er is een oneindig aantal soorten soep, het wordt alleen maar beperkt tot het aantal verschillende ingredienten die je ervoor hebt. alle groenten, alle soorten vlees en alle soorten vis kun je gebruiken.
1. Tomatensoep. Het zal je niet verbazen dat de tomatensoep het meest populair is, maar om eerlijk te zijn, is dit lang niet altijd een zelf gemaakte soep.
Ja, veel lekkere gezonde soep is oranje. Oranje van de zoete aardappel, pompoen, of in deze: wortel. Een soep van wortel met gember smaakt heerlijk kruidig, en geeft jouw een pure boost betacaroteen!
Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen. Het beste resultaat krijg je als je 2 keer per dag een kom kippensoep of –bouillon eet als je griep hebt.
Daarnaast bestrijdt tijm de bacteriën en versterkt het keukenkruid je afweersysteem. Doe zeker ook gember in je wortelsoep. Het is een echte genezer die tegelijk helpt tegen de misselijkheid. Ook kurkuma brengt je spijsvertering weer in orde en is ontstekingsremmend.
Soep, en liefst kippensoep
Griep gaat vaak gepaard met verstopte neus en hoesten. Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat.
De voedingsdriehoek adviseert om elke dag voldoende water te drinken. Soep kan, ter afwisseling van een glas water, bijdragen tot de dagelijkse inname aan vocht. Met een kom gezonde soep (200 ml) neem je ongeveer een zevende van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vocht in (ongeveer 1,5 liter).
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig soep eten minder zwaarlijvig zijn. Soep levert doorgaans weinig calorieën voor een groot volume (gemiddeld minder dan 100 kcal voor 250 ml groentesoep) en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Het is dan ook een ideaal voorgerecht.
Wat houdt een soepdieet in? Tijdens het dieet mag je elke dag onbeperkt soep eten. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg water drinkt en ongezoete thee/koffie. Andere voedingsmiddelen zoals groenten, vlees en fruit zijn op bepaalde dagen toegestaan.
Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel 'vulling' in zit zoals b.v. bij bouillabaisse. Voor gewone soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.
Smullen van soep zit met recht en reden in de lift. Al was het maar omdat het een eenvoudige manier is om voldoende groenten te eten. Wie moeite heeft om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van 300 gram te halen, moet maar even tellen.
Snert of erwtensoep? Deze dikke soep gemaakt van spliterwten is een echte winterse traditie. Het is ook zeker een hoofdrolspeler tijdens de koek en zopie en Nieuwjaarsduik. De erwtensoep wordt traditioneel geserveerd met rookworst, roggebrood en katenspek.
Veel te veel zout, zo vond Questionmark. Dat is nu teruggedraaid: ze bleken een oud etiket te hebben onderzocht. Unilever, waar Unox onder valt, wees het bureau op de ingrediënten van de tomatensoep-in-blik. Het onderzoeksbureau bleek een oud blikje te hebben onderzocht, in plaats van het vernieuwde recept.
Waarom moet je kippensoep zeven? Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen. Soep wordt snel zuur als je die te lang uit de koelkast laat staan met de deksel op de pan (of op een andere manier afgesloten).
Kant-en-klare soep is veel te zout
En dat terwijl we niet meer dan 6 gram zout per dag binnen zouden moeten krijgen met ons eten. Veel zout is nadelig voor de bloeddruk, het hart en de bloedvaten en mensen met nierproblemen moeten extra oppassen met het gebruik van zout.
Tomatensoep is goed voor de bloeddruk en bloedvaten
Tomatensoep kan hier dus gunstig voor zijn. Bovendien bevat een heerlijke kom tomatensoep ook een ruime hoeveelheid vitamine C, wat juist weer helpt om je bloedvaten sterk en soepel te houden. Een super combinatie van voedingsstoffen dus!
Soep in de koelkast zetten Als de soep goed is afgekoeld, kun je deze in de koelkast zetten. Je kunt de pan in zijn geheel in de koelkast zetten, afgedekt met vershoudfolie. Je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. De soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar.
Vooral groene, oranje en rode voedingsmiddelen bevatten veel vitaminen. Maak, als je er tijd voor hebt, zelf bouillon van botten. Die bevat extra veel vitaminen en mineralen, véél meer dan een kant-en-klaar bouillonblokje. Dat laatste bevat trouwens meestal ook erg veel zout.
Overigens maakt het verder niet veel uit welke soep je eet. Een tomatensoep die je vers hebt gemaakt, is niet veel gezonder dan een uiensoep of een groentesoep, of andersom.
Veel vitamines, mineralen en vezels
Hoe langer je de soep kookt, des te meer vitamines en mineralen er verloren gaan. Maar, er komen juist ook vitamines en mineralen vrij door het koken die je lichaam hierdoor beter kan opnemen, zoals lycopeen in tomaten en bètacaroteen in wortelen, oranje en groene groenten.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Nog een voordeel van kippensoep: diverse studies hebben uitgewezen dat kippensoep je weerstand en spijsvertering verbetert en helpt om je neusslijmvliezen te herstellen als je verkouden bent. Tomatensoep komt je immuunsysteem overigens ook ten goede; dit is te danken aan de lycopeen in de tomaten.