Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
Een zogenoemde lucht-lucht warmtepomp. De airco installatie bestaat uit een binnendeel en een buitendeel. Om te verwarmen wordt er door het buitendeel warmte onttrokken uit de buitenlucht. Dat kan tot maar liefst -16 graden Celcius.
Hoe werkt verwarmen met een airco? Een airco met verwarming werkt in principe hetzelfde als een warmtepomp en bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitendeel van de airco onttrekt warmte uit de omgeving en de warmtewisselaar zet deze warmte met behulp van koudemiddel om in energie waarmee jouw airco koelt.
Zet de airco niet te laag
De airco moet dan veel te hard werken en zal deze temperatuur binnen niet kunnen realiseren. Daardoor slaat de thermostaat constant aan. Wat het beste is om te doen, is de airco instellen op de hoogst mogelijke behaaglijke temperatuur, bijvoorbeeld 21 graden.
Met de verwarmingsmodus kan de airconditioner de kamer verwarmen. Als je de verwarmingsmodus inschakelt, kan het zijn dat de eerste 3 tot 5 minuten de ventilator niet werkt. Dit voorkomt dat er koude lucht stroomt totdat de airconditioner warm is.
De vier standen van de airco: warm, koud, droog en ventilator. Er zijn vier modi die kunnen worden geselecteerd met de modusknop op de afstandsbediening: HEAT. De warmtetoets is alleen te vinden op toestellen met een warmtepomp: hij activeert de verwarmingsfunctie.
Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
Als algemene regel is het raadzaam om in de winter de ideale temperatuur van de airconditioning in te stellen op 21ºC. De juiste airconditioning is afhankelijk van verschillende factoren; de plaats waar we wonen, de buitentemperatuur en zelfs de richting van de luchtuitlaat.
Omdat warme lucht opstijgt is het voor een airco moeilijker om de vloer mee te verwarmen. Dit heeft als gevolg dat de temperatuur bij de grond kan verschillen van de temperatuur bij het plafond. Als we retailbedrijven als voorbeeld nemen, dan willen we niet dat de temperatuur op de hoogte van de unit wordt gemeten.
Moderne airconditioners kunnen de temperatuur naar wens regelen, zowel in de zomer als in de winter. Ze werken heel efficiënt volgens het principe van de warmtepomp. Deze warmtepomp draait zijn functie gewoon om tijdens de winter, zo verwarmen ze ruimtes met warme lucht.
Veelgestelde vragen over verwarmen met airco
Ja, een huis verwarmen met airco is energiezuiniger dan met een cv-ketel, aangezien de traditionele cv-ketel minder snel op temperatuur is en meer energie vraagt. Daardoor is het zeker rendabel en is het dus goedkoper dan de gewone verwarming.
De nadelen:
Alleen de ruimte waar de airco is geplaatst wordt verwarmd. Voor het verwarmen van meerdere ruimtes is een mulit-split airco nodig. De kosten van een airco met meerdere binnendelen liggen hoger dan een nieuwe cv-ketel. Airco kan door de geluidseisen niet bij alle type woningen geplaatst worden.
Verwarmen met één airco unit kost rond de 1KW per dag, waarbij de kosten rond de € 0,35 per uur ligt. Om een gemiddelde eengezinswoning te verwarmen heb je ongeveer 3 airco units nodig. Hiermee komt het totaal uit op ongeveer € 1 per uur / per dag.
Is een airco te gebruiken als hoofdverwarming? Ja, maar het is niet aangeraden. Airco als hoofdverwarming is alleen een goed idee voor kleine en optimaal geïsoleerde woningen. In de meeste gevallen gebruik je een airco vooral als extra bijverwarming.
Een airco met 4 units heeft normaal gesproken een gebruik van ongeveer 3000 kWh per jaar. Je hebt in dit geval 11 zonnepanelen nodig om alle energie op te kunnen wekken. Wat kost airco op zonnepanelen? Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je ongeveer 12 zonnepanelen nodig.
De airco is bijna altijd goedkoper dan de CV ketel, op één uitzondering na. Als de temperatuur buiten zakt tot onder de 15 graden, is de CV ketel goedkoper. Je kunt naast je huis ook andere objecten verwarmen met een airconditioning, namelijk de boot, loods, caravan, schuur of chalet.
Hoewel er evengoed nog best wat stroom wordt verbruikt, is een airco een stuk goedkoper dan een elektrische kachel. Bedenk wel dat je een airco nog moet aanschaffen, wat al snel meer dan 2.500 euro gaat kosten. En wil je grotere ruimtes verwarmen, dan heb je meer vermogen nodig, wat het apparaat nog duurder maakt.
Airconditioning = ook verwarmen
Wat lang niet iedereen weet is dat iedere airconditioning een warmtepomp is. Naast koelen kan de airconditioning ook verwarmen door het proces om te draaien koelt hij de buitenlucht en wordt er binnen warme lucht ingeblazen.
"Een airco kan zeker goedkoper zijn als je niet je hele huis wil verwarmen. Voor het verwarmen van je hele huis is een cv-ketel wel goedkoper. Maar als je zonnepanelen hebt en je zet de verwarming niet in elke kamer aan, dan is het verwarmen met de airco een goed idee", zegt Kerkhof.
Bij het verwarmen van een ruimte begint de buitenunit af te koelen en als de buitentemperatuur al behoorlijk koud is kan de buitenunit bevriezen. Wanneer dit gebeurt, stopt het systeem automatisch met het verwarmen van de ruimte en voert het de warme lucht af naar de buitenunit om die unit te ontdooien.
Verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen.
Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit.
De compressor in de buitenunit perst gas samen en verhit het naar een temperatuur van tussen de 50 en 60 graden Celsius. Dit geeft warmte af.
Mitsubishi werkt overigens met een zogenaamde 'inverter' warmtepomp waardoor een ruimte snel te verwarmen is. Het is een echte klimaatregelaar die altijd zorgt voor de gewenste temperatuur. Net als bij een kamer thermostaat van een CV ketel stelt u middels een afstandsbediening de gewenste temperatuur in.
Het klimaatsysteem heeft een laag energieverbruik met een gemiddeld stroomverbruik per jaar van 158 kWh bij koelen, en 852 kWh bij verwarmen, en een energielabel van A++/A++.
In sommige gevallen is het raadzaam om de airconditioning ook 's nachts te laten werken. De temperatuur wordt op deze manier beter vastgehouden. Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is.