als je snel eet (sneller dan 20 minuten) krijgen je hersens te laat het signaal dat je verzadigd bent. Je blijft dus langer dooreten dan nodig is. Steeds meer studies wijzen uit dat snel eten en slecht kauwen leidt tot vetopslag, overgewicht en vermoeidheid.
Wat blijkt, de snelle eters hebben 11,6 procent meer kans op overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Voor normale eters komt het risico op 6,5 procent en de langzame eters scoren met 2,3 procent het best.
Hoewel je op het grootste deel van het spijsverteringsproces geen invloed hebt, kan je wel degelijk te snel eten. Snel eten wil vooral zeggen niet mindful en te weinig en/of te snel kauwen. Hierdoor produceer je te weinig spijsverteringsenzymen en kunnen de verteringsenzymen die je wel produceert niet goed overal bij.
Langzaam eten is gezond
Door meer te kauwen kan het lichaam meer voedingsstoffen opnemen. Ook zorgt het voor minder gasvorming in de darmen. Ons lichaam krijgt, door langzaam te eten, meer tijd om het verzadigingssignaal te verwerken waardoor we automatisch minder eten en de kans op overgewicht verkleinen.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
Om dat échte verzadigingsgevoel te krijgen na het eten van 1 bord moet je soms ook gewoon even wachten. Nu je weet dat je lichaam er gemiddeld 20 minuten over doet om je het signaal te geven dat het genoeg heeft gehad kun je na het eten van je bord 20 minuten wachten om eens goed te luisteren naar je lichaam.
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.
Het duurt ongeveer 15-20 minuten voordat je brein het signaal stuurt dat je vol zit. En de meeste mensen hun maaltijden duren korter dan deze 15-20 minuten. Je kunt je dus voorstellen dat je in deze periode makkelijk meer kunt eten dan je nodig hebt. En als je dat bij veel maaltijden doet, stapelt dit op.
Vaker eten op een dag resulteert uiteindelijk in minder vetopslag en een hogere vetverbranding. Om af te vallen moet je wel zorgen dat de 6 maaltijden gezonde maaltijden zijn. Als je vette snacks en zoetigheid kiest dan zul je natuurlijk zeker niet afvallen.
Niet genoeg kauwen (en gehaast en met onvoldoende aandacht eten), zorgt ervoor dat je na het eten een opgeblazen gevoel hebt, de voedingsstoffen onvoldoende kunnen worden opgenomen, je een sterk ruikende ontlasting krijgt (die vaak plakkerig is of juist te hard en onverteerde etensresten bevat).
Gaat het verteringsproces sneller dan normaal als je veel eet? “Nee, juist niet. De maag kneedt en verdeelt het voedsel in kleine hapklare brokjes en die gaan vervolgens mondjesmaat richting de darmen. De capaciteit van de darm is echter beperkt.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Gevolgen van overeten
Door eetbuien voel je je niet meer de moeite waard en ga je steeds meer onzeker over jezelf denken. Een eetstoornis zoals binge eating disorder maakt je eenzaam, je doet het immers zelf, stiekem.
Fruit hydrateert namelijk en dat is weer ideaal omdat je ´s nachts minstens 0,5 liter vocht verliest. Een stuk fruit eten in de ochtend kan het verloren vocht dus weer aanvullen. Daarnaast is fruit licht verteerbaar. Dat is gunstig, omdat je spijsvertering ´s ochtends nog op gang moet komen.
Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000. Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.
Honger is een positieve emotie omdat het ons aanzet om te bewegen en naar voedsel te zoeken. Terwijl we honger hebben zijn de hersenen alert en gaat de vetverbranding op volle toeren. Nadat we eten gevonden hebben en onze buik weer goed gevuld is zouden we echter lang verzadigd moeten zijn.
De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding en het eten van veel (snelle) koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels. Dit zorgt voor weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed.
Groene thee: Het is aangetoond dat het de eetlust helpt onderdrukken en de vetverbranding stimuleert. Oolong thee: Het drinken van een kopje van deze Chinese thee een uur voor inspanning verhoogt je vetverbranding met twaalf procent.
Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.
Bij een opgeblazen buik is het maag-darmkanaal opgezwollen/opgezet door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Je buik is dan erg vol, bijna alsof je zwanger bent.