Volgens Cosmpolitan zijn er steeds meer vrouwen die het aandurven om geen ondergoed te dragen onder hun kleren. En ze weten goed waarom. In de eerste plaats zijn er enkele praktische voordelen. Zonder slipje vermijd je namelijk één van de grootste missers in de modewereld: zichtbare ondergoedlijnen onder je kleren.
De allerbelangrijkste reden is hygiëne, dus voor de frisheid. Ondergoed is er altijd wel geweest. Vroeger was vaak de bovenkleding zo ruw dat het ondergoed je beschermde tegen die schurende laag. En de kleding was moeilijk te wassen, dus door ondergoed werd de bovenlaag minder snel vies.
Mét ondergoed versus zonder ondergoed
Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt. En ook je algemene slaapkwaliteit kan aanzienlijk verbeteren. Verschillende experts geven aan dat de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 19 graden Celsius ligt.
Doordat je geen ondergoed draagt, bestaat er ook geen barrière meer. Hierdoor zal je dus juist weer meer last krijgen van irritaties. Ook zul je nu opmerken, dat je sneller onfris ruikt tijdens het sporten. Je zult je natte kleren dus meteen moeten uittrekken na een work-out.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Volgens Philip Tierno, professor microbiologie aan de New York Universiteit, was je idealiter je ondergoed na één draagbeurt. Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt.
Het kan geen kwaad om af en toe een string te dragen, maar heb je regelmatig last van infecties, dan kies je beter voor een gewone onderbroek.
Dit 'zakje' zorgt ervoor dat de spanning op je vagina met nauwsluitende kleding minder wordt. Het extra stukje stof zorgt ervoor dat het daar beneden beter kan 'ademen'. Bovendien beschermt het je vagina tegen schade, zoals van de dikke naden van een spijkerbroek.
Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Ouvert (open kruis)– verrassend en sexy
Dat maakt meteen duidelijk wat een ouvert is. Ouverts zijn slips of body's met een open kruis zoals bh's, die je borsten gedeeltelijk of helemaal tonen. Als er een prijs gegeven zou worden aan het meest sexy dessous, dan zouden ouverts in de top eindigen.
"Geen onderbroek dragen reduceert de kans op huidinfecties en verhoogt de vruchtbaarheid. Schotse mannen die 'commando' gaan, doen het op vlak van testiculaire gezondheid zeer goed. Maar mannen hebben anderzijds ook nood aan steun en rechtstreekse contact met een broek, zeker een jeans, kan pijnlijk zijn.
Wat betreft luxere slips en strings zijn er twee redenen dat je meer betaalt: de kwaliteit van de stoffen en de manier waarop die stoffen worden gebruikt, vertelt Fabienne Zwanenburg, jarenlang eigenaresse van een lingeriewinkel in Amsterdam en inmiddels onafhankelijk lingerie-expert.
We zouden sowieso allemaal katoenen ondergoed moeten dragen // Katoen is de meest ademende en absorberende stof voor ondergoed en dus de beste keuze wanneer je wilt voorkomen dat bacteriën groeien. Helaas is een kruisje van katoen niet genoeg hiervoor en moet echt je hele onderbroek van katoen zijn.
Aan de voorkant wordt je schaamstreek bedekt, net zoals bij een normaal slipje of een normale zwembroek, maar voor de rest is het alleen een touwtje om je heupen en door je bilspleet.De G-string laat dus je heupen en je billen onbedekt, terwijl het je wel de nodige ondersteuning biedt.
Minder bekende modellen ondergoed
De string (ook wel 'thong' of 'tangaslip') heeft een zeer dunne strook stof op de achterkant en wordt enkel verbonden door de tailleband.
De G string is geïnspireerd op een kledingstuk dat werd gedragen door de indianen die in Amerika woonde voordat de Europeanen onder leiding van Christopher Colombus daar aankwamen. Zij droegen een kleine 'string' om hun edele delen.
Iedere dag een string dragen, kan niet alleen de huid rondom je vulva irriteren, ook de vulva zelf kan irritatie ervaren. Andere soorten ondergoed hebben namelijk vaak meer stof om je vulva mee te bedekken. Bij strings is dit vaak niet zo, wat ervoor kan zorgen dat de string tussen je schaamlippen kan gaan schuren.
Wanneer je begint een string te dragen, is jouw keuze. Veertien lijkt me een gemiddelde leeftijd. Misschien hechten de meisjes in jouw klas hier (nog) niet zo veel belang aan. Maak je geen zorgen, je bent er helemaal niet te vroeg bij.
Het dragen van een string is zeker niet meer alleen iets voor vrouwen. Ook mannen kunnen tegenwoordig een string dragen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat wereldwijd 20% van de mannen op regelmatige basis een string draagt.
45 procent van de ondervraagden draagt hetzelfde ondergoed twee dagen achter elkaar of zelfs langer. Maar het kan nóg erger: 13 procent van de ondervraagden gaf zelfs toe een week lang met dezelfde onderbroek te doen.
Ondergoed vervangen
Hoewel we de meeste mensen heus dagelijks een schoon setje aantrekken en het onderstuk regelmatig op hoge temperatuur wassen, doe je er alsnog goed aan om de boel eens in de zoveel tijd te vervangen. Om precies te zijn: één keer per jaar.
Een harde prop ontlasting in het laatste gedeelte van de darm blokkeert de uitgang. Pas als de darm erg vol zit, voelt het kind aandrang. Soms loopt er een klein beetje dunne ontlasting langs de harde ontlasting weg. Hierdoor ontstaan remsporen in de onderbroek.
Zo draagt een kwart van de ondervraagde vrouwen weleens ondergoed dat ze mooi vindt, maar niet lekker zit. Tijdens het uitgaan draagt 36 procent een string en 27 procent van de vrouwen draagt ook overdag een string. In totaal gaf 38 procent aan dat haar partner haar het liefst ziet in een sexy lingeriesetje.
Gemiddeld acht uur is een mooie richtlijn. Dat betekent dat je ongeveer drie onderbroeken op een dag nodig hebt. Zorg dus dat je altijd een wetbag in je tas hebt en een schone onderbroek. Na het gebruik spoel je 'm uit en gooi je het menstruatieondergoed in de wasmachine (maximaal 40 graden, niet in de droger).