Conclusie: Wanneer je moet kiezen tussen pizza of pasta en een zo voedzaam mogelijke keuze wilt maken, dan kan je het best kiezen voor pasta.
Gezond uit eten bij de Italiaan
Een pastagerecht is heel geschikt als voor- of hoofdgerecht. Een kleine portie pasta gaat goed samen met een salade of een stukje vis of gevogelte. Een gewone pizza bevat veel calorieën. Daarom kies je beter voor een (vegetarische) pizza met groenten.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Calorieën. Goed, volkorenpasta is dus het gezondst en meest voedzaam volgens het Voedingscentrum. Maar hoe zit het qua calorieën? Ook dan komt volkorenpasta er het best vanaf: in 100 gram witte pasta zitten namelijk 142 calorieën en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn.
Hoeveel calorieën zitten er in pasta? In 100 gram gedroogde pasta zitten ongeveer 370 kilocalorieën. De hoeveelheid calorieën kan per pastasoort verschillen, maar in normale pasta, gemaakt van harde tarwe, is de gemiddelde hoeveelheid calorieën ongeveer 370 kilocalorieën per 100 gram.
Aardappelen verzadigen voor zijn caloriewaarde dus bijna dubbel zoveel dan bruine pasta en bijna drie keer zoveel als witte pasta. Dit heeft wellicht te maken met dat aardappelen minder hoge caloriedichtheid hebben. Wil je beter gevuld zitten en niet teveel calorieën hebben?
'Het proces dat pasta doorloopt is niet anders dan dat van bijvoorbeeld brood. Bovendien kan pasta zelfs gezonder zijn,' zegt Rizzo. 'Brood bevat namelijk vaak toegevoegde suikers en vulstoffen. Pasta bestaat enkel uit tarwe en water én is verrijkt met B-vitamines.
Daarnaast gaat het onderzoek uit van 3,3 servings per week. Een serving is 58 gram. Meestal rekenen we in Nederland 75 tot 100 gram per persoon. Maar als je het bij gezonde sauzen en kleine porties houdt, kun je prima pasta blijven eten.
Pizza zal je niet vaak tegenkomen in een lijst van gezonde maaltijden, maar toch wijzen onderzoeken uit dat regelmatig pizza eten heel gezond is. Wanneer je namelijk kiest voor een goede pizza met originele ingrediënten, verlaag je het risico op kanker van het maag- en darm stelsel.
Het gezondst is een pizza met groenten of maak een bewuste keuze in onze bodems. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Zó aan je max
Zeker met een pizza van een pizzaketen zit je snel over je maximum van 6 gram zout per dag. Ook met de supermarktpizza kom je al in de buurt. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk en nierziekten bijvoorbeeld. En ook qua calorieën tikt het dus aardig aan.
Wat zijn goede keuzes? Voorgerecht: (volkoren)brood met een beetje tapenade, groentesalade of carpaccio. Hoofdgerecht: een vegetarisch gerecht met bijvoorbeeld peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten, bruine bonen), vis, mager vlees (zoals biefstuk, kip of kalkoen) of wild. Bestel geen extra porties friet.
Kapsalon. Het gerecht met de aller-, allermeeste calorieën is toch echt de kapsalon.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Rijst bevat vitamines en mineralen die pasta niet bevat, waaronder foliumzuur, B-vitamines (tenzij de pasta is verrijkt), ijzer en zink, maar Rizzo zegt dat deze hoeveelheden erg klein zijn. Voor degenen die een glutenvrij dieet volgen, is rijst een goede optie.
Ja en nee. Veel mensen denken dat je van het eten van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Maar de koolhydraten uit pasta zijn het probleem vaak niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Brood en aardappelen zijn geen calorie-rijke voedingsmiddelen. 100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal.
Conclusie. Het lijkt er dus op dat er geen duidelijk antwoord is welke gezonder is: noedels of rijst. Beide hebben voor- en nadelen en de ene is misschien beter voor jouw gezondheidsbehoeften dan de andere. Het soort noedels en rijst dat je eet, zal ook een doorslaggevende factor zijn.
Pasta blijkt absoluut geen dikmaker, maar heeft juist het tegenovergestelde effect. Regelmatig pasta eten kan je BMI (body mass index) verlagen en verkleint de kans op overgewicht.
Naast witte pasta heb je ook volkorenpasta. Dit bevat meer vezels doordat het gemaakt is van de gehele graankorrel. Vezels zorgen ervoor dat je sneller vol zit waardoor je er minder van gaat eten. Het is dus een goed alternatief voor als je op je gewicht wil letten.
Spaghetti (1 portie) bevat 220 calorieën.