Kleding van onder andere Nike en Tommy Hilfiger wordt nog steeds gemaakt door
Lage lonen en lange werktijden blijken een belangrijke rol te spelen bij de beslissing van ouders om hun kinderen van school te halen en uit werken te sturen. Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie.
Tegenwoordig wordt kleding in uiteenlopende (ontwikkelings-)landen over de hele wereld gemaakt, waarbij de top vier (China, Turkije, Bangladesh en India) samen verantwoordelijk zijn voor bijna 75 procent van de totale handel.
De kledingfabrieken concentreren zich voornamelijk in 5 van de 22 provincies: Guangdong, Zhejiang, Jiangsu, Shanghai en Shandon. Deze regio's liggen aan de kust, wat extra handig is voor de export. De groei van de textielindustrie in China heeft ook gezorgd voor hogere lonen.
We hanteren een zerotolerance-aanpak voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2020 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
China ligt in Oost-Azië. In 2019 telde het land meer dan 1,3 miljard inwoners. China is nog altijd de grootste exporteur van kleding ter wereld, maar de concurrentiepositie is wel verzwakt.
Eerlijke kleding is kleding die wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dit betekent: goede arbeidsomstandigheden, een redelijke vergoeding voor de arbeid, geen kinderarbeid, en gebruik van producten die het milieu zo min mogelijk schaden. Ook tweedehands kleding valt onder eerlijke kleding.
Verreweg de meeste kleding wordt gemaakt van polyester of katoen. Beiden hebben gunstige eigenschappen, zoals sterkte en draagcomfort, maar dus ook nadelen. Bij polyester is de fossiele oorsprong het grootste probleem, naast een mogelijk probleem met microplastics die bij het wassen in het water komen.
In kledingfabrieken en weverijen in hoog risicolanden als India, Bangladesh, China, Thailand, Pakistan en Turkije gaat het niet altijd direct over kinderarbeid, maar worden kinderen toch geraakt.
Zowel C&A als Primark zijn klant bij het bedrijf, maar beide fashion retailers stellen nooit aanwijzingen te hebben gevonden voor kinderarbeid.
Wij geloven in een duurzame samenwerking.
Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen. We bezoeken onze fabrieken regelmatig om de productieketen te controleren.
Een onderzoek heeft aangetoond dat er kinderarbeid plaatsvindt in de productieketen van Nike. In de jaren die volgen komen er af en toe berichten aan het licht van mensenrechtenproblematiek in de kledingketen.
Kinderarbeid wordt absoluut niet getolereerd in de gehele toeleveringsketen van Primark; dit is onaanvaardbaar. Dit staat duidelijk omschreven in de Gedragscode van Primark, die is gebaseerd op de normen van het Ethical Trading Initiative (ETI) en de International Labour Organisation (ILO).
C&A heeft een deel van de productie van spijkerbroeken teruggehaald uit lagelonenlanden in Azië. De broeken worden net over de grens bij Venlo in een deels gerobotiseerde fabriek gemaakt. Het is volgens het Nederlands-Duitse bedrijf het begin van het terughalen van kledingproductie naar Europa.
Dat meldt Retailnews. Kik Textilien is in twintig jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste Duitse winkelketens en heeft het inmiddels meer dan 3200 vestigingen in Europa, waarvan het merendeel in het thuisland.
Voornaamste productielanden: Italië (100%).
Shein is een online fastfashion-retailer die in 2008 werd opgericht, maar vooral de laatste jaren razendsnel is gegroeid. Het bedrijf werd in 2021 het grootste kledingbedrijf ter wereld en is met een geschatte waarde van 100 miljard dollar groter dan modeketens H&M en Zara bij elkaar.
Liefhebbers van Fairtrade gecertificeerde chocola kunnen vanaf nu ook bij Zeeman terecht. In alle Zeeman-winkels in binnen- en buitenland zijn chocoladerepen te koop, gemaakt van Fairtrade cacao.
Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.
Denk bijvoorbeeld aan merken als Kings of Indigo, Vanilia, MUD Jeans en Alchemist. Kijk je over onze eigen landsgrenzen dan kan je voor fairtrade fashion ook terecht bij merken als ARMEDANGELS, het Spaanse Thinking MU, Jan 'n June, HUND HUND, MYOHMY (100% fairtrade tassen en portemonnees) en Dedicated.
De eerste winkel werd geopend in maart 1967 door Jan Zeeman (1942–2020) in Alphen aan den Rijn. Die was opgezet als een soort supermarkt voor kleding en sloeg goed aan, zodat al snel de tweede vestiging werd geopend. Zeeman noemde zijn concept textielsupers.
'Zeeman kan een vaste lage prijs hanteren omdat we elk T-shirt verkopen en dus niet met voorraad blijven zitten. In tegenstelling tot modemerken die fashion verkopen. Vaak verhogen zij de prijs iets, omdat ze er rekening mee houden dat een deel via de uitverkoop wordt verkocht.
Laten we er voor het gemak van uitgaan dat de kleren van Zeeman inderdaad van hoge kwaliteit zijn. Of het nu gaat om het design van de truitjes, sportsokken en leggings, de fijne stoffen of de prachtig afgewerkte naden en zomen, bij Zeeman is alles van hoge kwaliteit.