Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees.
De lunch in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls. Veel mensen nemen ook een lunchpakket, een zogenaamde bentō, mee naar de les of naar werk.
Japan is bekend van de kersenbloesems, de vechtsporten, de innovatieve industrie en traditionele keuken. Het eiland kent een eeuwenoude historie met hoogte- en dieptepunten. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki sloegen flinke gaten in het land.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Gestoomde rijst, een kom misosoep en een vorm van proteïne zijn namelijk vaak de basis van een Japans ontbijt. Hierbij worden dan verschillende bijgerechten gegeten, zoals gestoomde groenten, nori (gedroogd zeewier) of Japanse 'tsukemono'. Dit zijn ingemaakte groenten en fruit.
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Japanners leggen de stokjes horizontaal en niet verticaal zoals in China, omdat Japanners geloven dat stokjes een middel zijn om samen te eten met god. Voor dat zij aan hun maaltijd beginnen zeggen ze ''itadakimasu'' wat ''bedankt voor het eten'' betekent.
' Als het leidingwater ter plekke goed is, zoals in Japan, dan kan het worden gebruikt, maar in veel landen is de kwaliteit onvoldoende.
Veel bewegen, weinig alcohol, minder eten (oudere Okinawanen eten tot ze voor tachtig procent 'vol' zitten - een Japans principe dat hara hachi bun-me heet), een goed sociaal netwerk, plezier maken - dat lukt allemaal prima.
Eten en drinken
Het begint afgezaagd te worden, maar ook hier weer een heel breed prijsgamma. Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12. En dat zijn gemiddelden.
Vaak zijn Japanners het niet gewoon om handen te schudden en zeker niet met een kus te groeten. Afval op straat gooien is strafbaar, ook het roken op straat is in verschillende gemeentes verboden, en eten op straat of een neus snuiten in publiek worden als onbeleefd ervaren.
In de lokale restaurants wordt men geacht met hashi (eetstokjes) te eten. In Japan drinkt men veel thee en dan met name de Japanse groene thee (ocha). In een restaurant wordt vaak een gratis kopje thee of glas water aangeboden. Het is niet verplicht om extra drinken te bestellen (dit doen de meeste 'locals' ook niet).
Er is niets zo fascinerend als de Italiaanse keuken. De Italianen weten wat het is om producten met respect te behandelen en het resultaat is de populairste keuken ter wereld. Bij Italiaanse keuken denk je meteen aan pasta, pizza, risotto, kazen, antipasti en veel meer. Het is eenvoud in zijn lekkerste vorm!
In Japan is het niet zo ongewoon dat er op veilingen van seizoensfruit veel geld neergeteld wordt om een stuk ervan te bemachtigen. Seizoensfruit is voor vele Japanners een manier om te pronken of om te gebruiken als promotiemateriaal. Binnen de Japanse cultuur hechten ze in het algemeen veel waarde aan fruit.
Ook is de Japanse keuken zeer rijk aan zout, teveel zout eigenlijk. Boosdoeners zijn vaak producten waarin soya-saus is verwerkt. Miso en (vooral) ramen zijn de boosdoeners.
Traditionele Japanse maaltijden
' Hoe gezond zo'n traditionele maaltijd is, hangt af van de rijst die je kiest en van de bijgerechten. Zilvervliesrijst of meergranenrijst zijn de gezondste opties. Witte rijstsoorten zoals pandanrijst, instant rijst en kleefrijst zijn minder gezond, want daar zitten minder vezels in.
Je hebt ze wellicht wel eens gegeten of gezien toen je in Japan was: Japanse broodjes. Tegenwoordig is brood, net als sushi, niet meer weg te denken in Japan.
Japanners eten natto bij hun rijst als ontbijt, combineren het met sojasaus en mosterd als bijgerecht, of verwerken het in hun misosoep. Natto wordt gemaakt van ongepelde sojabonen.
Tegenwoordig zijn veel mensen bekend met de term teppanyaki, de Japanse kookkunst waarbij gerechten op een hete bakplaat voor de ogen van de gast worden bereid. De afgelopen jaren zijn teppanyaki restaurants erg gegroeid in populariteit en het aantal restaurants met een teppanyaki keuken is flink toegenomen.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden. Men geloofde in de Kami, geestelijke krachten in bomen, bergen, zee of wind.
In de Japanse cultuur is het de gewoonte om schoenen uit te doen bij het betreden van een woonhuis of hotel, te buigen als begroeting, geen tips te geven bij het eten, slurp je noodles op, niet met taxi deuren gooien, geef eten/snacks als cadeau en draag vooral kimonos.
De minimumleeftijd om in Japan te mogen roken, gokken, alcohol te drinken en kinderen te adopteren blijft wel op twintig jaar staan. De Japanse regering hoopt met de wetswijziging de vergrijzende maatschappij tegen te gaan. Japan kampt al jaren met een toenemend aantal bejaarden en een dalend geboortecijfer.