Geef een korte introductie over jezelf met ons voorbeeld: "Ik heet [naam] en ben [leeftijd] jaar. Ik ben [schets kort je gezinssituatie: getrouwd/alleenstaand/kinderen]. Mijn karakter is te beschrijven als [geef een paar eigenschappen die ook aansluiten bij het profiel van de functie].
Een anekdote
Bij voorkeur iets dat je zelf hebt meegemaakt. Het mag gerust wat uitvergroot zijn, maar wel op een manier die bij jou past. Maak vervolgens het bruggetje naar je onderwerp. Zo gids je jouw publiek op een vermakelijke manier de inhoud in en laat je meteen een stukje van jezelf zien.
Iemand voorstellen betekent in de standaardtaal in de eerste plaats dat een persoon aan anderen wordt voorgesteld, dat hij of zij bij iemand wordt gebracht om kennis te maken. (1) Fien stelde hem voor aan haar vriendinnen. (2) Hij vond het kerstdiner een mooie gelegenheid om zijn nieuwe vriend voor te stellen.
Er zijn veel verschillende situaties waarin je jezelf moet voorstellen, zeker op de werkvloer. Telkens als je nieuwe mensen ontmoet, zal je jezelf moeten introduceren. Als je jezelf oprecht, enthousiast en zelfverzekerd introduceert, maak je meteen een goede eerste indruk. Dat begint al bij je sollicitatiebrief.
Stel jezelf voor aan iedereen die je ontmoet, zorg dat je als korte 'pitch' in een paar zinnen kunt vertellen wie je bent en wat je komt doen. Vraag ook belangstellend naar de functie van degene tegenover je en probeer sowieso haar of zijn naam en afdeling te onthouden, maar blijf niet te lang kletsen.
Voorbeeld 'vertel over jezelf'
Ik ben begonnen als (eerste functie) en sinds … jaar werk ik als (huidige functietitel) bij (bedrijf). In de loop der jaren heb ik mezelf goed weten te ontwikkelen op/gemerkt dat het mijn kwaliteit is om (noem hier 1 of 2 zaken waar je goed in bent op je werk, inhoudelijk en persoonlijk).
Als je de drie aspecten van compassie vertaalt naar mild zijn voor jezelf, betekent compassie hier: Jezelf troosten en ondersteunen. Erkennen dat iedereen pijn, moeilijkheden en tegenslagen ervaart. Je bewust worden van en openstaan voor je eigen lijden.
Voeg een korte verklaring toe van wie u bent en waarom u contact opneemt met de persoon, maar ga niet te veel in detail. Dit zal de ontvanger helpen het doel van de email te begrijpen en, indien goed gedaan, hen aanmoedigen om deze te openen. Geef details door zoals: Uw naam.
Laat persoonlijke sprankeling uit je korte bio spreken. In het beste geval wordt in je korte bio zowel je toon, je stijl, je ervaring als je expertise duidelijk, het liefst met een 'eigenwijze twist' die bij jou past, niet geforceerd, maar kloppend in het geheel. Verlevendig je korte bio met wapenfeiten.
stel je open op • luister actief • stel gerichte vragen en vraag zo nodig door • stel open vragen, dit zijn vragen die beginnen met 'hoe', 'wat', 'wanneer', 'waarom', 'welke' etc. Voor de hulpvrager is het prettig als je ook wat over jezelf vertelt.
Wat zijn mijn sterke punten? De term sterke punten zegt het eigenlijk al: dit zijn positieve eigenschappen, oftewel, dingen waar jij goed in bent. Dan hebben we het niet over goed kunnen tekenen (dat is dan weer een vaardigheid), maar bijvoorbeeld wel over behulpzaam zijn.
Tip 1: Stel een vraag aan het publiek voor een krachtige opening. Als spreker wil je jouw publiek direct bij je presentatie betrekken. Door een vraag te stellen kun je op interactieve wijze starten. Maar; maak het wel een gesloten vraag, en denk goed na over een vraag die de kern van jouw verhaal raakt.
Ik vond het erg leuk/fijn/gezellig/prettig om met je te werken. Bedankt voor de fijne samenwerking! We gaan je hier missen./Jouw enthousiasme en inzet ga ik hier zeker missen. Bedankt en wie weet komen we elkaar nog eens tegen!
Voor de eerste werkdagen is het verstandig om op safe te spelen. Zonder uitspattingen en liever ietsje overdressed dan underdressed. Wees voorzichtig met té opvallende schoenen, sieraden, nagellak of dat te gekke printje.
Je identiteit vormt zich door niet alleen hoe je bedraad bent, maar ook ervaringen in het verleden, de boodschappen van je ouders en belangrijke anderen. Wie je bent is ook 'je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen'. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken.
Dan gaat het over het vinden van jouw authentieke kern: wat vind jij echt leuk, hoe gedraag jij je vanuit je natuurlijke kern, welke kleding draag je écht graag, van wie houd je echt, welk werk boeit je echt, wat is echt belangrijk voor jou? Al die sub-vragen kleuren samen jouw authentieke kern in.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.