Winegums krijgen hun consistentie van gelatine, die uit gekookte varkenshuid en kalfsbotten wordt gewonnen. Maar daar proef je niets van. Door het koken van varkenshuid en kalfsbotten wordt gelatine gewonnen, een gelig bindmiddel zonder geur of smaak. Het wordt in winegums verwerkt om de snoepjes kneedbaar te maken.
Winegums zijn snoepjes gemaakt van suiker, gelatine, kleur- en smaakstoffen met elkaar gecombineerd. Van origine komen de snoepjes uit het Verenigd Koninkrijk. Hier werden ze in 1909 voor het eerst gemaakt door Charles Maynard. Zijn vader was eigenaar van een kleine snoepwinkel in Londen en zijn zoon maakte de snoep.
Ingrediënten: glucosestroop, suiker, zetmeel, gelatine, voedingszuur (melkzuur), plantaardige oliën (kokos, koolzaad),natuurlijke aroma's, concentraat van (zwarte wortel, zwarte bes, wortel, spirulina, saffloer), glansmiddel (bijenwas), kleurstoffen (paprika extract, curcumine).
Waarom winegums goed zijn voor collageenproductie
De aminozuren proline en glycine vind je in gelatine. Neem een uur voor het trainen een portie van 15 gram gelatine + 50 mg vitamine C, en het effect van je training op de collegeenproductie is twee keer zo groot door de combinatie met gelatine en vitamine C.
Winegums zijn zachte, halfdoorzichtige snoepjes met felle kleuren. Ze komen oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en worden gemaakt van gelatine met zoet-, kleur- en smaakstoffen, soms uit vruchtenconcentraat.
Eén winegum (5 gram) bevat 12 kilocalorieën, bestaat voor 2.8 gram uit koolhydraten (waarvan 2.8 gram suiker) en 0 gram vet. Eet er niet teveel, maar een handje winegums na een zware training kan dus helemaal geen kwaad!
Het positieve aan winegums is dat er koolhydraten in zitten die snel energie leveren. Dit kan handig zijn voor duursporters. Tijdens een lange duurtraining is het een makkelijke manier van snelle suikers binnenkrijgen. Vaak hebben wielrenners dan ook een aantal winegums in hun zak.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop. In totaal gaat er voor miljoenen euro's van over de toonbank.
In gummiberen zit de stof gelatine. Als je gelatine in water legt, dan absorbeert de gelatine water. Dit komt door osmose, een proces waarbij een stof wel het water maar geen andere stoffen opneemt. Als de gelatine in de gummibeer water opneemt, dan zwelt de gummibeer op.
In 1909 vond een zekere Charles Gordon Maynard ze uit in het atelier van de snoepwinkel van z'n vader. Hij gaf z'n snoepje vijf verschillende kleuren en vormen, en noemde ze “port, sherry, champagne, claret en burgundy”. Da's meteen ook de link met de naam 'winegum', want echte wijn zit er niet in.
Gelatine is een bindmiddel dat uit dierlijk slachtafval (meestal huiden en botten van runderen en varkens) wordt gehaald. Gelatine is één van de belangrijkste vegetarische instinkers.
De smaak van winegums
Iedere kleur heeft zijn eigen fruitsmaak, zoals citroen, sinaasappel en aardbei of framboos. Per merk kan de precieze smaak verschillen.
Welkom in de middenstand. Handelsvertegenwoordigers voorzien inmiddels heel Duitsland van HARIBO-producten. In 1933 is het bedrijf op een solide MKB-basis inmiddels gegroeid tot 400 medewerkers. Tegelijk wordt ook het hoofdgebouw van de fabriek in Bonn opgeleverd.
In 1731 ontwikkelde het Italiaanse bedrijf Amarelli een methode om het sap uit de zoethoutwortel te winnen. Een kleine 30 jaar later vermengde de Britse scheikundige George Dunhill suiker met drop en verkocht het voor de eerste keer als snoepgoed.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
Wielrenners houden niet van de fietsbel, omdat het zorgt voor extra gewicht en omdat het de aerodynamica aantast. Desondanks is het hebben van een bel op de fiets wel verplicht, ook als je met een racefiets rijdt.
Een gebroken sleutelbeen is zonder twijfel een van de meest voorkomende kwetsuren bij wielrenners. Egan Bernal, Robert Gesink, Wilco Kelderman en Rigoberto Uran zijn slechts enkele namen uit een lange rij dit seizoen. Gelukkig bewijst Egan Bernal dat je vervolgens 'gewoon' weer een Tour de France kunt winnen.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Hard snoep tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Ingrediënten. glucosestroop, suiker, gelatine, dextrose, voedingszuur (citroenzuur), aroma, vruchten- en plantenconcentraten (appel, zwarte bes, wortel, hibiscus, rammenas, saffloer, spirulina, zoete aardappel), glansmiddel (bijenwas wit en geel, carnaubawas).
Je kunt er lekker lang op zuigen en de originele winegums van Bassetts zijn qua smaak onevenaarbaar. Het testpanel was het er over eens - de beste kleur moet zwart zijn. Die bijzondere zwarte bessensmaak kom je niet overal tegen. Geel is natuurlijk citroen, oranje is sinaasappel en groen zou limoen kunnen zijn.