Wat is het carnivoordieet? Het carnivoordieet is in zekere zin exact het tegenovergestelde van een vegetarische levensstijl. Het dieet schrijft voor dat je niets anders eet dan vlees en (optioneel) andere dierlijke producten, zoals melk en eieren.
In Amerika zijn er duizenden mensen op vleesdieet, ook wel bekend als het 'carnivoordieet'. Zij eten alleen maar dierlijke producten en beweren zich er fantastisch, sterker en slanker door te voelen. Ook in Nederland zijn er aanhangers van het dieetregime.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten dus vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een enkele keer in de week staat er vlees of vis op het menu.
Het carnivoor dieet wordt beschouwd als een van de meest restrictieve diëten die er bestaan. Desondanks zijn er redenen waarom mensen dit extreme dieet volgen. Uit een enquête onder 2.000 mensen die minstens 6 maanden het carnivoor dieet volgden, bleek dat 93 procent van hen het dieet om gezondheidsredenen volgde.
Mensen die vlees eten zijn geen vegetariërs (waar je de vraag vreemd genoeg bij ingedeeld hebt) maar carnivoren. Mensen die geen vis eten hebben daar volgens mij geen principiële reden voor, maar vinden het gewoon niet lekker. Vegetariërs eten om principiële redenen geen vlees en ook geen vis of gevogelte.
Deze mensen eten geen vlees en geen vis, maar wel zuivelproducten (het woorddeel lacto verwijst naar het Latijnse lac 'melk') en eieren (het woorddeel ovo is afkomstig van het Latijnse ovus 'ei').
De pollotariër
Zij eten geen vlees of vis, maar kiezen ervoor om wel gevogelte te eten, zoals dus kip, kalkoen of eend bijvoorbeeld.
Het oerdieet bestond vooral uit groente, soms fruit, natuurlijke vetten, soms (veel) dierlijk en vaker vis-eiwit en relatief weinig koolhydraten en suiker. Maar het was vermoedelijk ook een sterk variërend dieet, waarbij beperkte beschikbaarheid van voedsel tot veel variatie leidde.
Carnivoordieet. Het dieet dat Gordon toepast is het zogeheten carnivoordieet. Hierbij bestaat je voeding voornamelijk uit dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte. Veel deskundigen zetten hun vraagtekens bij dit dieet, omdat het de bedoeling is dat je vrijwel geen groenten en fruit eet.
Het carnivoor dieet is zeer effectief als het gaat om afvallen. Hoewel het zeer beperkend is, kan het je helpen om langer verzadigd te blijven. Maar zoals alles heeft het ook zijn nadelen, die op de lange termijn kunnen leiden tot een slechte gezondheid en gezondheidsproblemen.
Een pollotariër eet geen vlees of vis, maar wel kip.
Als pescotariër eet je geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis (pisces = Latijn voor vis), andere zeedieren, eieren en zuivelproducten. Je zult de termen pescotarisme, pescotarisch eten of pescotariër niet vaak horen, meestal wordt deze manier van eten simpelweg 'vegetarisch mét vis' genoemd.
Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees.
Een omnivoor eet zowel plantaardig voedsel als vlees. Ook hun verteringsstelsel is hier volledig op ingesteld. Of een mens enkel plantaardig voedsel eet speelt hier geen rol, dit verandert het verteringsstelsel niet.
Vleeseters noemen we ook wel carnivoren, planteneters noemen we herbivoren en alleseters worden ook wel omnivoren genoemd.
Omnivoren eten zowel plantaardig als dierlijk materiaal. Voorbeelden zijn (dwerg)hamsters, ratten, muizen, gerbils en eekhoorns. De enige (strikte) carnivoor binnen onze groep kleine zoogdieren is de fret. Een fret MOET dierlijk materiaal eten om te overleven.
Dertig dagen alleen vlees eten, het zogenaamde leeuwendieet, is een extreme vorm van carnivoor eetgedrag. Het is geen gezond eetpatroon, en bovendien is het slecht voor het milieu. Af en toe een stuk vlees kan zeker, zolang je er niet mee overdrijft.
Wanneer je een carnivoor dieet volgt, eet je géén plantaardige voedingsmiddelen en uitsluitend dierlijke producten. Dus geen groente, fruit en granen, en juist wél vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivel.
Syndroom van Gordon, ook gekend als distale artrogrypose type 3, is een uiterst zeldzaam syndroom met multipele congenitale malformaties dat gekarakteriseerd wordt door congenitale hand- en voetcontracturen met variabele gradaties van camptodactylie, klompvoet en, minder frequent, gespleten verhemelte.
Paleo-diëten staan geen geraffineerde of bewerkte koolhydraten toe, wat de dagelijkse inname aanzienlijk vermindert. Ten slotte streeft Keto ernaar om zo dicht mogelijk bij "koolhydraatvrij" te komen, zodat je je dagelijkse limiet voor koolhydraten niet overschrijdt.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Het Paleodieet (oerdieet) is geen afvaldieet maar een manier van eten. Het is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders vlees, vis, groente, fruit en noten aten. Op lange termijn zou het Paleodieet te weinig van sommige voedingsstoffen kunnen leveren.
Tussen de 30 en de 40% van de Indische bevolking is vegetarisch. En daarmee spant India absoluut de kroon met het hoogste percentage vegetariërs ter wereld. Deze eetwijze wordt natuurlijk ook weerspiegeld in de Indische keuken.
Als je geen vis eet, mis je de gezondheidseffecten van vis. Maar het is wel mogelijk om EPA en DHA vetzuren binnen te krijgen via een (plantaardig) supplement. EPA en DHA zijn omega 3-vetzuren.