Waarom organiseren de vakbonden een actie- en stakingsdag? De vakbonden hebben zowel eisen voor de regering als voor de werkgevers. Zo vinden ze dat de regering meer maatregelen moet nemen om de koopkracht van werknemers en uitkeringstrekkers te versterken.
Op dit moment zijn er geen grote landelijke verstoringen in het openbaar vervoer. Zodra er grote landelijke verstoringen zijn in het openbaar vervoer dan wordt dat op deze pagina gemeld. Op dit moment zijn er geen grote landelijke verstoringen in het openbaar vervoer.
Staken is een heftige vorm van gezamenlijke actie. Werknemers leggen samen tijdelijk het werk neer of voeren hun werk niet op de normale manier uit. Ze doen dit meestal voor betere arbeidsvoorwaarden of een beter loon.
Landelijke staking (voorlopig) voorbij
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbonden FNV en CNV starten vanaf aanstaande maandag 3 april de onderhandelingen over de nieuwe cao Openbaar Vervoer weer op. Dat betekent dat er vanaf maandag 3 april (voorlopig) niet meer gestaakt wordt.
Hoe lang mag een staking duren? Voor stakingen die korter dan 1 dag duren, krijg je geen uitkering. Tenzij je tijdens het conflict al in totaal over 1 dag geen uitkering hebt ontvangen.
je mag een staking niet verbieden. werknemers mogen niet onder druk worden gezet om toch te werken. je mag individuele werknemers niet benadelen of ontslaan, omdat ze deelnemen aan de collectieve acties.
Hoogte van de stakingsuitkering
Dag 1 tot en met 5 van de staking krijg je 85% van het normbedrag: € 73. Dag 6 en langer krijg je 115% van het normbedrag: € 100.
De afgelopen periode zijn er stakingen geweest in het openbaar vervoer door het personeel van streekvervoerders Arriva, Transdev (incl. Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl U-OV), EBS, Keolis (incl Syntus Utrecht en Allgo), RET Bus, Hermes en Connexxion.
Bij een wilde staking van korte duur is de werkgever verplicht om werkwilligen door te betalen. Zulke acties liggen in de risicosfeer van de werkgever. De werkwilligen moeten zich wel als zodanig laten registreren en zich buiten de actie houden (zij mogen dus niet achter de schermen meewerken aan de actie).
Meedoen aan een staking betekent dat je je werk niet hoeft te doen. Dit is geen werkweigering. Je mag dus niet worden ontslagen door aan een staking mee te doen. Ook mag je werkgever je geen andere straffen geven.
Heeft staken financiële gevolgen? Wie staakt, heeft geen recht op salaris. Als je één dag — d.w.z. meer dan een halve dag — staakt, dan verlies je 1/360 van je brutojaarsalaris. Staak je een halve dag — d.w.z. van meer dan een uur tot een halve dag — dan verlies je 1/720 van je brutojaarsalaris.
In het streekvervoer zijn al wekenlang stakingen aan de gang, waardoor er veel minder bussen, treinen en trams rijden. Ook vandaag wordt er weer actiegevoerd. Het conflict draait vooral om loonsverhoging en vermindering van de werkdruk. Volgens de werkgevers zijn de eisen van de bonden te hoog.
Waarom wordt er gestaakt? “Om hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen,” zegt Verhulp. “Daarnaast wordt ook de werkdruk vaak genoemd als reden om actie te voeren. Dat is niet echt anders dan in voorgaande jaren.”
De staking wordt gehouden zolang er geen CAO-akkoord ligt op 28 februari, 2, 6, 8, 10, 14, 15, 20, 22, 24, 29 en 30 maart en 3, 5 en 7 april. Reizigers merken dat er deze dagen minder bussen rijden. Het is vooraf moeilijk te zeggen welke bus wel en welke niet rijdt.
Als de werkgevers in het streekvervoer niet over de brug komen met een beter voorstel voor een nieuwe cao Streekvervoer, gaan buschauffeurs en treinmedewerkers de komende zes weken op vijftien dagen staken. Dat hebben FNV en CNV de werkgevers vandaag laten weten.
Het Europees Sociaal Handvest (ESH) voorziet in een Europees grondrecht om te staken: staken moet in principe worden toegelaten. Dat stakingsrecht is nodig omdat de werknemer in de collectieve onderhandelingen altijd een zwakkere positie zal hebben.
Cryptomunten staken is een passieve en relatief veilige manier om extra geld te verdienen aan je crypto's. Staking is dan ook een lange termijninvestering waarbij je rendement opbouwt met de tijd. De risico's zijn dus lager dan bij de handel van coins, maar het rendement is nog wel aantrekkelijk.
Staken in je eentje mag ook al niet. Er moet altijd sprake zijn van een 'collectieve actie'. In je eentje een vuurtje stoken voor de deur van je kantoor en met een megafoon roepen dat je meer geld wil, is dus redelijk kansloos.
In principe hebben werknemers die staken geen recht op loon. Werknemers schorten hun verplichting om te werken tijdens een staking op, waardoor zij hun aanspraak op loon verliezen.
De laatste keer dat er meer stakingen waren, was in 1988 met 38 stakingen. Het aantal betrokken werknemers bij de stakingen in 2022 was met 17 duizend lager dan in 2021 (28 duizend) en beduidend lager dan in 2020 met 105 duizend stakers. Hierdoor waren er ook minder verloren werkdagen dan in 2021 en 2020.
Werknemers zijn niet verplicht om te gaan staken. Als doorwerkt tijdens een staking, ben je een werkwillige.
Onze dienstverlening verloopt normaal, we ondervinden momenteel geen hinder door een staking of vakbondsactie.
De werknemers kunnen maar tijdelijk werkloos worden gesteld voor een volledige arbeidsdag zoals bepaald in het arbeidsreglement. Het is dus niet mogelijk de werknemers tijdelijk werkloos te stellen voor een halve dag indien zij normaal een hele dag werken.
Daarmee behoort Nederland Europees gezien tot de middenmoot. Van de 26 landen waarvan ETUI cijfers heeft, voornamelijk EU-lidstaten, staken Cyprus en Frankrijk verreweg het meest. Per duizend werknemers gaan hier respectievelijk jaarlijks 251 en 135 werkdagen verloren.
Een werknemer die werk verzuimt vanwege een staking, heeft dus geen recht op loon. Vakbondsleden kunnen dan overigens aanspraak maken op een uitkering uit de stakingskas van de vakbond.