De uitnodiging voor een gesprek over de arbeidsvoorwaarden zit al in je inbox en je nieuwe werkgever vraagt om een loonstrook van je huidige werkgever. Een organisatie kan dat doen omdat ze willen weten of de salarisindicatie past binnen hun budget.
Soms bieden criminelen een identiteit te koop aan, soms gebruiken ze de gegevens om een lening af te sluiten of een bankrekening te openen. Ook kan er gefraudeerd worden met uitkeringen. Des te meer reden om zeer secuur met uw persoonlijke gegevens om te gaan.
Ja, dat mag een werkgever vragen. Er is momenteel geen regel die dat verbiedt. Andersom is er ook geen regel die de sollicitant verplicht om zijn loonstrook te verstrekken.
Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je jouw arbeidsvoorwaarden met je toekomstige werkgever. Denk aan zaken als werktijden en -dagen, salaris, vrije dagen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals scholing of een auto van de zaak. Het arbeidsvoorwaardengesprek is een belangrijk gesprek.
Geef als tegenbod het hoogste salaris dat je met redelijke argumentatie kan onderbouwen. Geef eerst de argumenten voor je startbod en houd andere geschikte argumenten nog even achter voor andere arbeidsvoorwaarden. Vraag naar de motivering van je werkgever voor bepaalde keuzes. En houd te allen tijde de sfeer goed.
Heeft een kandidaat aangegeven hoeveel salaris hij of zij wil ontvangen en wil je een tegenbod doen? Er valt helaas niet concreet te zeggen wat een acceptabel tegenbod is. Dat is namelijk afhankelijk van de schaarste op de arbeidsmarkt.
Als je merkt dat je loonstrook niet klopt kun je bij je werkgever eisen dat het wordt gecorrigeerd. Een correcte loonstrook is een plicht van de werkgever. Hij of zij hoort zich te houden aan de wet en, indien van toepassing, een cao. Mijn advies: ga zeker klagen als het je overkomt!
De meest voorkomende vorm van vervalsingen zijn gemanipuleerde loonstrookjes. Sommige worden op amateuristische wijze bewerkt, bijvoorbeeld door tientallen procenten bij het salaris te verzinnen, maar de optelsom onder aan de streep niet aan te passen. Ook bankafschriften zijn een geliefd doelwit van sjoemelaars.
Veel werknemers krijgen iedere maand een loonstrook, maar dat is niet verplicht. U krijgt in ieder geval een loonstrook bij de betaling van uw eerste salaris.
Over de gewerkte uren van personeel met een oproepcontract wordt er namelijk meestal geen toeslag berekend. Deze medewerkers zijn immers aangenomen om op onregelmatige arbeidstijden opgeroepen te worden. In dit geval is het salaris per uur vaak hoger, waardoor de afwezigheid van de ORT minder opvalt.
Een goed salaris is een belangrijke drive om te kiezen voor een andere werkgever. Gedeeltelijk wordt de hoogte van het salaris bepaald door de branche waarin je werkt, de CAO waaronder je valt, door de functie die je uitoefent, door de opleiding die je hebt gevolgd én door de ontwikkelingsmogelijkheden die er zijn.
Bij het bepalen van een salarisindicatie kijk je goed naar de factoren die van invloed zijn op je salaris: functie, opleidingsniveau, leeftijd, ervaring, branche, cao, arbeidsmarkt, regio. Je kan ook een salarischeck doen. Daarmee kijk je naar de gemiddelde salarissen van mensen in vergelijkbare functies.
Je loon hangt af van je functie
Dan moet je werkgever jou altijd het loon betalen dat in de cao is afgesproken. Dit wordt soms ook wel het garantieloon genoemd. In bijna alle cao's zijn functies ingedeeld in loonschalen. Hoe zwaarder de functie, hoe hoger de loonschaal waarin de functie is ingedeeld.
Stam salaris: Hier vind je je bruto salaris per tijdvak op basis van een voltijd dienstverband. Uren per week: Het aantal uren per week waarover je salaris ontvangt. Dit hoeft niet gelijk te zijn aan het aantal uren dat je per week werkt.
Loonstrookje verplicht
De werkgever moet bij de eerste loonbetaling een specificatie van uw salaris geven, het zogenoemde loonstrookje. U krijgt een nieuwe loonstrook als er iets verandert in uw loon. Of in de inhoudingen zoals premies voor sociale lasten of pensioen.
Wanneer de heffingskorting hoger is dan de te betalen loonheffing, dan zal er geen loonheffing worden ingehouden op het salaris. Dit is tot een loon van € 4.260 (2022) en € 5.052 (2023). De grens kun je terugvinden in de witte maandtabel voor de loonheffing (Belastingdienst).
het basissalaris zelfst. naamw. Verbuigingen: basissalarissenVerbuigingen: basissalarisje salaris zonder extra toeslagen of bonussen Bron: WikiWoordenboek.
Werkgevers mogen het wettelijk minimumloon (WML) niet contant betalen, maar moeten dit via de bank doen. Wat een werknemer meer dan het minimumloon verdient, mag de werkgever wel contant betalen. De werknemer kan de werkgever machtigen om het volledige loon over te maken naar een andere bankrekening.
Bij het verwerken van de salarisadministratie komen correcties of wijzigingen voor die hadden moeten plaatsvinden op je verloning in het verleden. Bijvoorbeeld bij het ingaan van een nieuw CAO waardoor je recht hebt op een loonsverhoging.
Je hebt het recht om bij een nieuwe baan te onderhandelen over je salaris. Vraag na of er afspraken in de cao of bedrijfsregeling staan over het salaris.
Onderhandelen over je loon kan op verschillende manieren. Je kunt vragen om netto meer te verdienen, maar ook extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen of extra vakantiedagen kunnen deel uitmaken van je onderhandeling.
Laat zien dat je dankbaar bent door iets positiefs te zeggen over het proces, over het bedrijf of over het gesprek dat je hebt gehad. Leg uit dat je besloten hebt het aanbod af te wijzen, omdat je het salaris niet competitief vindt. Vertel eventueel ook dat je onderzoek hebt gedaan naar salarissen. Eindig positief.