Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten.
Tuinaarde is ideaal om de tuin of de borders op te hogen. Er zitten meteen meststoffen en kalk in waarmee de bodem verbeterd wordt. Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Zowel tuinaarde onbemest als tuinaarde bemest lenen zich goed als tuingrond voor beplanting. De bemeste tuinaarde is echter voorzien van toegevoegde organische producten, zoals compost en champost (geen kunstmest). Hierdoor bevat deze tuingrond extra voedingswaarde waardoor beplanting een goede start krijgen.
Doorgaans wordt een tuin opgehoogd of aangevuld met , een wat grovere versie van potgrond. De aanvullende grond wordt door de bestaande grond gemengd tot een diepte van 40 of 50 cm, zodat zeker de oppervlakkiger wortelende planten een egale ondergrond hebben om in te groeien.
Wat zijn luchtplantjes, airplants of tillandsia's? Een Tillandsia is een plantje die geen aarde nodig heeft om te overleven, ze groeien namelijk aan takken of op rotsen. Vaak zijn dit soort planten parasieten, maar dat is de Tillandsia niet. Het woord hiervoor is een Epifyt.
Goede potgrond
Kies voor potgrond zonder kunstmest, en bij voorkeur zonder turf. Diverse fabrikanten en veel tuinwinkels bieden al biologische potgrond aan. In deze biologische potgrond zit dan wel turf, maar geen kunstmest. De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost).
Voor borders met planten en voor het ophogen van je tuin kun je het beste bemeste tuinaarde gebruiken. Meng bemeste tuinaarde met gewone aarde dat al aanwezig is: de ideale vitaminecocktail voor je tuin. Gebruik je namelijk alleen bemeste tuinaarde, dan krijgen je gewassen een overdosis mest.
Tuinaarde gebruik je voor het ophogen of (bij)vullen van je tuin, border of bak én de aanplant van bomen, hagen en vaste planten. Ook je moestuin kun je voorzien van tuinaarde.
"Nog potgrond of hydrokorrels nodig voor in je grote plantenbakken. Bij Plantenbakken & Zo is alle vulling voor in je grote plantenbak te bestellen!"
Met alleen tuinaarde kunnen planten namelijk minder goed wortelen. Voor het aanvullen, egaliseren of ophogen van de natuurlijke tuinaarde in uw tuin of moestuin is tuinaarde wel geschikt. Zorg er wel voor dat u de tuinaarde altijd vermengt met potgrond of reeds aanwezige tuingrond.
Wanneer u nieuwe tuinaarde gaat aanbrengen en hier planten in gaat plaatsen, dan adviseren we u een laag van ongeveer 10-25cm aan te houden. Ook wanneer u er graszoden op gaat leggen adviseren we deze laagdikte.
Let op: Tuinaarde is vaak iets goedkoper dan potgrond, maar gebruik geen tuinaarde in je bloempotten of plantenbakken. Tuinaarde is namelijk een stuk zwaarder en niet luchtig genoeg voor in een pot.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Voor klassieke basispotgrond neem je vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rijnzand. Het voordeel van compost is dat het de potgrond een goede structuur geeft waarin de wortels water, voedingsstoffen en lucht vinden.
U kunt potgrond zowel binnenskamers als in de buitenlucht gebruiken. Dankzij de bijzondere samenstelling is potgrond uitstekend in staat om lucht en water vast te houden. Het voordeel is dat planten zich hierdoor snel en goed kunnen ontwikkelen.
Goede potgrond is essentieel voor de groei van je plant. Daar haalt je plant alle voedingsstoffen en water uit die nodig zijn voor de groei. Een goede potgrond moet dus luchtig en goed waterdoorlatend zijn, maar moet tegelijkertijd ook voldoende water kunnen vasthouden.
Het aarden van je verlichting maakt armaturen veiliger.
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Je krijgt een elektrische schok! Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Zonder licht zouden er geen planten zijn. Je kunt nog zo goed water geven en de juiste voeding voor je plant uitkiezen, afstoffen en verpotten, maar als je je kamerplant geen licht geeft, zal deze het niet overleven. Daarom is licht het allerbelangrijkste om je planten mooi en gezond te houden.
Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde.
Met de aanwezigheid van het gele zand is dit een mooie combinatie. Wat wel belangrijk is, is dat je de bovenste laag (dus het gele zand) vermengt met je tuinaarde. Dus je verspreid de tuinaarde over je toekomstig grasveld en vermengt de tuinaarde met het gele zand.
In zandgrond die voldoende voeding en humus bevat en een losse structuur heeft zullen bijna alle tuinplanten goed groeien.
Tuinaarde voor de moestuin
Voor de moestuin wordt in het algemeen gesteld dat een laag van 6 tot 10 centimeter tuinaarde voldoende is. Het is echter wel van belang om de tuinaarde in de moestuin regelmatig te verversen. Voor moestuinen raden we aan om een combinatie van tuinaarde en moestuin potgrond te gebruiken.