Maar die heel grote courgettes zijn niet meer geschikt voor zulke verfijnde gerechten. Daarvoor zijn de zaden te groot en is de schil te hard. Ze lijken qua structuur dan ook meer op hun neefjes pompoen. Je hoeft ze dan ook echt niet weg te gooien.
Courgette schoonmaken en snijden
Was de courgette voor gebruik met water en snijd het kroontje er af. Schillen is niet nodig en de witte zachte pitten kun je gewoon eten. De courgette kun je door de helft, in reepjes, plakjes en/of blokjes snijden.
Courgettes zijn klein (15 tot 20 centimeter lang) het lekkerst. Oogst de courgette door met een mesje het korte stukje steel achter de courgette door te snijden, of door de courgette 2 keer om te draaien waardoor de courgette op hetzelfde stukje steel van de plant scheurt. Oogst niet te laat!
Het binnenste van courgette creatiever gebruiken kan ook; samen met ricotta, basilicum en flink wat zwarte peper is het ook een prima smaakmaker in raviolivulling. Vertoef je liever in Midden-Oosterse sferen? Stoof de binnenkant dan aan met een teentje look, komijn en wat piment.
Schoonmaken. Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Courgette valt onder de vruchtgewassen en de courgette plant is familie van de komkommer, meloen, augurk en pompoen. Al deze planten groeien over het algemeen veel vruchten, en zo dus ook de courgette.
Een lengte van 15 cm is ideaal. De plant blijft tot de herfstmaanden nieuwe vruchten maken, maar alleen als je steeds blijft oogsten, en de courgettes niet te groot laat worden. Het is daarom een heel fijne inwoner van je moestuin!
Een giftig geworden courgette verraadt zichzelf door een zeer bittere smaak. Daarom kan het nooit kwaad om als u het niet helemaal vertrouwt, van uzelf gekweekte courgettes eerst een rauw stukje te eten. Smaakt dat veel bitterder dan normaal, dan wijst dit op de aanwezigheid van cucurbitacine.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
De huid van een rijpe courgette moet stevig zijn en niet gemakkelijk van de groente afkomen. Rijpe courgettes hebben ook een glanzende uitstraling en voelen zwaar aan.
Courgettes oogsten
Courgettes kunnen een indrukwekkende omvang bereiken als je ze maar laat groeien, maar daar worden ze niet lekkerder van! Het beste oogst je ze jong, wanneer ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn. Houd voor ronde courgettes een grootte van 15 tot 20 cm aan.
Eén plant kan wel tien courgettes of meer maken, maar niet als je de courgettes er eindeloos lang aan laat zitten. Oogst de courgettes als ze zo'n 10 à 20cm zijn, dan zitten ze ook nog boordevol smaak. Zo geef je de plant ook de kans om nog meer vrucht te dragen.
Courgette standplaats en verzorgen
Courgette kweken doe je in de volle zon en op een warm plekje. De courgetteplant groeit snel en kan dus in korte tijd erg groot worden. Geef deze plant voldoende ruimte om te groeien.
Kun je overrijpe courgette eten? De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten. Toch kan de groente eveneens rauw worden gegeten. Vers is de groente het lekkerst, maar van een overrijpe courgette kun je bijvoorbeeld een lekkere courgettesoep maken.
Helpt om je spijsvertering te verbeteren
Courgettes zijn gemakkelijk te verteren, omdat ze (net als komkommers) voor een groot deel uit water bestaan. Ook bevat de courgette veel vezels. Water en vezels bevorderen beide de stoelgang. Ook zijn vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen.
Wil je afvallen? Dan kunnen we je zeker aanraden om vaker courgette te eten. Deze groente bevat namelijk erg weinig calorieën en extreem veel vezels.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Helaas is het niet zien of een courgette bitter en dus giftig is, maar je kunt het natuurlijk wel proeven. Neem gewoon een heel klein hapje, rauw. Is het bitterder dan je gewend bent? Spuug het uit, gooi de rest op je composthoop of in de groenbak en behandel de rest van de oogst van die plant als siergroente.
Geef je niet genoeg water, dan is er niet genoeg vocht voor de vruchten. Dan verdorren ze en vallen af. Voeding is ook zo'n ding. Zomergroentes zijn grootverbruikers, dus als de mix niet genoeg voeding (meer) heeft, heeft de plant het moeilijk.
Oude courgettes kunnen bitter worden.
Je kunt tegelijkertijd pompoen en courgette zaaien, en dat is geen toeval. De planten zijn namelijk familie van elkaar. Beiden vallen ze onder de komkommerfamilie cucurbitaceae. Het Franse woord waar ons woord voor courgette vandaan komt, courge, betekent zelfs pompoen.
De courgette is een veelzijdige groente die in veel gerechten te verwerken is. De courgette heeft een zachte, neutrale smaak. Deze groene, langwerpige vruchtgroente is gemiddeld tussen de 10 en 25 centimeter lang en weegt tussen de 250 en 500 gram.
Volgens het Guiness Book of Records mat de grootste courgette ooit niet minder dan 2.52 meter.
Door zijn bolle vorm biedt deze courgette andere mogelijkheden in de keuken. De vrucht is ideaal om uit te hollen en te vullen. De bolcourgette heeft een diameter van 6 tot 8 cm en is verkrijgbaar in de kleuren donkergroen, lichtgroen en geel.