Colostrum, de eerste melk die je aanmaakt wanneer je begint met borstvoeding geven, is de ideale voeding voor een pasgeboren baby. Het is zeer geconcentreerd en zit vol eiwitten en voedingsstoffen, dus een klein beetje ervan is al voldoende voor je baby's piepkleine maag.
Colostrum omvat de belangrijkste componenten van het aangeboren immuunsysteem, zoals lactoferrine, lysozym, lactoperoxidase, complementsysteem en proline-rijke polypeptiden. Ook een aantal cytokinen wordt in colostrum gevonden, waaronder interleukinen, tumornecrosefactor en chemokine.
Colostrum is speciaal voor kinderen en volwassenen die hun weerstand willen versterken. Als dagelijks supplement is het aangeraden voor 30+ omdat vanaf die leeftijd het lichaam minder immuun stoffen aanmaakt.
Colostrum is rijk aan antistoffen, groeifactoren en eiwitten. Dit zijn belangrijke stoffen voor de ontwikkeling van de organen van uw baby. Antenataal kolven heeft nog een voordeel. De moedermelk komt namelijk sneller op gang na de geboorte en het is vaak makkelijker om de baby aan de borst te leggen.
Colostrum, de eerste melk die je aanmaakt wanneer je begint met borstvoeding geven, is de ideale voeding voor een pasgeboren baby. Het is zeer geconcentreerd en zit vol eiwitten en voedingsstoffen, dus een klein beetje ervan is al voldoende voor je baby's piepkleine maag.
Colostrum, de eerste moedermelk, is meestal vanillegeel van kleur De eerste melk die je borsten geven zodra je bevallen bent, wordt colostrum genoemd. Alle zoogdieren (waaronder dus ook mensmoeders) maken deze speciale eerste melk.
Per voeding kan het verschillen hoeveel colostrum er is. Dit kan tussen de 5 ml tot 30 ml zijn. Dit is voldoende voor een gezonde, op tijd geboren baby. Een gezonde, op tijd geboren baby heeft genoeg reserves voor de eerst 24 uur en heeft naast colostrum niets extra's nodig.
Borstvoeding is zoveel meer dan alleen moedermelk en de baby hoort in zoveel mogelijk situaties gewoon aan de borst. Een kolf is minder efficiënt dan een goed aangelegde baby en dus vormt een baby die goed aan de borst drinkt, de beste kolf. Natuurlijk drinkt niet elke baby even goed aan de borst.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig! Schrijf eventueel 'BV' of 'moedermelk' op de melkcontainer, zodat het bij de kinderopvang duidelijk is dat het om moedermelk gaat die op een speciale manier opgewarmd moet worden.
Door de hoge concentratie aan zouten in biest wordt de darmfunctie bevorderd. Ook bevat biest meer vitamine A en caroteen dan gewone melk. Daarnaast bevat zij bij sommige dieren, zoals schapen en paarden, meer vetten, wat bevorderlijk is voor het jong, dat veel energie nodig heeft.
Colostrum, de eerste melk die je lichaam na de bevalling aanmaakt, is vaak geel van kleur. Je eet veel groentes met bètacaroteen. Groentes zoals wortel, pompoen en zoete aardappel zijn rijk aan deze vitamine en kunnen je moedermelk een lichte gele of oranje kleur geven.
Voordelen van prenataal kolven:
Je leert de (hand)techniek en je borsten kennen. Oefening baart kunst! uit onderzoek blijkt dat de voeding er gemakkelijker van op gang komt. je hebt je eigen waardevolle eerste melk direct voor je baby ook als deze nog niet aan de borst kan.
Bovendien is moedermelk met een gemiddelde prijs van 1 euro per 33 ml niet het goedkoopste voedingssupplement dat er te krijgen is.
Tepeluitvloed of tepelafscheiding komt veel voor en is meestal een onschuldig verschijnsel. Het is niet vreemd als er wat vocht uit de tepel komt, wanneer er in de tepel wordt geknepen. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar wordt vooral opgemerkt bij hormonale veranderingen.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Het is niet zo dat jouw kindje koude melk drinkt uit jouw borst. Dit heeft de temperatuur van jouw lichaam. Eigenlijk zou je de moedermelk als je die eventueel af zou kolven en die laat staan, niet perse op hoeven warmen maar we warmen het wel vaak op omdat koude voeding inderdaad vaak niet lekker valt bij het kindje.
Als je kindje tijdens een voeding aan beide borsten drinkt, kun je beide borsten na het voeden afkolven totdat er (bijna) geen melk meer komt; Ook kun je na het voeden van je kindje ongeveer een uurtje wachten en dan beide borsten afkolven. Zo kolf je tussen de voedingen van je kindje door.
Hoe vaak je kolft op een dag, hangt af van hoe vaak je baby bij je zou drinken als jullie samen zouden zijn. Als je bijvoorbeeld een hele dag werkt, is dat al snel drie keer. Maar als je bij iemand op bezoek gaat en je baby niet meeneemt, kan één keer kolven genoeg zijn.
Er is nog niet zo veel bekend over redenen om niet te beginnen met kolven tijdens de zwangerschap. Wel raden we het af aan vrouwen die eerder bevallen zijn van een te vroeg geboren kindje; die bloedingen hebben (gehad) tijdens de zwangerschap of bekend zijn met afwijkingen van de baarmoeder.
Ondanks dat je kindje goed drinkt is het heel normaal dat het de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot maximaal 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed.
In de eerste drie dagen na de geboorte maken de borsten kleine beetjes colostrum. Wanneer de baby zeker 10 a 12 keer per dag effectief drinkt, krijgt hij zijn hoeveelheid binnen en worden de borsten goed gestimuleerd. Het komt regelmatig voor dat een baby daar niet meteen toe in staat is.
Het wonderbaarlijke is dat je melk al klaar is in je borsten voordat je baby wordt geboren. Dat betekent dat er uit je tepels een beetje colostrum – de eerste moedermelk – kan lekken, dat nogal dik en kleverig is. Dat kan al bij 14 weken gebeuren, maar het komt vaker voor in de laatste fase van de zwangerschap.
Richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde moedermelk
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.