Het middenrif scheidt de borstholte en de buikholte van elkaar. Boven het middenrif liggen de longen en het hart, en onder het middenrif liggen organen zoals de maag, lever en darmen.
Ga naar de huisarts om te weten waar het bij u door komt. Bel direct bij pijn of druk in de borst met 1 van deze klachten erbij: De pijn of druk begint opeens bij inspanning of stress. De pijn verdwijnt niet als u rustig gaat zitten.
Het middenrif is een spierrand met daaraan een peesplaat die samen de afscheiding vormen tussen de borst- en buikholte. Het middenrif heeft een belangrijke functie bij de ademhaling. Het is de belangrijkste spier waarmee we inademen.
Het middenrif is de grote ademhalingsspier die als een koepel onder je longen ligt. Het middenrif is vaak ontregelt en voelt pijnlijk aan na een COVID-19 infectie. Ook is er vaak sprake van kortademigheid.
Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
Het middenrif is een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm doorheen loopt van borstholte naar buikholte.
Klachten en symptomen
Dit betekent dat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluit en als er door een middenrifbreuk een deel van de maag omhoog is verplaatst naar de borstkas. Dit kan brandend maagzuur veroorzaken, ook wel refluxklachten genoemd.
Verkramping van de middenrif spier heeft direct gevolgen voor het functioneren van het hart-ritme systeem: bloedsomloop en ademhaling. De bloeddruk kan erdoor hoger of lager worden. Het is mogelijk dat ademnood, hoge oppervlakkige ademhaling of zelfs hyperventilatie optreed.
Wat zit er onder je ribben in het midden? Alvleesklier, acute ontsteking De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 – 3 cm dik. De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik.
De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik. De alvleesklier heeft 2 belangrijke functies: Het maken van spijsverteringsenzymen, deze komen via de afvoerbuis van de alvleesklier in de dunne darm terecht. Het regelen van de bloedsuikerspiegel in het lichaam.
Ga op uw rug liggen met een kussen onder uw hoofd en een ander kussen onder uw knieën. Plaats een hand op het bovenste deel van uw borst en een hand net onder uw ribben op uw buik. Adem langzaam in door uw neus en voel hoe uw buik zachtjes tegen uw hand drukt.
Pijn met uitstraling naar de rug. Branderig gevoel of pijn achter het borstbeen. De pijn wordt erger bij liggen of het rekken of buigen van je lichaam. Oprispingen of zuurbranden (reflux)
De meeste mensen merken het niet eens dat ze een maagbreuk hebben, omdat ze nergens last van hebben. Soms is er sprake van een vol gevoel. Anderen hebben last van maagzuur. Ze ervaren een branderig gevoel onderin de borststreek, doordat de zure maaginhoud de slokdarm inloopt.
De natuurlijke opening in het middenrif kan te groot worden, waardoor de maag (en/of andere buikorganen) richting de borstholte kan verplaatsen. Hierdoor kan het maagzuur gemakkelijker de slokdarm in stromen. Ook kan de maag op het hart of de longen drukken, doordat deze richting de borstholte is verplaatst.
Wanneer leefregels en medicijnen geen verlichting meer geven, kun je een operatie ondergaan. Daarbij wordt het bovenste stuk van de maag om de onderkant van de slokdarm gedraaid. Hierdoor kan de maag niet meer omhoog door de opening in het middenrif en zullen je klachten verdwijnen.
In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm (borstholte) doorheen loopt naar de maag (buikholte). Bij een middenrifbreuk is de opening tussen borst- en buikholte wat wijder dan normaal. De middenrifbreuk kan aangeboren zijn (hernia diafragmatica) of op latere leeftijd ontstaan (hiatus hernia).
Als de terugslagklep tussen de slokdarm en de maag lekt, stromen er maagsappen terug naar de slokdarm. Daardoor kan de slokdarm geïrriteerd of ontstoken raken en daar kunt u last van hebben. Dit wordt brandend maagzuur genoemd.
Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Veelvoorkomende symptomen van een slokdarmontsteking zijn: slikklachten, pijn of een branderig gevoel achter de borst of in de maagstreek, boeren en oprispingen. In zeldzame gevallen kunnen er bloedingen in de slokdarm plaatsvinden.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
De nervus phrenicus is de zenuw die het middenrif doet samentrekken. Deze is kwetsbaar en raakt daarom nog weleens beschadigd, wat leidt tot een gehele of gedeeltelijke diafragmaverlamming.