Hun brommende vlucht doet mensen soms schrikken, maar de beestjes kunnen niet steken, noch bijten. De volwassen kevers leven vooral van loofbladeren, In tegenstelling tot meikevers komen junikevers nauwelijks op licht af. Desondanks staat de junikever wel als een 'schadelijke' soort bekend.
Torren zijn kevers, en kevers hebben kaken, ze kunnen bijten. Dat onderscheidt ze van andere insecten met zuigsnuiten, zoals wantsen.
De coloradokever is niet giftig voor de mens als je ze aanraakt. De volwassen kever en zijn larven zijn wel giftig voor hun natuurlijke vijanden zoals vogels, spinnen en hooiwagens. De bladeren van de nachtschade planten die de coloradokevers eten, bevatten zeer giftige stoffen.
Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden.
Deze diertjes zijn ongevaarlijk voor de mens: meestal zuigen ze plantensappen en sommige soorten zijn daarom soms plaagsoorten voor de land- en tuinbouw. De mens steken of bijten ze niet. Zoals reeds gezegd, gaat het hier dus ook niet om een snuitkever (Orde: Coleoptera; familie Curculionidae).
Muggen, vlooien, wespen, dazen, horzels, bijen, mieren, teken, bedwantsen en steekvliegen zijn insecten die bijten of steken. Ze steken om zich te verdedigen of omdat ze zich voeden met menselijk bloed.
Wespen, bijen en hommels
Bijen kunnen maar 1 keer steken.
Meikevers kunnen niet steken en bijten. De meikever vliegt enkel om voedsel of een vrouwtje te zoeken. Tijdens het vliegen maken ze een brommend geluid. Meikevers vluchten niet weg bij gevaar in tegenstelling tot andere insecten zoals de vlieg.
Een insectenbeet in de huid is oppervlakkig en kan je krijgen door muggen, vlooien, luizen, dazen, teken of bedwantsen. De insecten voeden zich met je bloed. De huidreactie ontstaat door het speeksel van het insect. Een insectensteek dringt dieper door in je huid en is meestal pijnlijker.
Sterker nog: er is zowaar geen enkel verschil. 'Kever' en 'tor' zijn benamingen voor precies dezelfde insectensoort – kevers – die uitsluitend door historische taalinvloeden van elkaar afwijken.
Het sterkste insect ter wereld is een kever genaamd Onthophagus taurus. Dit concluderen wetenschappers na maanden onderzoek. De mestkever kan 1.141 keer zijn eigen lichaamsgewicht trekken. Dit komt overeen met een persoon van zeventig kilo die zes volle dubbeldekkerbussen – oftewel 80 ton – optilt.
Bij sommige waterkevers hebben mannetjes zuignapjes onder hun tarsen zodat ze zich onder water beter aan een vrouwtje kunnen hechten. Sommige kevers kunnen springen. Dit zijn echter altijd vrij kleine soorten. Dergelijke kevers hebben een sterk vergrote dij waarin het springmechanisme zit.
54 mensen in een kever
Lachen! in 1969 propten 54 'jongemannen' zich in en op een Volkswagen Kever. Dit gebeurde tijdens de autospeedraces in het Goffertstadion. De helden verbraken hiermee het vorige record en zetten ook nog eens onze stad op de kaart.
De Japanse kever (Popillia japonica) is een bladsprietkever, ongeveer net zo groot als een rozenkever (Phylloperta horticola). De soort wordt beschouwd als een van de schadelijkste insecten ter wereld.
Natuurlijke vijanden van kevers
Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten. Kikkers, egels en vogels eten de meeste kevers.
Een aantal vinden we vooral in bloemen, waar ze pollen en nectar eten. Er zijn groepen die in schimmels leven en andere kevers leven in hout of onder boomschors van levende of dode bomen. Kevers en hun larven kunnen heel wat schade toebrengen aan hout, graan, organische producten of etenswaren.
Je herkent een insectenbeet door jeuk, pijn, zwelling, rode vlekken op de huid en een allergische reactie. Behandelmogelijkheden zijn een verkoelende gel smeren op de plek van de beet, het gif eruit zuigen en het verwijderen van een teek met een tekenpen of tang.
Let bij je kledingkeuze ook op dat het geen wijde mouwen heeft. Wespen kunnen hier makkelijk invliegen en zich vervolgens in het nauw gedreven voelen en je steken. Probeer die boze wesp dan nog maar eens uit je mouw te krijgen. Eigenlijk kun je het beste kleding dragen die je huid bedekken.
Als je allergisch bent aan wespen, bijen of hommels, kun je na een steek een ernstige allergische reactie krijgen (anafylaxie).
Junikevers zijn geen insecten om schrik van te hebben. Hun brommende vlucht doet mensen soms schrikken, maar de beestjes kunnen niet steken, noch bijten.
Ze doen niets. Zelfs dat griezelig puntige achterlijf kan niet steken. Dat is de legboor, alleen vrouwtjes hebben er een. Bijten kunnen ze ook al niet.
Eén doel. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen, op warme zomeravonden in juni en juli komt de junikever bovengronds met maar één doel voor ogen: paren. De tientallen rondvliegende beestjes zijn op zoek naar een partner en kunnen nog een hoop leren van de vliegskills van een zwaluw.
Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Wat zijn de kenmerken van een bedwantsenbeet? Bedwantsen zijn bloedzuigende insecten want ze voeden zich met bloed. Ze hebben een geribbelde steeksnuit op hun hoofd die bestaat uit vier zeer fijne naalden die dan twee buisjes vormen als ze ingebracht worden in de huid van de gast.
De steek is zeer pijnlijk. Men ziet lokale roodheid, een zwelling van enkele centimeters en een lichte verharding. Meestal gaat dit gepaard met jeuk. Deze reactie, veroorzaakt door vasoactieve amines en peptiden, verdwijnt meestal enkele uren na de steek.