Vier op de tien Nederlanders gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere online accounts. Twintig procent van de Nederlanders geeft zelfs aan bij meer dan tien accounts hetzelfde wachtwoord te hanteren.
Om uw accounts te beschermen, moet elk account beschermd worden met een ander wachtwoord. Wanneer een wachtwoord blootgesteld is aan een datalek, zijn de andere wachtwoorden nog veilig en is het risico om slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal veel kleiner. Daarom is ieder wachtwoord van belang.
Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
Wat je zeker NIET moet doen: Gebruik geen voorspelbaar wachtwoord. Gebruik geen persoonlijke gegevens, zoals je naam en geboortejaar (bijvoorbeeld 'JouwNaam1985'). Gebruik geen bekende uitdrukkingen, zoals 'Plukdedag'.
Wat is het verschil tussen wachtwoord en account? Afgeschermde informatie – Een account geeft toegang tot een profiel met afgeschermde informatie. Na opgave van een gebruikersnaam en het wachtwoord zijn de gegevens toegankelijk. Een account is eigenlijk een digitaal slot en het wachtwoord de digitale sleutel.
Omdat het kraken van wachtwoorden vaak veel tijd kost worden er ook andere methodes gebruikt om wachtwoorden te achterhalen. Denk hierbij aan phishing, social engineering, bespieden of het schrijven en implementeren van malware of keyloggers.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Een riskant maar bekend gevolg van een e-mail wachtwoord lek, is wanneer een hacker toegang kan krijgen tot andere account diensten van derden die je met datzelfde e-mail adres hebt ingesteld. Het enige wat de hacker namelijk hoeft te doen is op een knop te klikken die je wachtwoord herstelt.
Met namescan.com kun je controleren of je e-mailadres gehackt is. Deze gratis controle geeft je inzicht in hoe veilig je profiel is op websites waar je je e-mail hebt gedeeld. Na het invoeren van je e-mailadres krijg je een overzicht van websites waar je je e-mail hebt gedeeld.
Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Dat weet elke hacker . Daarom is dit het minst verstandige wachtwoord om te gebruiken. Je loopt namelijk het risico dat een hacker hiermee toegang krijgt tot je persoonlijke bestanden.
Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst.
Het meestgebruikte password van Nederlanders en andere mensen in de wereld is namelijk (tromgeroffel) password. Nee, dit is geen schrijffout. 'Password' gebruiken de meeste mensen in ons land echt als wachtwoord. Zoek jij nog een goed alternatief: misschien is Scheveningen iets voor je (hier lees je waarom).
Volgens een database met 3 TB aan gelekte wachtwoorden, was de populairste in 30 landen “password”, met bijna vijf miljoen hits. Op de tweede plaats kwam “123456”, gevolgd door het iets langere “123456789”. De top vijf werd afgesloten door “guest” en “qwerty”.
Hier volgt een aantal suggesties om uw wachtwoord veiliger te maken: Vervang letters door cijfers. Gebruik bijvoorbeeld het cijfer 3 in plaats van een e, een 1 in plaats van een i of een nul in plaats van een o. Bijvoorbeeld: b0st0ndud3 (bostondude) of 1mag1n3that (imaginethat)
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Wat gebeurt er als je telefoon gehackt is? Wees alert op afwijkend gedrag, bijvoorbeeld vreemde activiteit op je onlineaccounts, oproepen, berichten, sms'jes van onbekenden en vooral als je telefoon opeens heel traag wordt en de batterij snel leegloopt.
Controleer datalekken.
Check met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Als je bedrijf wordt getroffen door een hack, kan dit ernstige gevolgen hebben. Je bedrijfsvoering kan stil komen te liggen, er kunnen bedrijfsgegevens weg zijn en er kan reputatieschade zijn als klantgegevens zijn buit gemaakt.
Een wachtwoord van 8 gewone letters bevat 209 miljard mogelijke combinaties, maar een computer is in staat dit onmiddellijk te berekenen. Door één hoofdletter aan een wachtwoord toe te voegen, wordt de tijd die een computer heeft om een wachtwoord te kraken, drastisch gewijzigd, tot 22 minuten.
De beste, krachtigste en sterkste wachtwoorden zijn lang, moeilijk te raden en uniek. Dat betekent dat u minimaal 15 tekens gebruikt, woorden of zinnen gebruikt die moeilijk te raden en moeilijk aan u te koppelen zijn, en nooit wachtwoorden hergebruikt voor meerdere accounts.
Ook iets langere wachtwoorden zijn niet onhackbaar. Het duurt amper vijf minuten om een wachtwoord met cijfers, hoofdletters, kleine letters en speciale tekens te kraken.