Koeien kunnen goed tegen de kou als ze: voldoende te eten hebben. voldoende te drinken hebben. en een droge, tochtvrije schuilplaats hebben.
Welke koeien kunnen het hele jaar buiten lopen? Geen enkel ras kan zonder beschutting, Een droge ligplek en,schaduw zijn absoluut nodig,een schuilstal dus, ook voor hevige regen en sneeuw. Kies een robuust ras ,die krijgen een behoorlijke wintervacht.bv Schotse hooglander,dexter.
De grond wordt kouder, en de zon schijnt minder krachtig, er groeit minder gras. Bovendien is het land te drassig, Hoeve Ackerdijk zit midden in een veenpolder. Koeien kunnen in een drassig land niet goed lopen.
De optimale omgevingstemperatuur voor melkvee ligt tussen -5 °C en 18 °C. Bij een temperatuur van 20 °C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 % heeft een koe al last van de warmte. Een koe kan temperaturen tot 30 °C zonder problemen verdragen maar gebruikt dan wel extra energie om zich zelf te koelen.
Een gezond, sterk en ouder kalf kan beter tegen de kou. Voor kalveren in de eerste levensmaand is de kou een risico. Om het risico te beperken, is het erg belangrijk om voor extra energie en warmte te zorgen bij de kalveren. Hiermee voorkom je groeiachterstand en verlaag je de kans op diarree.
Koeien kunnen goed tegen de kou als ze: voldoende te eten hebben. voldoende te drinken hebben. en een droge, tochtvrije schuilplaats hebben.
Elk dier heeft een temperatuur-range waarbinnen het comfortabel is en het weinig energie kost om op temperatuur te blijven. Voor een mens ligt de ondergrens rond de 18 graden boven nul, terwijl voor de volwassen koe de ondergrens zo'n 10-15 graden ónder het vriespunt ligt.
De weidegang start op de eerste lentedag van het jaar, als het weer het toelaat. We stimuleren leden-melkveehouders om hun koeien 120 dagen per jaar in de wei te laten grazen. Ze mogen zelf bepalen op welke dagen, op welke tijdstippen en hoelang de koeien buiten staan.
Koeien eten gras
Van het voorjaar tot het najaar laten de meeste melkveehouders hun koeien buiten in de wei lopen. De koeien eten dan hoofdzakelijk gras. In de winter groeit er nauwelijks gras en staan de meeste koeien in de stal.
Koeien grazen in de weiden of ze liggen op de grond om te rusten en te herkauwen. Echt slapen doen ze nauwelijks. Ze gebruiken hun staart om vliegen van zich af te slaan.
Koeien slapen liggend
"Een koe kan heel goed een beetje dommelen, dat doen ze liggend met de kop omhoog. Als ze echt slapen, gaan ze gewoon plat liggen, met de kop in rust. Onderzoeker van koeien bij de Wageningen Universiteit, Wijbrand Ouweltjes, vergelijkt de slaap van koeien met die van een paard.
Zo'n 10-15 uur per dag is de koe aan het herkauwen, rusten en dommelen. Echt slapen doet een koe slechts zo'n 3-4 uur per dag. Van die tijd is de koe ongeveer een uur tot 1.5 uur in de zogeheten REM-slaap.
Paarden, schapen en koeien kunnen heel goed tegen 'weer en wind'. De zon is echter minder geschikt voor vee, en zal bij extreem weer schaduwrijke plekjes opzoeken.
Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud.
Koeien gaan naar buiten als er in de wei genoeg te grazen valt. Dat wil zeggen: als er genoeg gras op staat. En als de wei droog genoeg is. Want een boer gruwt ervan om zijn beesten in een modderige wei te laten lopen.
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten. Alleen als er te weinig voer is, gaan ze ervan eten.
Dit zijn periodes waarin de gezondheid van een koe extra in de gaten gehouden moet worden. Tijdens normale omstandigheden houdt een koe, door te zweten en hijgen haar lichaamstemperatuur op peil. Door een versnelde ademhaling en verdamping via de huid zijn ze in staat om de warmte af te voeren.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
De aankoopprijzen van runderen lopen sterk uiteen. Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld.
Behalve als het langdurig regent en als het te warm is. Dan zoeken ze liever de schaduw op. Veel koeien blijven bij warm weer daarom binnen in de stal. Daar zitten ze niet in de zon en door goede ventilatiesystemen in de stal kunnen ze hun warmte vaak veel beter kwijt dan buiten.
Boeren houden dan hun dieren binnen, uit protest tegen het stikstofbeleid. Maar als het aan Gerard Migchels van Wageningen University & Research ligt, gaan koeien juist vaker naar buiten om stikstof terug te dringen. Migchels doet in de melkveehouderij al jaren onderzoek naar ammoniak, de stof die stikstof bevat.
Vooral koeien kunnen slecht tegen warmte. „Ze voelen zich lekker als de temperatuur buiten tussen min vijf graden en achttien graden Celsius is.
In koeien huist een brein met bijna net zoveel kronkels en verbindingen als het onze. Een brein dat in verhouding groter is dan dat van een kat of een hond.
Uit eerder onderzoek bleek al dat koeien op een unieke, individuele manier met hun kalfjes communiceren. Dit nieuwe onderzoek voegt daaraan toe dat koeien hun unieke manier van loeien gedurende hun hele leven behouden en onderling met elkaar gebruiken om emoties over te brengen.
Ogen van dieren die heel goed kunnen zien in het donker en dat doen die ogen door een heel speciaal trucje wat helemaal achterin het oog ligt. Niet alleen de nachtuil heeft nachtogen, katten bijvoorbeeld ook en herten, fretten, krokodillen, wolven en je zou het niet denken, maar koeien ook. Dit zijn koeienogen.