Je was droogt minder snel of zelfs niet omdat de koude lucht verzadigd is met vocht. Het vocht dat in de lucht zit gaat condenseren. Dit gebeurt op de koudste oppervlakken. Vaak zijn dat je ramen, maar het kunnen ook andere plekken op de muur of vloer zijn.
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.
Kleding snel laten drogen in huis
Je was droogt niet zo maar in huis. Een kamer met een temperatuur van rond de 20 graden is echter perfect om was binnen te drogen. In een onverwarmde kamer of een koude kelderruimte kan de lucht het vocht nauwelijks opnemen, zodat het in het ergste geval direct in de muur terechtkomt.
Wanneer u natte was ophangt, dan kan dit namelijk een stijging opleveren van de relatieve luchtvochtigheid in huis met maar liefst 30%. Een gezonde luchtvochtigheidsgraad is van belang voor een gezond leefklimaat en ligt doorgaans tussen 40% en 60%.
Op koele lentedagen moet je de was na het ontbijt buiten te drogen hangen en 's avonds weer naar beneden halen voor het donker en vochtig wordt. Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen..
De was buiten drogen kan prima, maar duurt langer
Als het droog en zonnig is, kan de was namelijk prima buiten hangen – ook als het wat kouder is dan nu. Toegegeven: het droogt wat trager, maar daar krijg je dan wel dat frisse, lentegevoel voor terug als je de was weer binnen haalt.
Conclusie. Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Je was binnen laten drogen zorgt bijgevolg voor een minder goede luchtkwaliteit. De plaats waar je je droogrek zet is dus cruciaal. Kies een plek waar het lekker warm is, liefst in de buurt van een raam waar licht en warmte binnenvalt. Vermijd, als het kan, de woon- en slaapkamer.
Conclusie. Was ophangen op de slaapkamer is ongezond. Dat geldt voor alle ruimten in het huis waar je veel tijd spendeert. Het beste kun je de was ophangen in een goed geventileerde ruimte waar je niet vaak komt, maar bij voorkeur toch buiten.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Wanneer de trommelribben of de trommel vervuild zijn door gebruik van wasverzachter tijdens het wassen, kan dit een slecht droog resultaat veroorzaken. Wanneer de vochtmeting strips vervuild zijn door gebruik van wasverzachter tijdens het wassen, kan dit een slecht droog resultaat veroorzaken.
Temperatuur: In de zomer en lente is het vaak lekker warm buiten. Ook de warmte zorgt ervoor dat je was sneller droogt. Luchtvochtigheid: Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe moeilijker je wasgoed vocht afvoert. Een lagere luchtvochtigheid, wat vaak in de zomer het geval is, zorgt voor een sneller droogproces.
het regent te vaak. er is te weinig zon. het is véél te vochtig buiten. het is te koud, dus de was droogt veel minder snel.
Condens op de ramen
Valt het je regelmatig op dat ramen beslagen zijn? Dit is een duidelijk signaal dat er teveel aan vocht in de woning is. De warme en vochtige lucht koelt af aan het koude glas waardoor er condens ontstaat.
Hang je wasgoed op
Ook binnen kun je je wasgoed snel drogen zonder droger. Je kunt dit binnen het beste doen met hangende wasrekken. Hang deze bijvoorbeeld aan de deur. Op die manier hangt je was hoog en dat is nuttig omdat warme lucht opstijgt: je kleding komt in de warme luchtcirculatie.
Veel mensen gaan er vanuit dat de was in de vrieskou al helemaal onbegonnen werk is. Maar het tegenovergestelde is waar. Je was buiten drogen wanneer het vriest werkt juist super goed. Dit komt door het scheikundige proces van sublimatie.
Hang een badlaken over een open deur, bijvoorbeeld van een slaapkamer of badkamer. Vouw het zijden dekbedovertrek dubbel en hang het over de deur heen. De handdoek zit nu tussen de deur en het overtrek. Draai het zijden dekbed om, na een (halve) dag, om de andere kant te drogen.
"Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Wanneer de luchtvochtigheid relatief hoog is, zal het drogen van de was meer tijd in beslag nemen. De frisse wind al dan niet in combinatie met de zon, zorgen ervoor dat uw kleding, handdoeken en overige was lekker fris gaan ruiken. Dit is voor de meeste mensen de grootste motivatie om de was buiten de hangen.
Heb je een veranda of overkapping in je tuin? Bevestig dan een aantal waslijnen onder de overkapping en hang je kledingstukken eraan. Natuurlijk kun je ook een wasrek onder de overkapping plaatsen. Verder is het handig om de kledingstukken en handdoeken zo vroeg mogelijk buiten hangen.
Kun je ze nogmaals laten drogen of is er een nieuwe wasbeurt nodig? Als het regent terwijl de was buiten hangt, is het verstandig om je kleren snel naar binnen te halen. Zo voorkom je dat je kleren nog natter worden en zullen ze sneller opdrogen. Over een beetje regen hoef je je geen zorgen te maken.
Met een luchtontvochtiger kan men goed de was drogen. De was hangt men aan een lijn of rek en de luchtontvochtiger droogt de was door de lucht licht te verwarmen en de luchtvochtigheid te verlagen. De was droogt hierdoor sneller, slijt niet, alle was droogt in een keer en het stroomverbruik is laag.