachtgroen. Blauw is een kleur die kalmerend werkt, de concentratie bevordert en de verbeelding stimuleert.
Vertrouwen, zekerheid, stabiliteit en verantwoordelijkheid zijn de kernwoorden van de kleur blauw. Het wordt vaak gebruikt door banken, sociale netwerken, verzekeringsmaatschappijen en bijvoorbeeld accountantskantoren. Bedrijven die zekerheid en betrouwbaarheid uit willen stralen.
Kleuren combineren met groen
Met wit, crèmetinten, ecru,… versterk je de groene kleur en zorg je meteen voor een stijlvolle uitstraling. Wil je toch graag groen combineren met een andere kleur? Creëer dan een wauw-effect door opvallende kleuren te laten clashen, denk aan: felblauw of roze.
Voor een opvallende en verkwikkende look kunt u een helder hemelsblauw combineren met stralend wit; of u kunt gaan voor iets subtielers zoals lichtgrijs gemengd met poederblauw. Als u zich wat gewaagder voelt, kunt u felgeel of geelgroen combineren met levendig marineblauw.
Harmonieuze kleuren zijn kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Voorbeelden hiervan zijn rood-oranje en groen-geel. De kleurencombinatie die bij jou past, combineer je vervolgens met neutrale tinten. Hierbij kun je denken aan wit of grijs.
Colorblocking met een blauwe pantalon, dat kan je aan!
Wit, grijs, beige, groen of juist een opvallende rode tint? Het kan! Wanneer jij eens gaat voor een verrassende combinatie, dan ga je voor een outfit waar de kleur vanaf spat.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.