Geloof het niet of niet, maar een slak heeft meer tanden dan een haai! Een slak kan wel meer dan 25.000 tanden hebben en haaien hebben er 'maar' 3.000. De slak verstopt al deze kleine tandjes op zijn tong en schraapt hiermee kleine stukjes van de blaadjes af die hij zo opeet.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes.
Op de kop zijn de twee gesteelde ogen zichtbaar, de steeltjes worden tentakels genoemd. Lang niet alle slakken hebben echter ogen, de soorten die ze wel hebben kunnen alleen lichtverschuivingen waarnemen.
Dat hangt van de slakkensoort af, maar de meeste grotere slakken hebben al gauw twee of drie jaar nodig om volwassen te worden, en kunnen dan, als ze tenminste niet ten prooi vallen aan een zanglijster, egel of een andere slakkenvreter, nog zeker een paar jaar als volwassen slak doorleven.
Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren. Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.
Voorbeelden van inheemse planten die slakken uit de weg gaan zijn: bosanemoon, wilde akelei, zulte, vingerhoedskruid, klimop, inheemse viooltjes, inheemse varens, ooievaarsbek en kruiden als tijm, bieslook en daslook.
Voor het eerst zijn wetenschappers er getuige van geweest dat ook slakken even wegdommelen. De poelslak (Lymnaea stagnalis) bleek zo'n tien procent van zijn tijd slapend door te brengen. Opvallend genoeg slaapt het dier niet op vaste tijden.
Ze ontdekte dat de diertjes goed in staat zijn om weer naar huis – in dit geval: haar tuin – te komen. Slakken die negen meter verplaatst werden, kwamen zonder enige moeite terug en er was zelfs een exemplaar dat het presteerde om 90 meter te reizen.
Water en slijm
Het lichaam van een slak bestaat voor een heel groot deel uit water. Bij landslakken zorgt de slijmerige huid er voor dat ze niet uitdrogen. Het slijm komt vooral van pas bij de voortbeweging van de dieren. Wanneer slakken verticaal moeten klimmen, scheiden ze een ander soort slijm af.
Slakken kunnen in principe zichzelf bevruchten, ze bezitten zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen. Als een slak de kans krijgt, doet hij het met een ander.
Wist je dat een slak drie jaar kan slapen? In geval van nood of extreme kou kan een slak 3 jaar zonder eten en dus ongestoord al die tijd slapen.
De slak daagt het zijn hele leven met zich mee. Zijn lichaam is niet meer dan een hoofd en een voet. Op zijn hoofd heeft hij twee voelsprieten. Die kan hij intrekken, als hij dat wil.
Neen, slakken kunnen niet gillen. Ze hebben geen stembanden en geen longen.
Opzich is "bellen blazen" niet zo probleem. Meestal komt dit door het happen naar voer waardoor er wat lucht mee naar binnenkomt, dit kan de vis (indien gezond) zelf goed reguleren. Slakken kun je het beste gewoon uitvangen als het er te veel worden. Zaken als leenkogels vind ik persoonlijk een beetje over het randje.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (🤢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Populaire rustplaatsen zijn stukken hout, stenen en bladeren, maar ook spleten in huizen of de bovenkant van buitendeuren. Naaktslakken hebben geen huis om zich in terug te trekken - zij graven zich in. Dat kan tot een meter diep zijn. Slapen doen slakken trouwens vaak in groep, hoewel ze niet in groep leven.
"Want zwemmen kunnen ze niet." Is de tuin schoon, dan is de kans op slakken kleiner, omdat ze zich volgens Vriend graag verbergen tussen rottende bladeren en andere plantenresten, stenen en afval. "Zorg voor lucht en licht rond de planten.
Nee. Sommige slakken hebben wel een huisje, maar ze kunnen niet zoals mensen via het slakkenhuis horen. Ongewervelde dieren (wat slakken zijn) hebben namelijk geen zintuigen om te kunnen horen.
Hoe ver zit de slak terug in zijn huisje? Is dit niet zo ver, ligt de slak nog niet zo lang buiten het aquarium. Zit de slak wel een stuk verder naar binnen dan is er een goeie kans dat de slak daar al langer dan 48 uur ligt. Een appelslak kan zeker een paar dagen zonder water.
Zoals gezegd dienen ze als voer voor egels en vogels, dat alleen al is nuttig. Daarnaast ruimen naaktslakken dode planten op, en in de grond woelen ze de aarde om. Niet zomaar doodmaken dus, die naaktslak.
Een slak ademt door zijn hele huid, maar ruikt via een soort gat halverwege zijn lichaam. Ondanks dat slakken geen neus hebben, ruiken ze wel.
Slakken zijn tweeslachtig doch moeten voor de voortplanting paren met een soortgenoot. Na de paring legt elke slak (vanaf april) zijn eitjes af in slijm onder aardkluiten, boomschors, … Uit deze kleine, glazige bolletjes komen na een 3-tal weken kleine slakjes die zich onmiddellijk beginnen te voeden.
Anus op de kop
De achterkant van het dier zit feitelijk boven zijn kop. Het voordeel daarvan is dat de buik van de slak, met alle ingewanden en de geslachtsorganen, teruggetrokken kan worden in de schelp. Als een slak poept komen de uitwerpselen eigenlijk op zijn kop.
Zo zijn er slakken die 30 centimeter in 3 minuten kruipen. Op een gladde ondergrond legt de slak ongeveer 5 meter per uur af. Wat ook mee speelt is dat slakken veel vocht verliezen door het slijmdraad dat ze achterlaten bij het kruipen. Voordat een slak weer verder kan moet hij zijn watervoorraad aanvullen.