Als het kachelkoord begint te slijten heeft het als gevolg dat leklucht ontstaat op plekken waar je het niet wilt hebben. Leklucht hindert een optimaal verbrandingsproces, waardoor de houtkachel een lager rendement, een beperkte regelbaarheid en een slechtere ruitspoeling krijgt.
Maak het kachel ruit pas schoon als het is afgekoeld, vocht kan een hete kachelruit doen springen.
Houtkachels kunnen erg heet worden. Het is belangrijk om de ruimte goed te ventileren en brandbare voorwerpen uit de buurt van de kachel te houden.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Rookgasafvoeren gaan dus (in principe) GEEN 30 jaar mee. Als u daar rekening mee houdt, dan zorgt u voor een veilige en comfortabele woonomgeving voor uzelf en die van anderen.
Een nieuw rookkanaal voor een houtkachel aanleggen kost gemiddeld tussen de € 2.000,- en € 3.000,-.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Resthout, zoals geverfd of geïmpregneerd hout, restjes spaanplaat, triplex of hardboard is verboden voor houtkachels. Ook plastic, snoeihout, tuinafval, papier of karton is verboden.
Als de houtkachel te veel warmte afgeeft kan het hout niet optimaal branden. Bij te weinig vermogen wordt de ruimte niet warm.
Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: tussen de 15 en 20 procent is goed.
Rook terugslag is het gevolg van onvoldoende trek door de schoorsteen. Dus, de trek moet voldoende zijn om de rookgassen uit de kachel te trekken. Bij het opwarmen komt soms rook terug omdat de schoorsteen nog niet opgewarmd is. De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht.
Wanneer er bij gewoon floatglas een temperatuurverschil van meer dan ca. 30°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Daardoor breekt de ruit op een bijzondere manier. Dit noemt men een thermische breuk.
Als de ruiten van een kachel of haard snel vies worden is er meestal sprake van onvolledige verbranding of te vochtig hout. Er wordt dan bijvoorbeeld te veel brandhout toegevoegd in verhouding tot de aanvoer van verse verbrandingslucht.
Thermische breuken komen met name in de herfst, winter en lente voor. Dit komt doordat de zonkracht vaak sterk is, maar de buitenlucht koud. Thermische breuken ontstaan door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Bij temperatuurverschillen van meer dan 30 °C, kan glas breken.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok 😉 .
Financieel kan houtstook dus iets voordeliger zijn als je veel voor je gas betaalt en een efficiënte houtkachel hebt. Maar met een wat oudere kachel kom je met een beetje pech niet boven de 60 procent efficiëntie uit. Dan heb anderhalf keer zoveel hout nodig.
Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar. Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan. Wilt u precies weten hoeveel kachelhout u daadwerkelijk gebruikt? Houd dan een jaar lang bij hoeveel hout u stookt.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt.
Op Stookwijzer.nu vind je een actueel advies over wel of niet stoken op dat moment in je eigen regio. Ga je hout stoken, bekijk dan altijd eerst de Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.
Daarnaast leidt het stoken van hout tot een toename van fijn stof, dat ook op lange termijn schadelijk is voor de gezondheid. Houtrook bevat stoffen die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten en longkanker.
Twee kachels op één rookkanaal aansluiten is wel mogelijk maar extra aandacht is wel vereist. Hoewel het in sommige gevallen redelijk goed werkt, met een 45° T-stuk, raden we dit in zijn algemeenheid toch af.
Ja, tenzij het een wijziging van ondergeschikte aard betreft die kleiner is dan 0,5 m. Nadere toelichting: Het plaatsen van een schoorsteen is 'bouwen van een bouwwerk' in de zin van de Wabo en daardoor is in beginsel een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig.
Voordat je überhaupt begint met het installeren van een rookkanaal in een bestaande schoorsteen, dient eerst de schoorsteen geveegd en nagekeken te worden. Dit kun je niet zelf doen en hier zal je een gecertificeerde schoorsteenveger voor in moeten schakelen.