De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
Wat wordt verstaan onder een opzegtermijn van één of meerdere kalendermaand(en)? Opzegtermijnen worden meestal uitgedrukt in kalendermaanden. Hiermee wordt een termijn bedoeld die loopt van de eerste tot en met de laatste dag van een maand.
Opzegtermijn met vast contract
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Normaal gesproken eindigt een arbeidsovereenkomst dus aan het einde van de laatste dag van de looptijd daarvan. Dat is de laatste werkdag. Als gekozen is voor opzegging “tegen het einde van de maand”, dan eindigt de arbeidsovereenkomst aan het einde van de laatste dag van die kalendermaand.
Gevolgen niet naleven opzegtermijn
Je kunt met je werkgever afspreken dat je eerder stopt met je baan, dan zou moeten volgens de opzegtermijn. Bijvoorbeeld omdat je al eerder met een nieuwe baan kan beginnen. Als je werkgever hier geen problemen mee heeft, is er niks aan de hand.
Vanaf het 5de jaar anciënniteit: 3 weken per begonnen jaar anciënniteit. Vanaf 20 jaar anciënniteit: 2 weken per begonnen jaar anciënniteit (scharnierjaar) Vanaf 21 jaar anciënniteit: 1 week per begonnen jaar anciënniteit.
Zorg dat je je ontslag persoonlijk indient bij je manager, dus niet telefonisch of per email. Bedank je manager voor de ervaring die je hebt op mogen doen en de begeleiding die je gekregen hebt in je huidige baan. Klaag niet bij collega's over het feit dat je niet tevreden bent over je baan.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
U kunt uw tijdelijk contract opzeggen en moet daarbij de opzegtermijn in acht nemen. U en uw werkgever kunnen afspraken hebben gemaakt over de duur van uw opzegtermijn. Zijn die afspraken niet gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand.
Als je medewerker de arbeidsovereenkomst beëindigt zonder dringende reden of zonder een (toereikende) opzeggingstermijn na te leven, moet hij jou een verbrekingsvergoeding betalen. Dat is dus ook het geval als je medewerker ontslag neemt en je bedrijf meteen wil verlaten.
Opzegging van de arbeidsovereenkomst is in principe vormvrij, waardoor opzegging ook mogelijk is per e-mail of WhatsApp. De partij die opzegt moet echter wel kunnen aantonen dat de opzegging de andere partij heeft bereikt.
Wanneer een werknemer tijdens de opzeggingstermijn ziek wordt, wordt de opzeggingstermijn dus stilgelegd en zal deze pas verder beginnen lopen vanaf de eerste dag dat de werknemer opnieuw komt werken.
Heb je zelf je ontslag gegeven, zal die niet geschorst of verlengd worden, ook niet indien je gedurende deze periode ziek valt of nog verlofdagen opneemt. Heeft de werkgever echter het ontslag betekend, wordt de opzegtermijn wél geschorst tijdens bepaalde afwezigheden, waaronder ziekte en wettelijke vakantiedagen.
Opzegtermijn bij ontslag door werknemer
Geeft je medewerker zelf zijn of haar ontslag, dan is de opzegtermijn beduidend korter dan in het omgekeerde geval: grofweg de helft van het aantal weken. Ook hier kan de opzegperiode, afhankelijk van de startdatum van de arbeidsovereenkomst uit twee delen bestaan.
Je hebt het recht je opgebouwde vakantiedagen op te nemen voordat de arbeidsovereenkomst eindigt. Een vakantiedag opnemen betekent dat je vrij bent, terwijl je wel doorbetaald krijgt, net als bij een gewerkte dag. Je werkgever moet hier wel mee akkoord gaan.
Ja. Als je werkgever je ontslaat, dan wordt de opzeggingstermijn geschorst door je verlof. Als de opzeggingstermijn al liep voor het begin van je verlof, dan is er schorsing voor iedere genomen verlofdag. Bijvoorbeeld: Je bent ontslagen met een opzeggingstermijn van 3 maanden.
De Hoge Raad is hier duidelijk over: als de opzegging 'per' de eerste dag van de maand is, dan eindigt de arbeidsovereenkomst aan het einde van de laatste dag die daarvoor gelegen is. Dit is dan de laatste werkdag. Met ingang van de eerste daaropvolgende dag bestaat de arbeidsovereenkomst dus niet meer.
De laatste werkdag is meestal gelijk aan de laatste dag van de maand van het opzegtermijn. Bij de meeste contracten is er namelijk een opzegtermijn van één maand. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen eventueel met een schriftelijk overleg hiervan afwijken.
Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren: mondeling, per brief of fax, of per e-mail. De opzeggende partij moet wel kunnen bewijzen dat de opzegging de andere partij ook echt bereikt heeft. Daarom is het gebruikelijk en wenselijk om een arbeidsovereenkomst altijd schriftelijk op te zeggen.
De opzegging moet schriftelijk gebeuren met een opzeg- of ontslagbrief. Daarin moet de start en de duur van de opzegtermijn vermeld worden. Opzegging door de werkgever: de werkgever moet je opzegging meedelen met een aangetekend schrijven of een deurwaardersexploot.
De werkgever kan bijvoorbeeld in het arbeidscontract hebben opgenomen dat de werknemer zich moet houden aan een opzegtermijn van twee maanden. Maar let op: een werkgever die zijn werknemer aan een langere opzegtermijn wil houden, moet zelf de dubbele termijn van die van de werknemer in acht nemen.
Wat de wettelijke opzegtermijn is en vanaf welke datum deze ingaat. De datum van je laatste werkdag. Een duidelijke vermelding dat je de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen. Een correcte ondertekening (plaats, datum, naam en (digitale) handtekening)